Zdravím,
je teoreticky možné, aby rocoto přežilo zimu vysazené přímo do země? Když se stanoviště zazimuje aby nepromrzla zem, zachrání to kořeny? obrazí to na druhý rok... i když nadzemní část zmrzne...?
Díky, Aleš
Rocota, ta naše láska ... tipy a triky, jak na ně.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Reputace: 9550
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rocota, ta naše láska ... tipy a triky, jak na ně.
Ano, je to zcela možné, ale záleží na teplotách no.
- honzek86
- Stálý člen
- Reputace: 761
Chceme to s kámošem testnout taky, ale moc nadějí si nedělám. No přemýšleli jsme nad tím jak ďasi - zahrnout slámou, vyrobit poklop. Má to zasazený na jesenicku u lomu, kam chodí na ryby. Pořád jsme nevymysleli, jak to udělat, aby měla vzduch, světlo i teplo. letos to určitě nedá, zasadil ji na špatným místě s moc suchou půdou a díky horkům je z ní neduživec. Napřesrok vymyslíme lepší pozici a zkusíme to vykoumat. Já osobně jsem vyzkoušel, že když přes noc projde Rocoto mrazem -2, přežije. To byly ale pořádný kmínky.
"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html
- Tea Racer
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Musí se zajistit cirkulace vzduchu, takže netkaná textilie, vetraci otvory, není to sranda. Mám zkušenost s citrusy a ne každy to zvládl. Tam je mrazuvzdornost mnohem vetsi!
- padr
- Stálý člen
- Reputace: 653
Já letos uvažuji o zimování rocota ve skleníku - nadbytečnou sadbu jsem zjara pohodil na hlínu za rajčata a jedno rocoto přežilo, plazí se po zdi za rajčaty (skleník je přistavený ke garáži) a už je skoro ve 2 metrech. Přestože je ve skleníku, tak kvete jak zběsilé. Asi udělám kolem kmínku ohrádku a naplním ji listím. Tím snad získám izolaci a neztratím větrání.
Trápí mne jedna věc. Papriky jsem přenesl na přezimování do dílny, kde nemrzne a je světlo. Některé papriky, které měli nedozrálé plody jsem přenesl jen lehce sestříhané, aby plody měli možnost dozrát. U dvou keříků však plody začaly měknout a to po celé rostlině. Víte, kde se stala chyba a co jim scházelo? Další čtyři keříky prospívají a plody krásně dozrávají.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Záleží na mnoha okolnostech, jaká byla teplota pudy když jsi je prenásel a jaká v místnosti? Prolil jsi je vlažnou vodou? Asi to nedaly kořeny... nebo jiný šok, přelití, přeschnutí... rostlina aby přežila se prvni zbaví nových kvetů a pak plodů..