Tady je Colostomizerovo ...

Co jsme vypěstovali v roce 2014
Uživatelský avatar
Colostomizer
Stálý člen
Příspěvky: 1084
Registrován: 01 bře 2014 14:45
Reputace: 169
Obrázky: 0

Re: Tady je Colostomizerovo ...

Příspěvekod Colostomizer » 20 zář 2014 18:12

Dělám to už poněkolikáté a vždy s jedinou výjimkou naprostá spokojenost.

Ideální na kvašení jsou jalapeños (používám Jalahot F1) a různé druhy beraních rohů (dávám Pálivce a Semaroh), nejlepší je směs paprik v technické i botanické zralosti ... lépe to vypadá i chutná. Přidávám česnek nakrájený na plátky, mrkev a cibuli.

Směs zaleju výše popsaným nálevem. Kvašení probíhá bez přístupu kyslíku, proto musí být všechna zelenina ponořená pod hladinou a mezi jednotlivými kousky nesmí zůstat bublinky vzduchu. Obsah sklenice proto zatížím igelitovým sáčkem s vodou. Technická poznámka ... Solný roztok vytáhne ze zeleniny vodu, proto bude během prvních dní z hrdla sklenice vytékat přebytečný roztok. Dobré je tedy nádobu posadit do hlubokého talíře, ať si zbytečně nezaprasíte bydleníčko ;)

Nechávám kvasit asi týden při pokojové teplotě. Při mléčném kvašení se vytváří malé množství plynu, který se postupně uvolňuje, někdy mohou být pod sáčkem i bublinky. Každopádně to probíhá mnohem a mnohem klidněji, než kvašení alkoholové.

Po týdnu sejmu sáček a bez promíchávání obsahu sklenici uložím do lednice, čímž se kvašení zastaví. Kvašené papriky potřebují více času než okurky nebo zelí, takže je dobré je nechat několik týdnů uležet. Vynikající jsou hned po kvašení, ale časem se ještě zlepšují a chuť se zjemňuje ...

Uchování v chladu je nutností, sic to začne znovu kvasit :) U déle uložených vzorků (od začátku července) se mi někdy záhadně stane, že v některých sklenicích probíhá periodicky kvašení i v lednici. Po otevření sklenice to potom dost bublá. Toho se ale nebát, nechat vybublat a zase uzavřít. Obsah není rozhodně zkažený, jenom se zase trochu zakonzervoval kyselinou mléčnou ;) Po několika dnech to zase odezní ...

Výše zmíněná neúspěšná výjimka nastala, když jsem použil nefunkční startér, a papričky byly sežrány nějakými divokými kmeny bakterií ... Papriky nejsou zelí a samy od sebe budou kvasit velmi špatně. Důrazně tedy doporučuji použít startér, pokud se nechcete úrody dobrovolně zbavit :) Jak jsem již psal, já používám čerstvou tekutinu z vlastnoručně vyrobeného pickles (to je v podstatě rychle kvašené zelí ve směsi s jinou zeleninou), dá se použít i přecezený kefír, ale kefírové bakterie budou mít asi raději mléko než zeleninu ...

Stejně důležitá je i dostatečná slanost roztoku. Já se držím zlaté střední cesty (4 %), ale bez obav se můžete pohybovat v intervalu 3-5 %.


Momentálně to u mě vypadá takto :-D

20028


A abych ještě doplnil svůj zdroj inspirace:

http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/chi ... cky-i.html
http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/chi ... ky-ii.html


Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017


Uživatelský avatar
proki73
Moderátor
Příspěvky: 909
Registrován: 03 dub 2013 22:00
Reputace: 36
Obrázky: 0

Re: Tady je Colostomizerovo ...

Příspěvekod proki73 » 20 zář 2014 21:03

tak to je krása jen je problém že ja si to nemůžu dovolit :D už bi mě moje drahá polovička hnala z domu :D

Uživatelský avatar
Colostomizer
Stálý člen
Příspěvky: 1084
Registrován: 01 bře 2014 14:45
Reputace: 169
Obrázky: 0

Re: Tady je Colostomizerovo ...

Příspěvekod Colostomizer » 21 zář 2014 14:30

Ještě připojuji zrající Calico ... mám rád netradiční barvy a tvary a tahle paprička to dokonale splňuje :)

20059

20060


Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017


Filichilli
Stálý člen
Příspěvky: 599
Registrován: 22 led 2013 15:05
Reputace: 1
Obrázky: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Tady je Colostomizerovo ...

Příspěvekod Filichilli » 22 zář 2014 19:47

Ta Calico je užasná :) Nevím co dřív sakra, musím zkusit tu fermetaci konečně .. Demižony mám, ale prvně raději menší množství, abych to nezdupčil :D

Uživatelský avatar
chilli-max
Stálý člen
Příspěvky: 963
Registrován: 31 črc 2013 20:54
Reputace: 4
Obrázky: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Tady je Colostomizerovo ...

Příspěvekod chilli-max » 22 zář 2014 20:40

Jo jo, já taky nevím co vyrábět dřív.... ale zrovna fermentaci již zkouším a zrovna už pomalu dojíždí octovatění :-)
http://www.foto-tapety.cz

Uživatelský avatar
Colostomizer
Stálý člen
Příspěvky: 1084
Registrován: 01 bře 2014 14:45
Reputace: 169
Obrázky: 0

Re: Tady je Colostomizerovo ...

Příspěvekod Colostomizer » 22 zář 2014 21:29

Dejte pak vědět, jak jste byli úspěšní a jak jste spokojeni :)


Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017


Uživatelský avatar
Colostomizer
Stálý člen
Příspěvky: 1084
Registrován: 01 bře 2014 14:45
Reputace: 169
Obrázky: 0

Re: Tady je Colostomizerovo ...

Příspěvekod Colostomizer » 03 říj 2014 19:25

V pralese na lodžii to perlí :)

20256

20257

20258


Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017


Uživatelský avatar
chilli-max
Stálý člen
Příspěvky: 963
Registrován: 31 črc 2013 20:54
Reputace: 4
Obrázky: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Tady je Colostomizerovo ...

Příspěvekod chilli-max » 03 říj 2014 19:29

Krásně velké a obalené perly... já měl 2 v květináčích na zahrádce... nějak extra jsem se jim nevěnoval a taky jsem neměl tak pěkně velké rostliny.
http://www.foto-tapety.cz


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2014“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů