Není problém to vyzkoušet, ale nemáš nejaký odkaz kde se tím zabývají? Kdybych toho udelal více tak by to byl vhodný pokus, ale mám toho skleničku.
Tím že se rozleží myslíš, že se vyluhuje z papriček do tuhého tuku? (at už to je vazelína nebo kokosák)?
Chilli mast
- franco
- Stálý člen
- Příspěvky: 255
- Registrován: 13 led 2016 14:14
- Reputace: 134
- Obrázky: 0
- Bydliště: Villa Fudemus
Re: Chilli mast
Sú to len moje pokusy.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Příspěvky: 5597
- Registrován: 17 dub 2016 11:00
- Reputace: 9550
- Obrázky: 0
- Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chilli mast
Jasně, to mne také baví. 
Jen nad tím přemýšlím, vyluhovaní do alkoholu je jasné, do oleje také, dělám ochucené oleje, ale vyluhovaní do tuhého oleje mi přijde jako technicky nemožné.

Jen nad tím přemýšlím, vyluhovaní do alkoholu je jasné, do oleje také, dělám ochucené oleje, ale vyluhovaní do tuhého oleje mi přijde jako technicky nemožné.

Re: Chilli mast
Ahoj mastičkári
,
vedel by mi niekto poslať hotovú masť na Slovensko?
Ďakujem za ochotu.

vedel by mi niekto poslať hotovú masť na Slovensko?
Ďakujem za ochotu.
Re: Chilli mast
dobrý,chi se zeptat na recept na tu chilli mast je tam napsana vazelina a chilli,ale žádný poměr?abych tam toho chilli nedal moc,nebo málo,alespoň nějak orientačně.
děkuji za odpověď
děkuji za odpověď
- Tea Racer
- Stálý člen
- Příspěvky: 5597
- Registrován: 17 dub 2016 11:00
- Reputace: 9550
- Obrázky: 0
- Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chilli mast
Každopádně vazelína je z ropy, ucpává póry, je skodlivá. Zkus kokosový olej, nebo jeste lepe, udelej tinkturu v konzumním lihu, Alpě, vodce, je to asi lepsí, hned se to vpije a neni to mastné vůbec. Pomer je na tobe, jak moc sneseš, chce to vyzkoušet.
Re: Chilli mast
Já dával na půl kila vazelíny 4-5ks Bhut Jolokia a palilo to teda slušně. Druhá věc, že ženský mají jiný prahy bolesti, tak co je pálí jako čert nás může přijemně hřát.
pak ještě pár takových poznatků:
1) nosič - dělal sem mast jak z kokosáku, tak z vazelíny, obojí má svoje pro a proti. Kokosák je tuhej do cca 22 stupnu nebo kolik, pak je to z toho regulérní olej, takže je potřeba to mít v lednici, jinak to prostě teče. Kokosák má spoustu jiných vlastností léčivých už v sobě, je fungicidní a antibakteriální a pod.. Naproti tomu vazelína nemá žádné lékařské účinky, její jedinej účinek je, že zabranuje pronikání organismů do "rány" a jejímu vysychání. Všude furt tvrdí, že se kokosák rychleji vstřebává, ale nějak to nepozoruju, prostě mi to všechno přijde furt mastný - stejně tak s vazelínou.
Kvůli tomu nízkému tání a drahé ceně sem přestal kokosák používat - rád bych třeba vyzkoušel bambucké máslo, ale to uplně mimo moji cenovou relaci. Nedávno jsem se dostal k masti, a ta byla ze sádla a vazelíny (40/60) a to musim, říct, že byla super konzistence, to ted vyzkoušim, mám tady 4 lifolizované Scorpion Morugy (tak nevím, jestli to nebude příliš velkej náhul), 300 g vazelíny a 200 g sádla.
2) chilli - zminujete tu mletou formu chilli - být vámi, tak se tomu vyhnu, pokud nemáte opravdu nějaký super síto, kterým ty jemný části přecedíte - potřebujete vstřebat kapsicin do tekutého nosiče a ty fyzické kusy chilli tam nechcete - pokud se Vám to nepodaří přecedit, budete tim jemným namletým chilli ucpávat póry a bude to víc pálit bych řekl.. Myslim že není vůbec problém to nařezat na menší kusy a prostě to tam naházet. Já to tak dělal - nasekal papriky, nechal rozpustit nosič, pak to naházet dovnitř, ještě chvíli zahřívat (třeba v troubě na 80 stupnu), pak vyndat, ztuhnout, dát do lednice, po třeech dnech vyndat, zahřát, ztuhnout a zase do lednice.. po dalsich 1-2 vyndat, zahrat a slejt do kalíšků. Pokud to nepálí ani po tomhle procesu, ty papriky vyhodte a dejte tam neco kvalitního.
3) přísady - já třeba zkoušel dávat mentol, ale s tim je trochu problém - má nízký bod tání a jak to vytáhnete pres 35 stupnu(plus minus, přesně nevím), tak ho zničíte jako by tam nebyl a při 25 stupnich je to sadlo s vazelinou zase dost tuhy na rozmíchání. Zatím se mi nepodařil postup tak, aby to pálilo a zároven chladilo a ještě se mi to podařilo slejt do kelímků. Jinak se dává až na úplně poslední štaci, když už se mast slejvá do kelímu a nezahřívá se.
Čím více přidaných bylin dáváte, tak tím zvyšujete potencionální alergickou reakci, tak bacha na to. Stejně tak se doporučuje kvuli alergikum spíše žlutá než bílá vazelína.
pak ještě pár takových poznatků:
1) nosič - dělal sem mast jak z kokosáku, tak z vazelíny, obojí má svoje pro a proti. Kokosák je tuhej do cca 22 stupnu nebo kolik, pak je to z toho regulérní olej, takže je potřeba to mít v lednici, jinak to prostě teče. Kokosák má spoustu jiných vlastností léčivých už v sobě, je fungicidní a antibakteriální a pod.. Naproti tomu vazelína nemá žádné lékařské účinky, její jedinej účinek je, že zabranuje pronikání organismů do "rány" a jejímu vysychání. Všude furt tvrdí, že se kokosák rychleji vstřebává, ale nějak to nepozoruju, prostě mi to všechno přijde furt mastný - stejně tak s vazelínou.
Kvůli tomu nízkému tání a drahé ceně sem přestal kokosák používat - rád bych třeba vyzkoušel bambucké máslo, ale to uplně mimo moji cenovou relaci. Nedávno jsem se dostal k masti, a ta byla ze sádla a vazelíny (40/60) a to musim, říct, že byla super konzistence, to ted vyzkoušim, mám tady 4 lifolizované Scorpion Morugy (tak nevím, jestli to nebude příliš velkej náhul), 300 g vazelíny a 200 g sádla.
2) chilli - zminujete tu mletou formu chilli - být vámi, tak se tomu vyhnu, pokud nemáte opravdu nějaký super síto, kterým ty jemný části přecedíte - potřebujete vstřebat kapsicin do tekutého nosiče a ty fyzické kusy chilli tam nechcete - pokud se Vám to nepodaří přecedit, budete tim jemným namletým chilli ucpávat póry a bude to víc pálit bych řekl.. Myslim že není vůbec problém to nařezat na menší kusy a prostě to tam naházet. Já to tak dělal - nasekal papriky, nechal rozpustit nosič, pak to naházet dovnitř, ještě chvíli zahřívat (třeba v troubě na 80 stupnu), pak vyndat, ztuhnout, dát do lednice, po třeech dnech vyndat, zahřát, ztuhnout a zase do lednice.. po dalsich 1-2 vyndat, zahrat a slejt do kalíšků. Pokud to nepálí ani po tomhle procesu, ty papriky vyhodte a dejte tam neco kvalitního.
3) přísady - já třeba zkoušel dávat mentol, ale s tim je trochu problém - má nízký bod tání a jak to vytáhnete pres 35 stupnu(plus minus, přesně nevím), tak ho zničíte jako by tam nebyl a při 25 stupnich je to sadlo s vazelinou zase dost tuhy na rozmíchání. Zatím se mi nepodařil postup tak, aby to pálilo a zároven chladilo a ještě se mi to podařilo slejt do kelímků. Jinak se dává až na úplně poslední štaci, když už se mast slejvá do kelímu a nezahřívá se.
Čím více přidaných bylin dáváte, tak tím zvyšujete potencionální alergickou reakci, tak bacha na to. Stejně tak se doporučuje kvuli alergikum spíše žlutá než bílá vazelína.
- gandalf
- Stálý člen
- Příspěvky: 2175
- Registrován: 20 srp 2011 19:49
- Reputace: 2591
- Obrázky: 0
- Bydliště: Netolice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chilli mast
Já na mast používám zásadně lékárenskou vazelínu /vyzkoušel jsem ledascos/. Nejhorším řešením jsou, podle mého, tuky organického původu - časem žluknou, ostatně ty rostlinné taky /i v chladničce/. Sušené chilli do masti pochopitelně melu na jemno, po vylouhování/maceraci to prolisuju přes silonku /třeba/.
Robass - pálení a chlazení jde proti sobě - jde o léčivý efekt horkosti.
Robass - pálení a chlazení jde proti sobě - jde o léčivý efekt horkosti.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti