Dnes jsem tady na fóru "radil" nové člence, co je dobré pěstovat a co z toho pak udělat za majdu (teda pro mě). No a nějak jsem při tom dostal chuť. Vím, že je v květnu ještě brzo, ale neodolal jsem, prohrábl poslední zbytky ovoce v mražáku a vyrobil mirabelkovou marmeládu s mátou. No na googlu jsem si zjistil, že to vlastně nejsou mirabelky, ale slivoň myrolabán. takže to vlastně je
Myrolabánová marmeláda, což zní nějak divně...
Původní recept jsem si našel na netu, jen ho nakonec lehce vytunil jednou mraženou papričkou Genghis Khan Brain a mátou. Ingredience co jsem měl doma: mirabelky, hřěbíček, skořice, kys. citronová, vanilkový cukr, třtinový cukr, voda, zbytek pytlíku želírfix (pektogel), čerstvý zázvor. V původním receptu je panák rumu, já použil miniaturu nějakého letitého kalvádosu z mé sbírky. Začal jsem s jednou rozporcovanou papričkou Genghis Khan Brain bez semínek rozvařenou ve vodě. Na závěr před zhoustnutím jsem tam prdnul 4 lístky čerstvé máty ze zahrady.
Ovoce nebylo mnoho, takže výsledkem jsou 2,5 skleničky od dětské výživy. Dvě plné skleničky jsou přecezené přes sítko pro normální lidi, zbytek je pro gurmány - s kousky chilli, mátu jsem vyřídil do odpadu. Kdyby to bylo z mirabelek (žluté plody), použil bych Jolokii Peach taktéž z mražáku.
Výsledný produkt, co jsem tak uchutnal olizováním vařečky, lžičky, sítka a kastrólku, se myslím povedl, už se těším.
No a protože musím počkat, až se to lehce zaleží, zakousl jsem na závěr pár lžiček Masochisty od loba...
P.S.: Kdyby někdo z brněnska chtěl, mám zamraženo ještě pár pytlíku se zipem - TSM Red, Jolokia Peach a Gengis Khana, vše bez semínek, rád se rozdělím. Když ho (mrazák) otevřu, krásně se z něj line vůně papriček, naštěstí maso a ostatní nenačichlo.