Ahoj,
Dalších pár plodů krásky z Anglie.
Rostlinka zatím prosperuje a plody zrají
Dorset Naga - Forum Chalenge
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: Dorset Naga - Forum Chalenge
Pěkně ti to dozrává.
Btw, podzimní rovnodennost je za námi, tak se chci zeptat jaké kdo máte vlastně ke dnešku skóre, tj. součet už sklizených?
Já se kvuli pochroumanému kolenu k další probírce prozatím nedostal, takže u mne je to stále jen 44 ks.
Ale na kytce ke dnešku visí docela slušná nálož už dozrálých, stovka jich bude určitě, o kolik víc to se uvidí až tu probírku konečně udělám
edit: Měl jsem na dnešní podvečer v plánu probírku, ale začalo mi do záměru pršet a já nechtěl sbírat na sušení mokré plody, tak místo toho jen rychlá fotka.
A jak na to koukám (na fotce je asi 1/4 celé kytky) tak ten odhad dozrálých bych si měl možná trochu opravit.
Btw, podzimní rovnodennost je za námi, tak se chci zeptat jaké kdo máte vlastně ke dnešku skóre, tj. součet už sklizených?
Já se kvuli pochroumanému kolenu k další probírce prozatím nedostal, takže u mne je to stále jen 44 ks.
Ale na kytce ke dnešku visí docela slušná nálož už dozrálých, stovka jich bude určitě, o kolik víc to se uvidí až tu probírku konečně udělám
edit: Měl jsem na dnešní podvečer v plánu probírku, ale začalo mi do záměru pršet a já nechtěl sbírat na sušení mokré plody, tak místo toho jen rychlá fotka.
A jak na to koukám (na fotce je asi 1/4 celé kytky) tak ten odhad dozrálých bych si měl možná trochu opravit.
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 161
- Registrován: 03 úno 2015 08:30
- Reputace: 220
- Obrázky: 0
- Bydliště: Považská Bystrica
Re: Dorset Naga - Forum Chalenge
Po par tyzdnoch pridavam dalsi mensi video report, odhadujem, ze tak 3/4 plodov je uz dozretych. Este par tyzdnov a zacne velky zber
https://www.youtube.com/watch?v=_olsma7FVIs
https://www.youtube.com/watch?v=_olsma7FVIs
- radkiii
- Stálý člen
- Příspěvky: 225
- Registrován: 30 led 2019 23:04
- Reputace: 363
- Obrázky: 0
- Bydliště: Uherský Brod, 251 m n.m.
Re: Dorset Naga - Forum Chalenge
Ondrej tak 90 alebo 100l teda? Ale máš to parádne To som zvedavý, či sa aspoň priblížim k tomuto výsledku o rok.
- Erben61
- Stálý člen
- Příspěvky: 2405
- Registrován: 12 zář 2014 16:32
- Reputace: 5228
- Obrázky: 0
- Bydliště: Plzeň
Re: Dorset Naga - Forum Chalenge
Možná by jsi na ten sběr měl najmout tak jednoho dva brigádníky. Ale vážně, je to hodně zajímavej počin dát kytce tak obrovskou nádobu a Dorsetka umí narůst i v 15 lt do slušných rozměrů. O 15 lt nádobě píšu proto, že ji mám a sklidil jsem už možná ke stovce plodů, tohleto si neodvažuji odhadnout. Vím, že je to technicky složité, bylo by možná zajímavý, tenhle keř zkusit, co se týče víceletosti.
V každým případě by mě zajímalo i hnojení a nebylo by od věci udělat vlákno a tam podrobně zmapovat tenhle úlet, pokud máš nějaké podklady a více fotek než jsi už publikoval.
No a velký už za ten nápad.
V každým případě by mě zajímalo i hnojení a nebylo by od věci udělat vlákno a tam podrobně zmapovat tenhle úlet, pokud máš nějaké podklady a více fotek než jsi už publikoval.
No a velký už za ten nápad.
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 161
- Registrován: 03 úno 2015 08:30
- Reputace: 220
- Obrázky: 0
- Bydliště: Považská Bystrica
Re: Dorset Naga - Forum Chalenge
Na nadobe je pisane 90L ale vysypal som do nej 2x50L substraty a stale ostalo tak 10cm. Neskor ked sa to usadilo som dosypal este dalsich snad 30L substratu. Takze ani boh nevie kolko to ma
Sam nedokazem odhadnut kolko plodov to moze mat, zatial ma ale celkom udivuje, ze odkedy dozreli prve plody ubehlo uz viac ako 2 mesiace a stale niesu makke a nehniju. Chcel som to vsetko naraz obrat
Este som nikdy neskusal prezimovat rastlinu a takyto strom uz vobec nie. Ak by niekto skusenejsi chcel, po sezone si moze pre dorsetku prist, ostrihat ju a nechat prezimovat alebo kludne na bonchi. Urcite to bude mat paradne velke korene
Nad tym vlaknom porozmyslam a po sezone tam ked tak hodim blizsie info naraz
Uz od malych sadenic som pravidelne daval Lignohumat a cca od konca juna do polky augusta som 1x za tyzden daval Kristalon start a potom Kristalon kvet a plod, nic extra.....Viem, ze je tu vela hejtov na Kristalon ale whatever ked to funguje
Sam nedokazem odhadnut kolko plodov to moze mat, zatial ma ale celkom udivuje, ze odkedy dozreli prve plody ubehlo uz viac ako 2 mesiace a stale niesu makke a nehniju. Chcel som to vsetko naraz obrat
Este som nikdy neskusal prezimovat rastlinu a takyto strom uz vobec nie. Ak by niekto skusenejsi chcel, po sezone si moze pre dorsetku prist, ostrihat ju a nechat prezimovat alebo kludne na bonchi. Urcite to bude mat paradne velke korene
Nad tym vlaknom porozmyslam a po sezone tam ked tak hodim blizsie info naraz
Uz od malych sadenic som pravidelne daval Lignohumat a cca od konca juna do polky augusta som 1x za tyzden daval Kristalon start a potom Kristalon kvet a plod, nic extra.....Viem, ze je tu vela hejtov na Kristalon ale whatever ked to funguje
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: Dorset Naga - Forum Chalenge
Dnes +10 plodů na nedělní košt v místní hospůdce. Skóre ke dnešku: 54.
btw: @ondo: nemyslím si že na vodorozpustném hnojivu typu kristalon je něco (cokoliv) špatně. Důležité je udržet kvalitu půdy ve které kytka roste. Tj. neumrtvit živé půdní společenstvo tím že by z toho člověk udělal čistě jen mrtvou směs anorganických (byť snadno kytkami vstřebatelných) látek. Což v nádobě která má cca 100 l, jako v tvém případě, není složité, obzvláště když jede substrát prvním rokem a nádoba je ve skleníku, kde se můžou případně chybějící druhy půdního mikroskopického života celkem snadno šířit.
Přihnojovat čistě organikou by sice bylo ideální, ale pokud člověk nežije ve vesnickém stavení kde by měl možnost organické hnojivo generovat (králíci-slípky-pár koz a kravička plus kompost) tak to není zrovna snadné, o balkónu nemluvě
U mne má dorsetka 3 roky starý substrát (předchozí roky taky chilli), v 18 litrech není úplně snadné udržet průběžnou přiměřenou dávku živin, ale jde to. Používám mix organiky (oživení granulemi plus následně tekutou) a vodorozpustné anorganiky. Jen ten malý objem vyžaduje častější přihnojování, poté co kytka začně plodit tak potřebuje v mých podmínkách jako naprosté minimum jednou týdně přihnojit zálivkou, optimální frekvence by asi byla něco jako 5x za 2 týdny, což nemám šanci stíhat, takže to u mne vychází na něco typu jeden týden 2x, druhý týden jednou.
A jedna otázka ke sklizni: Jen co se znovu oteplí a přestane pršet tak mne čeká hlavní velká probírka. A zjišťuju že docela tápu v tom jak jí následně zpracovat, Něco půjde na sušení (něco už mám), ale toho nebude moc a je otázka co s tím většinovým zbytkem. Mojí oblíbenou srirachu z miliónovky dělat fakt nebudu, při typickém dávkování srirachy by to byla vražda.
Tak uvažuju co dalšího...Usušit a pomlít na prášek? Nevyjde z toho díky capsaicinového olejíčku spíše něco jako pasta než prášek?
Nebo něco jako hadí jed? Trochu se bojím aby mi z toho nakonec nevyšla spíš náplň do armádního pepřáku než aditivum do pokrmů.
Omáčky by byly samozřejmě ideální, ale na to nemám ani sad, ani plantáž, ani podmínky abych měl domácí suroviny na pár desítek litrů omáček na které by úroda dorsetky stačila.
Zatím mi vychází jako nejlepší varianta nějaké relativně čisté a velmi málo ochucené pyré, to by mohlo být nejvíce univerzální na následné použití. Akorát že prostor v chladničce není neomezený a studený sklep nemám...
Takže budu vděčný za každý nápad nebo tip na nějaké další možné zpracování.
btw: @ondo: nemyslím si že na vodorozpustném hnojivu typu kristalon je něco (cokoliv) špatně. Důležité je udržet kvalitu půdy ve které kytka roste. Tj. neumrtvit živé půdní společenstvo tím že by z toho člověk udělal čistě jen mrtvou směs anorganických (byť snadno kytkami vstřebatelných) látek. Což v nádobě která má cca 100 l, jako v tvém případě, není složité, obzvláště když jede substrát prvním rokem a nádoba je ve skleníku, kde se můžou případně chybějící druhy půdního mikroskopického života celkem snadno šířit.
Přihnojovat čistě organikou by sice bylo ideální, ale pokud člověk nežije ve vesnickém stavení kde by měl možnost organické hnojivo generovat (králíci-slípky-pár koz a kravička plus kompost) tak to není zrovna snadné, o balkónu nemluvě
U mne má dorsetka 3 roky starý substrát (předchozí roky taky chilli), v 18 litrech není úplně snadné udržet průběžnou přiměřenou dávku živin, ale jde to. Používám mix organiky (oživení granulemi plus následně tekutou) a vodorozpustné anorganiky. Jen ten malý objem vyžaduje častější přihnojování, poté co kytka začně plodit tak potřebuje v mých podmínkách jako naprosté minimum jednou týdně přihnojit zálivkou, optimální frekvence by asi byla něco jako 5x za 2 týdny, což nemám šanci stíhat, takže to u mne vychází na něco typu jeden týden 2x, druhý týden jednou.
A jedna otázka ke sklizni: Jen co se znovu oteplí a přestane pršet tak mne čeká hlavní velká probírka. A zjišťuju že docela tápu v tom jak jí následně zpracovat, Něco půjde na sušení (něco už mám), ale toho nebude moc a je otázka co s tím většinovým zbytkem. Mojí oblíbenou srirachu z miliónovky dělat fakt nebudu, při typickém dávkování srirachy by to byla vražda.
Tak uvažuju co dalšího...Usušit a pomlít na prášek? Nevyjde z toho díky capsaicinového olejíčku spíše něco jako pasta než prášek?
Nebo něco jako hadí jed? Trochu se bojím aby mi z toho nakonec nevyšla spíš náplň do armádního pepřáku než aditivum do pokrmů.
Omáčky by byly samozřejmě ideální, ale na to nemám ani sad, ani plantáž, ani podmínky abych měl domácí suroviny na pár desítek litrů omáček na které by úroda dorsetky stačila.
Zatím mi vychází jako nejlepší varianta nějaké relativně čisté a velmi málo ochucené pyré, to by mohlo být nejvíce univerzální na následné použití. Akorát že prostor v chladničce není neomezený a studený sklep nemám...
Takže budu vděčný za každý nápad nebo tip na nějaké další možné zpracování.
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
Re: Dorset Naga - Forum Chalenge
Buď zdráv mistře Chrisy.
Já z Dorsetky udělal takovou příjemnou jednohubkovou zavařeninu, anebo suším. Koření je z ní fantastický, mohu pouze doporučit. Sice ho nemám čistý je v něm ještě Naga Morich, 7pot Apokalypse a Dragons Breath, ale je to pecka. Chuťovka k ledasčemu.
Já z Dorsetky udělal takovou příjemnou jednohubkovou zavařeninu, anebo suším. Koření je z ní fantastický, mohu pouze doporučit. Sice ho nemám čistý je v něm ještě Naga Morich, 7pot Apokalypse a Dragons Breath, ale je to pecka. Chuťovka k ledasčemu.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 23 hostů