Chilli kečup

Recepty na domácí pikantní omáčky
X-CHILLI
Nový člen
Příspěvky: 13
Registrován: 09 srp 2012 20:06
Obrázky: 8
Reputace: 0

Re: Chilli kečup

Příspěvekod X-CHILLI » 10 zář 2018 14:09

Zdravím všechny chilli kuchtíky

mám takový dotaz... dělal jsem pečený kečup v troubě s morugama a s "Carolinou" . Krásně to hřálo na jazyku během toho pečení ale v průběhu toho pečení ten pal slábl a po rozmixování a vychladnutí se pal výrazně vytratil. Co to způsobuje a jak tomu předejít, aby ten pal zůstaval stejný případně se o tolik neponížil?

Uživatelský avatar
OMO
Stálý člen
Příspěvky: 2156
Registrován: 03 říj 2012 19:03
Obrázky: 758
Reputace: 2688
Bydliště: Uh. Hradiště
Kontaktovat uživatele:

Re: Chilli kečup

Příspěvekod OMO » 10 zář 2018 14:13

X-CHILLI píše:
10 zář 2018 14:09
Zdravím všechny chilli kuchtíky

mám takový dotaz... dělal jsem pečený kečup v troubě s morugama a s "Carolinou" . Krásně to hřálo na jazyku během toho pečení ale v průběhu toho pečení ten pal slábl a po rozmixování a vychladnutí se pal výrazně vytratil. Co to způsobuje a jak tomu předejít, aby ten pal zůstaval stejný případně se o tolik neponížil?
Pálivé papriky nepeč po celou dobu, ale přidej je třeba 20 minut před koncem. Tím ten pal tolik nesrazíš, případně přidej víc "matroše" :firy:
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce

X-CHILLI
Nový člen
Příspěvky: 13
Registrován: 09 srp 2012 20:06
Obrázky: 8
Reputace: 0

Re: Chilli kečup

Příspěvekod X-CHILLI » 10 zář 2018 15:35

Takže je to tím teplem předpokládám, že se capsaicin teplem vypařuje? Nebo k čemu přesně dochází, že papričky ztrácí tu pálivost? Myslel jsem, že se vypařuje jen voda a capsaicin zůstává

padr
Stálý člen
Příspěvky: 280
Registrován: 29 črc 2015 10:13
Obrázky: 161
Reputace: 466
Bydliště: Slavkov u Brna

Re: Chilli kečup

Příspěvekod padr » 11 zář 2018 08:50

Capsaicin se nevypařuje, ale při vysokých teplotách se rozpadá. Je to obdobné jako s většinou vitamínů - teplem degradují.

X-CHILLI
Nový člen
Příspěvky: 13
Registrován: 09 srp 2012 20:06
Obrázky: 8
Reputace: 0

Re: Chilli kečup

Příspěvekod X-CHILLI » 13 zář 2018 13:44

Děkuji za vysvětlení, zase jsem o něco moudřejší :)

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 3039
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Obrázky: 1595
Reputace: 2806
Bydliště: Šumava, u Lipna 773 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Chilli kečup

Příspěvekod Tea Racer » 13 zář 2018 19:12

Hlavně je důležitá vec, pokud chci neco pro chut a pal, dávám to nakonec a vařím krátce, nebo už jen nechám dojít. "Česká kuchyne" která vaří vse totálně do mrtva je toho špatným prikladem....


Zpět na „Recepty na domácí chilli omáčky / chilli sauce“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů