Zmínil jsem se tady, že jsem vařil o víkendu jedno africké jídlo. U nás doma je to oblíbené, byť to dělám bez chilli a pro sebe si přidávám mleté na talíř nebo pastu, popřípadě si nakrájím něco čerstvého nebo z mrazáku do své porce. Ono s chilli to chutná lépe, ale žena s dcerou ostré nejí. Takže napíšu, jak by se to mělo dělat.
Ingredience:
1 kuře (nebo 4-5 zadních čtvrtek)
1 středně velká cibule
1 plechovka rajčat (já přidávám ještě jeden velký protlak)
4 stroužky česneku
1 polévková lžice mleté sladké papriky (každý dle chuti, já jí někdy ani nedávám)
200g arašídové pasty (pastu tady neprodávají, takže nahrazuji buď si rozdrtím nesolené arašídy a nebo teď jsem zkusil arašídové máslo ve stejné gramáži)
olej (já dávám slunečnicový)
sůl dle každého
čerstvé chilli dle chuti (z výše uvedených důvodů já nahrazuji jednou menší sladkou paprikou na kostičky)
Postup:
Kuře naporcuji na 8 kusů (zadní čtvrtky přepůlím). Tyto kousky samotné osmažím na oleji (aby se maso zatáhlo). Když je osmažené, tak ho vyndám a na té vysmažené ˇšťávě" osmažím cibulku, když začne zlátnout, tak přidám nakrájenou čerstvou papriku (chilli), česnek, mletou papriku, loupaná rajčata, arašídovou pastu, sůl ... prostě veškeré ingredience. Pak do toho hodím to mírně osmažené kuře, promíchám a doliji vodou, aby kuře bylo pod hladinou. A vařím do změknutí masa (1 - 1,5hodiny). Omáčka se nemusí nijak zahušťovat. Podávám s nějakou dobrou rýží. Kdo chce může posypat ještě čerstvou petrželkovou natí.
Výsledek vypadá takto.
Přeji všem kdo vyzkouší dobrou chuť. Je to fakt nenáročné, ale chuť super.
A jako zajímavost...byli jsme v létě ve Dvoře Králové v ZOO a hádejte co tam měli u afrického stánku? Ano, tuto omáčku. Jen verze s listy špenátu uvnitř omáčky...ochutnali jsme a ta moje nám chutná více.