Par zacatecnickych dotazu

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
blowback
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Par zacatecnickych dotazu

Příspěvekod blowback » 08 bře 2014 22:14

Tak Vas zdravim a poprosil bych o poradu :)

Totalne me chytla manie kolem pestovani chilly, uz mam objednane seminka z eshopu, ten malej sklenicek na kliceni a substrat. Akorat sem chytre sel nakupovat predtim, nez jsem si zacal procitat tohle forum a jsem trosku zdesen. Me dotazy:

- prekvapila mne teplota nutna ke kliceni, 25-8 stupnu nedam jinak, nez ze sklenicek bude bud hodne u topeni, nebo primo na topeni. Docetl jsem se, ze staci dat mezi topeni a sklenik nejakou podlozku, staci drevene prkno? Pokud ano, jak tluste? Dalsi vec, topeni se mi spina podle teploty, tzn, pres netopi prakticky vubec, pres den podle toho, kolik mam doma stupnu. Co stim? Pretapet celej byt se mi uplne nechce. A na to navazuje moje druha otazka-

- videl jsem, ze v Ikei prodavaji takovej krasnej mrnavej sklenik, ma tedy smysl koupit sklenik, nejakou tu zarovku a od zacatku pestovat tam? Jde mi o jednoduchou vec, par stovek investovanych navic me nezabije a budu rad, pokud si tim budu moct "pojistit" vysledek. Na druhou stranu, nerad bych se stal otrokem svych kvetinacu :D

To je asi zatim vse, resp to hlavni, urcite me casem napadne neco dalsiho, tak to kdyztak dopisu. Nicmene, predem dekuji za pripadne odpovedi :-)

stalker251
Stálý člen
Reputace: 18

Re: Par zacatecnickych dotazu

Příspěvekod stalker251 » 09 bře 2014 00:53

moc to hrotíš , nejsou to žádny chudinky ,si mysliš že ked to nebude mat 28 ale 29 to nevykliči ? to je všechno blbost, chinensy kličej aj pri 32 , aj ked teplota na 24
ja klíčim na topeni na betonovej podložke a mám cez 90% do 10 dni , žadne topne teliska ani podobne pič....
http://www.youtube.com/user/stalker2512?feature=mhee" onclick="window.open(this.href);return false;

Filichilli
Stálý člen
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Filichilli » 09 bře 2014 01:18

Souhlasím se Stalkerem, pokud chceš investovat, tak raději to topného kabelu, který Tě bude stát něco okolo 150kč a budeš mít stálou vyšší teplotu, než kdyby jsi to měl na topení, které se Ti na noc redukuje. Pokud to nechceš řešit přes kabel, topnou desku i kámen, já taky klíčil na topení, na asi centimetrové polystirenové desce v obalu od masa přikrytým obalem od masa s dírama :) V druhém případě pařník taky nad topením. Ten miniskleníček je dobrý tak max na klíčení, ale řekl bych, že je to uplně zbytečné :) Po vyklíčení bud parapet u okna nebo zářivku a jedeš si pěkně než to prdneš ven ;)

proki73
Moderátor
Reputace: 36

Příspěvekod proki73 » 09 bře 2014 10:34

podle mích zkušeností jsou vysoké teploty zbytečné a co se týče toho skleníčku z ikei je to kničemu je to malé a jakmile miminna povyrostou tak budou natěsno ja osobně pouzívám 60l akvarko i ze zařivkou ktere jsem měl navíc je to dostatečně velké a stabilní teplota je 24°C a když už neklíčím ale jen to mám jako inkubátor tak otevřu vrchní víčko a mám tak 19°C což zamezí tomu abych měl z kitek špagety ale silné kvítka takže potod můžu poradit tak se koukni na internetové bazary na akvárka a máš to supet http://zvirata-rostliny.avizo.cz/akvari ... 02489.html" onclick="window.open(this.href);return false; tady je příklad není to nic draheho tak ať roste

blowback
Nový člen

Příspěvekod blowback » 09 bře 2014 11:21

Dekuji za reakce :-)

Ja to psal trosku pod vlivem emoci, pres noc sem googlil a dosel sem k zaveru, ze akvarko je asi nejlepsi varianta. Mluvil sem s kamosem, ten ma doma tri, akorat jedno je 5l, druhy 175l a treti 250l, coz mi prijde ponekud zbytecne velke i male :grin:

Proste pockam co mi vlastne vyklici a podle toho koupim akvarko a nejak to nasteluju :D

To kliceni jeste poresim no, obecne mam doma docela zimu myslim, tak to zkusim proste nejak vychytat. Mel jsem jenom obavy, abych to nejak vyrazne negativne neovlivnilo vysledek.

Tehir
Stálý člen
Reputace: 1

Příspěvekod Tehir » 09 bře 2014 13:11

Chilli můžeš pěstovat i po naprosto neandrtálském způsobu. Strčíš semínka mezi dva mokré kapesníčky a necháš normálně v uzavřené nádobě klíčit. Jakmile se objeví klíčky, něžně píchneš semínka klíčkem dolů do větší nádoby (já mám ráda takové ty průhledné vaničky od 0,5 kg rajčat, mají vespod i dírky) do asi 5 cm hlíny, aby se dalo případně dosypávat. Přetáhneš to celé potravinovou folií a vrazíš na okno. Teď už je hezky, tak to zvládnou i bez lampy. Nejsou zas tak choulostivé, jak to vypadá po přečtení fóra, jen při ideálních podmínkách dosáhneš lepší úrody a budeš mít rychleji velké rostliny. Stejně jako třeba papriky pěstované venku v záhoně mají klidně i o polovinu méně plodů než ty ze skleníku (záleží na počasí).

Pokud je chceš dávat na topení a máš nastavenou fakt horkou vodu, chce to pořádně tlustý prkýnko (z kuchyně), nebo radši víc, aby se ti to neuvařilo. Mám zkušenosti jen s anuumkama, ale teplota substrátu nad 30 stupňů asi nebude ideální.

blowback
Nový člen

Příspěvekod blowback » 09 bře 2014 16:37

Tak to je ale presne ono, ja bych docela rad poradnou urodu. Je mi jasny, ze to je zacatecnicky nadseni, ale stejne. Kazdopadne, vyresil sem to tak, ze budu mit 70L akvarko a zkusim tam prdnout nejakou tu zarovku. Ja mam doma stejne porad docela tmu, tak jim to treba pomuze a za okno ven je ted davat urcite nebudu.

Kazdopadne diky za postreh :-)

blowback
Nový člen

Příspěvekod blowback » 09 bře 2014 16:48

Filichilli píše:Souhlasím se Stalkerem, pokud chceš investovat, tak raději to topného kabelu, který Tě bude stát něco okolo 150kč
Muzu se zeptat, jaky kabel konkretne myslis? Ja to ted hledam na netu a nikde neni nic levnejsiho, nez za sest stovek :roll:

Zpět na „Začátečnický koutek“