Jakým způsobem sušit chilli?
- gandalf
- Stálý člen
- Reputace: 2591
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jakým způsobem sušit chilli?
Já používám Clatronic KSW 3306 /http://www.hyperelektro.cz/kuchynske-sp ... ivy-white/, ale nepotřebuješ nový. Stačilo by koupit nějaký z použitého zboží, protože nic jiného na tom nebudeš asi moci dělat.
-
- Stálý člen
- Reputace: 1
Protoze nemam ani mlynek na mak, ani tristivy mlynek, nejvic se mi osvedcil nastavec na tycovy mixer - neco ve stylu http://www.nasevyziva.cz/img_data_arch/ ... bkou_a.jpg. Neni to asi uplne idealni - je potreba to mixovat dlouho, a hlavne s tim behem mixovani vselijak hejbat a protrepavat, aby se obsah michal a ten jemny prach se trenim o sebe nespalil. I tak mi tam vzdy par vetsich kousku seminek zustane, ale to mi nejak nevadi.
Jen je potreba davat pozor aby pri tom vsem protrepavani se to neotevrelo
Radsi to delat venku. Jednou mi takhle v kuchyni ufouklo troska Habaneros prachu a bylo to zabavny - kaslali a kychali jsme vsichni
i pes ...
Nicmene o koupi toho mlynku uvazuji ... neni to moc penez. Mel bych na gandalfa dotaz - je vysledny produkt skutecny prach, nebo i tam jsou nejake kousky ??
Jen je potreba davat pozor aby pri tom vsem protrepavani se to neotevrelo

Nicmene o koupi toho mlynku uvazuji ... neni to moc penez. Mel bych na gandalfa dotaz - je vysledny produkt skutecny prach, nebo i tam jsou nejake kousky ??
- Kejml
- Nový člen
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Pouzivam uplne stejny mlynek jako Gandalf a jsem s nim spokojeny. Cim dele meles tim vice je koreni na prach. Jemny prach seda na vicko, takze se nespali. Mam dotaz: Melete chilli i se seminky????
- gandalf
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
too TashonkaWitko Kejml ti odpověděl za mně
Já osobně mám to koření radši hrubší /je to věc názoru/, protože je v pokrmu vidět a snáze se i dávkuje, když chceš třeba něco jen posypat. Nějaké to semínko tam, podle mně, i patří. Chilli před sušením sice "pitvám", ale vždy mi tam něco zůstane. Ten mikroprach dovede být fakt dost nepříjemný a dovede pěkně zamořit byt. Já sice přes to při mletí dávám ještě igeliťák, ale stejně něco uletí.

...souhlasím s tím,že to mám taky radši spíš na hrubo,proto usušený papriky drtím pěkně ručně v hmožířku. Je to sice na dýl,ale výsledek je,alespoň pro mě,ideální. A propo,nikdy jsem papriky při sušení nepůlil,nekráje lneřezal a až na pár vyjímek mi nikdy nezahnily. Zatím (ťuk,ťuk,ťuk)...
- gandalf
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Jde o to, jaký druch chilli používáš. Jestli jsou to takové ty tenkostěnné, tak nic nehrozí, ale např. u Habanera je velké nebezpečí, že ti začne plesnivět. Kdybys tímto způsobem drtil třeba Jolokii, nebo 7Pod, tak u toho umřeš
. Další důvod je ten, že pokud někoho obdaruji sušeným chilli, tak mu ho dávám pokud možno bez semen. Semínka si může koupit např. tady. To není mou lakomostí /většinu rozdám/, ale proto, že mopslík z výnosu prodeje semínek financuje toto fórum.

ja susil v troube na 50 stupnu a pohoda, jen mi Jolokie pomerne slusne zamorily byt. Manzelka kaslala a nadavala mi, tedy dobra rada: Poslat nejdriv rodinu na chatu/dovolenou 

gandalf píše:Jde o to, jaký druch chilli používáš. Jestli jsou to takové ty tenkostěnné, tak nic nehrozí, ale např. u Habanera je velké nebezpečí, že ti začne plesnivět. Kdybys tímto způsobem drtil třeba Jolokii, nebo 7Pod, tak u toho umřeš. Další důvod je ten, že pokud někoho obdaruji sušeným chilli, tak mu ho dávám pokud možno bez semen. Semínka si může koupit např. tady. To není mou lakomostí /většinu rozdám/, ale proto, že mopslík z výnosu prodeje semínek financuje toto fórum.
Ahoj gandalfe,
měl bych možná mimozní dotaz ohledeně pálivosti chilli, resp. dužina vs. semínka. Není škoda dávat, resp. konzumovat chilli v jakékoliv podobě bez semínek? Přijde mi dle mé zkušenosti, že právě semínka daj palu ještě větší kotel?
Stává se mi, že někdy přesvědčím někoho ze svých známích k ochutnání např. čerstvého habanera, kdy si většinou daný jedinec samo z opatrnosti ukousne cca první třetinu, čtvrtinu od špišky a tvaří se jako že peklo, ale dá se, když jej ale vyjímečně přesvědčím, že v případě pohody může tedy dát i druhou polovinu papričky od špičky, kde je nejvíce semínek (většinou doporučím pečlivě semínka v ústech rozmnělnit ) tak většinou nestíhám tahat mlíka a jogurty z lednice

Mám na základě výše uvedeného mylný dojem, nebo jak to s těmi semínky je?. Pálivost chlli se stanovuje pouze z dužiny nebo se celá paprička rozšaluje a pak z tohoto?
Ještěš bych doplnil, že ze semínek z darovaných papriček bych já osobně nikdy nepěstil, snad pouze v případě NO NAME. Důvody jsou nasnadě, jak uvádíš výše + nejistota druhové čistoty, atd.