Taky mne to překvapilo když jsem to poprvé na kytkách viděl.
Tak jsem lehounce juknul jak to vlastně kytky mají s genetiku, od školních let už jsem to všechno zapomněl, a poznání v mezičase taky hodně pokročilo... a zjistil že i nešlechtěné rostliny to mají daleko pestřejší než třeba primáti, místo dvou kopii DNA v jádře můžou mít 3,4,... počet bází od poměrně malého až po podstatně větší než u člověka... DNA i mimo jádro, atd. atp.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Polyploidie
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rostliny#Genom
A když k tomu člověk připočte to, že metody šlechtění už řadu desítek let často zahrnují i cílené poškozování genů (chemicky, zářením,...) aby se podpořil vznik náhodných mutací ze kterých se pak vybírají ty zajímavé a životaschopné, tak se není co divit že u kytek člověk vidí srostlíka trošku častěji než třeba lidská siamská dvojčata která to dotáhla až do fáze po porodu.
Btw, zrovna třeba u rajčete Fuego Rosa jsem měl plod srostlíka jak loni, tak letos (zřejmě to se stabilitou odrůdy nebude bůhvíjaké). Ten loňský v pohodě dozrál ale nakonec to nebyl až takový macek jak jsou doufal, tuším jen lehce přes 200g. Ten letošní vypadá hodně nadějně, pokud dozraje tak místo pro odrůdu typických +-100 g by mohl možná mít i 300+ g při zachování toho parádního oranžovo-červeného žíhání kterým se tahle odrůda vyznačuji nejen nedozrálá, ale i v dozrálém stavu.
