Příspěvekod chris » 23 bře 2020 22:57
Martine, ten tvůj žebříček z fleku podepíšu, mám to uplně stejné.
Btw, co se vrtalek tak ta má u mne specíální postavení, sice je to škůdce ale trochu i užitečné potvora. Tím jak mám i rajčata tak jsem je na chilli nikdy neviděl, vždy si vyberou rajče když mají na výběr. A jejich výskyt je u mne naštěstí střídmý.
Ale především jak jsou jejich chodbičky na listech rajčat velmi dobře vidět, tak mi slouží jako signální živočich, jakmile zahlédnu první světlou vrtalčí chodbičku na nějakém listu, tak vím že si musím zavelet "Battle stations!" a začít opakovaně hledat mšice které se přesně v tu dobu snaží nenápadně obsadit nějakou první chinesku. Jejich šťavnaté listy jim chutnají nejvíce, a navíc se pod ně mrchy jedny taky nejlíp schovají.
S likvidací molic vlastní zkušenost nemám, venku jsem sice asi semtam nějakou zahlédl ale nebylo to nic k řešení, a indoor jsem je naštěstí neměl.
Nicméně zahradnické e-shopy fungují a kamenné prodejny skoro všechny taky. Třeba ta co mám nejblíž se zařídila tak, že doporučují udělat objednávku přes e-shop (ale není nezbytná), následně buď klasický dovoz, nebo klidně osobní odběr (mám to skoro za rohem, jen několik ulic, alespoň si trochu protáhnu nohy), s tím že typicky nepouštějí do projedny (aby se jim tam nesrocovali a nevykecávali se davy), prodej-výdej-zaplacení hned u vchodu kam přesunuli pult. Imho optimální způsob.