Chilli mast

Využití chilli papriček v lékařství, chilli mast aj.
Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 1905
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 1671
Obrázky: 1566
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: Chilli mast

Příspěvekod gandalf » 28 dub 2020 19:16

A t.zv. bio kvalita ti nežlukne? Tomu nevěřím, protože je to proti přírodě. Kromě chemických tam proběhnou i biologické procesy a jejich následkem tam vzniká bůh ví co /chemik by to věděl/. Nebo to něčím stabilizují a to už není oblíbené "bio".

Evule
Nový člen
Příspěvky: 42
Registrován: 11 bře 2020 16:52
Reputace: 146
Obrázky: 35
Bydliště: Brno

Re: Chilli mast

Příspěvekod Evule » 28 dub 2020 19:25

No, mně nejde ani tak o bio... Jen že tu o tom byla řeč... Vše má svoje datum spotřeby, něco kratší, něco delší..však mi to tu neleží rok.. Chtěla sem jen říct, že není na trhu jen vazelína z ropy...nic víc..

Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 1905
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 1671
Obrázky: 1566
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: Chilli mast

Příspěvekod gandalf » 28 dub 2020 20:27

Nechci tady rozpoutat nějaké flame .... ale když udělám chilli mast z kelímku vazelíny, tak se jednak nemůže rychle spotřebovat a pokud je uzavřená v chladničce je i po roce jako čerstvá. Jak jsem psal - zkoušel jsem snad vše počínaje jezevčím sádlem .... Nakonec každý si to musí vyzkoušet sám.

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 4228
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 5366
Obrázky: 2507
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Chilli mast

Příspěvekod Tea Racer » 28 dub 2020 23:28

Když to naložím do Alpy nebo konzumního lihu, je to čerstvé i 10 let a nemusí to byt v lednici. Z kvalitního kokosáku to je rok i bez lednice také OK, navic se to krásně vstřebá a hreje, treba dneska na kyčli více než rok stará mast z kokosáku, paráda!

Deus ex machina
Nový člen
Příspěvky: 15
Registrován: 22 bře 2018 06:52
Reputace: 3
Obrázky: 0

Re: Chilli mast

Příspěvekod Deus ex machina » 26 říj 2020 23:29

Zdravím, vyráběl jsem 2x chilli masti ze žluté vazelíny a super. Zkoušel jsem i variantu s bambuckým máslem a nedaří se mi, aby to hřálo. Zkoušel jsem snad všecko, dal jsem tam dokonce 4x více chilli jak do masti z vazelíny. Pro představu 30g čerstvých a 6g sušených, nadrcených TSM, dorset nagy a BBM do 100g bambucého m. Bambucké m. mám 2 typy jedno je rafinované a 2. BIO čištěné pouze vodní parou bez přidané chemie. Mast se hezky vstřebává, ale bohužel vůbec nehřeje. Nevíte proč? Je u toho jiný postup?

Uživatelský avatar
Johny4481
Nový člen
Příspěvky: 38
Registrován: 21 srp 2020 15:04
Reputace: 34
Obrázky: 25
Bydliště: Náchodsko

Re: Chilli mast

Příspěvekod Johny4481 » 27 říj 2020 09:22

Ahoj,

Já do všech mastí co vyrábím používám kombinaci kokosového oleje + bambucké máslo + mandlový olej + včelí vosk

Většinou dělám bylinkové masti (kostivalová, měsíčková a mixy bylinek - Měsíček + heřmánek + levandule a podobně)
Pak záleží, jestli chci hřejivou, nebo chladivou.

A jelikož jsme v chilli foru, pak tedy hřejivou :

Ve vodní lázni rozpustím tuky, V případě sušených bylinek podrtím nebo pomačkám bylinky včetně chilli (ne na prach) a přidám do tuků. Prohřeju a nechám vychladnout maceruji dva dny, pak znovu prohřeju a takhle pokračuji dva týdny. Pak jen přecedím. Pálivost lze zkoušet po každém prohřátí cca po druhé maceraci. Pokud se zdá, že nehřeje přidám papričky.
V případě kokosáku a bambuky lze toto vyšlehat do jemného krému. Papričky, které používám jsou většinou Habanero, Naga,nbo butch taylor. A při delší maceraci jich nemusí být mnoho, záleží také na množství připravované hmoty. Ono taky tukům chvíli trvá, než si vytáhnou co je v bylinkách obsaženo. Alkoholové tinktury jsou neskutečně rychlé.


Při výrobě masážních olejů maceruji bylinky i chilli v rostlinných olejích i dva měsíce.
Není hořkého života.Jen občas pálí, ale většinou příjemně hřeje. Bohu dík.

Deus ex machina
Nový člen
Příspěvky: 15
Registrován: 22 bře 2018 06:52
Reputace: 3
Obrázky: 0

Re: Chilli mast

Příspěvekod Deus ex machina » 27 říj 2020 12:53

Děkuji za reakci. U vazelíny mi na výrobu stačil týden a do půl h krásně hřála pár hodin. U bambuckého jsem prohříval/uchovával v lednici cca 2 měsíce, zkoušel jsem to prohřívat i hodinu za stálého míchání a nic. Jediné co se mi stalo, že když jsem toho natřel fakt fest, že to začalo pálit až ve chvíli, kdy jsem se spotil pod peřinou(třeba až za 6h, což už mi přišlo úplně na hlavu), ale opravdu nepříjemně, spíš to štípalo.

Uživatelský avatar
Johny4481
Nový člen
Příspěvky: 38
Registrován: 21 srp 2020 15:04
Reputace: 34
Obrázky: 25
Bydliště: Náchodsko

Re: Chilli mast

Příspěvekod Johny4481 » 27 říj 2020 13:15

Vazelínu nepoužívám. Je na mě moc mastná, špatně se vstřebává a ucpává póry. A hlavně je to ropný produkt, i když se honosí názvem lékařská. nemaceruji v lednici. Dávám do garáže, nebo technické místnosti(komory), kde je chladněji ale ne jako v lednici. do lednic pak na případné uchování, pokud nepoužíváš včelí vosk, který zajišťuje tuhost masti i při pokojové teplotě. Protože bambu i kokos při pokojce řídnou.
Není hořkého života.Jen občas pálí, ale většinou příjemně hřeje. Bohu dík.


Zpět na „Chilli papričky v lékařství“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti