Holu 2018 - Oddychovka s raritkami

Naše chilli papričky v roce 2018
Lexter
Stálý člen
Reputace: 1300
Obrázky: 0

Re: Holu 2018 - Oddychovka s raritkami

Příspěvekod Lexter » 21 úno 2018 11:16

Holu píše:
21 úno 2018 11:11
To jistě. Já to taky vím od první sezóny, ale nepřišel jsem na to v čem lepším klíčit. Do výsevního nejdu.
Je s ním nějaký problém? Jeden desetilitrový pytel stačí na stovky takových květníčků. IMHO podle mě není problém vzít starý vycucaný substrát z loňska, propářit v mikrovlnce a použít ho. Nezkoušel jsem to.

Jiff je vlastně stlačená tuším že špaldová rašelina s upraveným PH a ošetřená proti známým škůdcům a houbám. Z toho by se dalo vycházet.
Naposledy upravil 1 dne Lexter; celkem upraveno 21x.
No, mě dostane máloco: Bo Burnham - Can't Handle This

Tea Racer
Stálý člen
Reputace: 9608
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tea Racer » 21 úno 2018 11:17

To koukám, přesazoval jsem vždy po sezone desítky chilli, nikde jsem nemel co ty. Možná výjimka co potvrzuje pravidlo? Nebo zmetek jiff?
Doporučuje se pro jistotu, natrhnout ten obal, ale mnohdy to je už natržené pri presazovaní do finální nádoby.
Hlavní kořen prorostl perfektně, může to bych chyba rostliny, substrátu nebo samotného jiffu, kdoví z čeho to delají...

To plato jsem také zkousel, ale blbe se s tim pracuje pri presazovaní, musiš z toho rosltinu dloubat a to je na nic. Když už nechces jiff, se kterym se pracuje výborně, tak lepsi maly kvetnicek, ktery pripadne mužes naklonit, což s platem neudelas, protože ti vypadá vse. :-)

Lexter
Stálý člen

Příspěvekod Lexter » 21 úno 2018 11:19

Tea Racer píše:
21 úno 2018 11:17
To plato jsem také zkousel, ale blbe se s tim pracuje pri presazovaní, musiš z toho rosltinu dloubat a to je na nic. Když už nechces jiff, se kterym se pracuje výborně, tak lepsi maly kvetnicek, ktery pripadne mužes naklonit, což s platem neudelas, protože ti vypadá vse. :-)
A nebo si pustit dobrý film, posadit se do dobré židle a popadnout nůžky. Když k nim budu alespoň trochu slušný, vydrží navždy. Je dost velký na to aby v něm rostlinka dorostla do prvních pravých lístků. V pohodě se jich celá řada vejde do pařníčku atd.. To stačí.

45011

https://www.grownature.cz/cs/sadbovaci- ... x40mm-84ks
Naposledy upravil 1 dne Lexter; celkem upraveno 21x.

Holu
Moderátor
Reputace: 1027

Příspěvekod Holu » 21 úno 2018 11:23

Ty malý vrhlíky vypadají supr. Možná, že to příští sezónu v nich zkusím. Plata určitě ne, dloube se to hodně blbě ..

Din0
Stálý člen
Reputace: 422

Příspěvekod Din0 » 21 úno 2018 11:24

Já používám jiffy kvůli manipulaci/přehlednosti/čistotě. S tím, že nemám plantáže a možnosti nějakého lepšího předpěstu, předpěst v bytě (žádná samostatná místnost, větší množství oken, později skleník/foliák, v jiffech se dá klidně pěstovat déle a oddalovat přesazení). Zároveň se mi vždy osvědčily tím, že jsem snad nikdy neměl klíčivost pod 90% ze všech semínek, co jsem minulé roky pěstoval, daných do sadbovače (umístění na radiátoru, teplotu jsem nikdy moc neřešil)

Co se týká kořenů, dělal jsem z rostlin bonchi a rozhodně jsem nepozoroval nějaké újmy na kořenech, že by kytky špatně rostly nebo prosperovaly. Jasné, že nemám porovnání 2 identických rostlin bez a s jiffy.
Pálí, pálí, to to pálí :firychil: :veryhot: :firy:

matoha
Stálý člen
Reputace: 564
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

Příspěvekod matoha » 21 úno 2018 11:27

až taká náhoda to nie je (foto nie je moje) a sú to rastliny po sezóne

35878
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:

Lexter
Stálý člen

Příspěvekod Lexter » 21 úno 2018 11:29

matoha píše:
21 úno 2018 11:27
až taká náhoda to nie je (foto nie je moje) a sú to rastliny po sezóne
Mě takto zůstali všechny minulý rok. Dlužno přiznat že šlo o malé druhy rostlin. Neměli sílu jiff roztrhat už z principu. A ano, bylo poznat zaškrcení i tak.

chris
Stálý člen
Reputace: 3908

Příspěvekod chris » 21 úno 2018 11:42

Právě proto klíčím v kokosácích :-)
Jednak mám kokos jako primární složku mého finálního mixu, takže to pro mne byla přirozená volba.
Výhodu jiffu, který je vymyšlen tak aby v něm kytka mohla po vyklíčení růst minimálně do prvních pravých lístku nevyužiju, jakmile seminko vyklíčí, jde do 0,5l kelímku, obvykle se supresivním.
Vysychají rychleji než jiffy, pomaleji než rockwool, namočeny jsou při výsevu do 30 sec.
Místo sítky mají jen na bocích papír mírně sycený vyžívou, právě proto že mám nádoby tak preferuju to, že se papír rozloží během pár týdnu narozdíl od síťky jiffů která se rozloží přinejlepším během pár měsíců. O tom že dno je zcela volné pro kořínky nemluvě :-)
Prostě, do bytu je to taková šikovná hrudka kokosu co drží pěkně pohromadě.
Pro těch mých pár kytek cenu příliš neřeším, i když je pravda že rootit výsevní houbičky by se mi líbíli ještě více, ale to už mi přišlo jako naprosté vyhazování peněz.
Kdybych měli desítky a desítky kytek, tak bych nejspíš vyséval do sadbovače nebo pidikvětníčků s mixem, který by se lišil od mého finálního jenom tím, že by nebyl ani trochu vyhnojen.

Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2018“