Ahoj
mohl by jsi pustit do světa ten recept na Sirachu? Díval jsem se pár příspěvků dozadu, ale nenašel jsem ho.
Erben 61 - 2016
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Příspěvky: 920
- Registrován: 26 úno 2016 14:23
- Reputace: 583
- Obrázky: 0
Re: Erben 61 - 2016
Erben61 dal linku na recept tuším v nejakom inom vlákne. Tiež si už nespomeniem, kde to presne bolo, ale jedná sa o tento recept:
http://nuselskakuchta.blogspot.sk/2014/ ... racha.html
Recept je veľmi jednoduchý a výsledný produkt je úplná lahôdka.
Prvú dávku z minulého týždňa a aj dnešnú dvojitú dávku som robil z červených Cayenne, ktorých sa tento rok urodilo naozaj požehnane. Recept som si trochu upravil. Namiesto obyčajného cukru som dal hnedý trstinový a namiesto bieleho octu som dal červený, vínny ocot. Z papričiek som vybral semená a placenty, aby Sriracha bola trochu jemnejšia, pretože červené Cayenne so semenami vie celkom slušne potrápiť. A po dnešnej koštovke musím usúdiť, že som spravil dobre, pretože aj bez semien je táto Sriracha pekne ohnivá. Po týždňovom kvasení som Srirachu ešte raz dohladka vymixoval, pridal ocot, prevaril v hrnci aby som zastavil kvasný proces, dal do fľašiek a pre istotu ešte zasterilizoval, aby som Srirachu nemusel držať v chlade ako sa píše v recepte.
Sriracha podľa tohto receptu je vynikajúca a plánujem spraviť ešte tretiu dávku. Tento raz žltú verziu zo žltých Cayenne. Akurát sa im moc nechce dozrievať. Tak možno až o týždeň.
http://nuselskakuchta.blogspot.sk/2014/ ... racha.html
Recept je veľmi jednoduchý a výsledný produkt je úplná lahôdka.
Prvú dávku z minulého týždňa a aj dnešnú dvojitú dávku som robil z červených Cayenne, ktorých sa tento rok urodilo naozaj požehnane. Recept som si trochu upravil. Namiesto obyčajného cukru som dal hnedý trstinový a namiesto bieleho octu som dal červený, vínny ocot. Z papričiek som vybral semená a placenty, aby Sriracha bola trochu jemnejšia, pretože červené Cayenne so semenami vie celkom slušne potrápiť. A po dnešnej koštovke musím usúdiť, že som spravil dobre, pretože aj bez semien je táto Sriracha pekne ohnivá. Po týždňovom kvasení som Srirachu ešte raz dohladka vymixoval, pridal ocot, prevaril v hrnci aby som zastavil kvasný proces, dal do fľašiek a pre istotu ešte zasterilizoval, aby som Srirachu nemusel držať v chlade ako sa píše v recepte.
Sriracha podľa tohto receptu je vynikajúca a plánujem spraviť ešte tretiu dávku. Tento raz žltú verziu zo žltých Cayenne. Akurát sa im moc nechce dozrievať. Tak možno až o týždeň.
- Erben61
- Stálý člen
- Příspěvky: 2405
- Registrován: 12 zář 2014 16:32
- Reputace: 5228
- Obrázky: 0
- Bydliště: Plzeň
Re: Erben 61 - 2016
Ano použil jsem jako základ recept
http://nuselskakuchta.blogspot.cz/2014/ ... racha.html
ovšem s tím, že jsem jako základ použil sladkou papriku asi v poměru 3/4 sladká - 1/4 chilli a myslím, že to bohatě stačí .Ze samotných chilli paprik by to bylo myslím příliš silný.Ale to je můj názor, každý máme chutě jiné.
http://nuselskakuchta.blogspot.cz/2014/ ... racha.html
ovšem s tím, že jsem jako základ použil sladkou papriku asi v poměru 3/4 sladká - 1/4 chilli a myslím, že to bohatě stačí .Ze samotných chilli paprik by to bylo myslím příliš silný.Ale to je můj názor, každý máme chutě jiné.
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Re: Erben 61 - 2016
díky moc.Erben61 píše:Ano použil jsem jako základ recept
http://nuselskakuchta.blogspot.cz/2014/ ... racha.html
ovšem s tím, že jsem jako základ použil sladkou papriku asi v poměru 3/4 sladká - 1/4 chilli a myslím, že to bohatě stačí .Ze samotných chilli paprik by to bylo myslím příliš silný.Ale to je můj názor, každý máme chutě jiné.
- Erben61
- Stálý člen
- Příspěvky: 2405
- Registrován: 12 zář 2014 16:32
- Reputace: 5228
- Obrázky: 0
- Bydliště: Plzeň
Re: Erben 61 - 2016
Kendy píše:díky moc.Erben61 píše:Ano použil jsem jako základ recept
http://nuselskakuchta.blogspot.cz/2014/ ... racha.html
ovšem s tím, že jsem jako základ použil sladkou papriku asi v poměru 3/4 sladká - 1/4 chilli a myslím, že to bohatě stačí .Ze samotných chilli paprik by to bylo myslím příliš silný.Ale to je můj názor, každý máme chutě jiné.
Ještě jsem si vzpomněl k tomuto tématu na podstatnou věc....ta paní v tom receptu zmiňovala a možná správně nebo taky né ,že
pracovala s odrůdou Anaheim. Já ji pěstuju a znám, je velmi mírného palu, tady bych si dokázal představit použít samotnou odrůdu. Jenže zde na fóru většinou pracujeme s odrůdami o nesrovnatelně vyšší pálivosti, proto jsem jako základ použil sladkou papriku. A k podílu chilli která jsem používal, tam jsem převážně používal Cayeeny a Habanera přidal jsem do každé várky třeba jednu Nagu Jolokii na přibroušení a zpestření chuti.
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Příspěvky: 920
- Registrován: 26 úno 2016 14:23
- Reputace: 583
- Obrázky: 0
Re: Erben 61 - 2016
Samozrejme výber vhodnej odrody je podstatný. Zo samotných chinensiek nad 100 000 SHU by som tú Srirachu nerobil ani ja, ale tých 50 000 SHU u červených Cayenne (a bez semien ešte menej) mi príde na Srirachu ideálne. Zvládnem prehltnúť celú, polievkovú lyžicu tejto omáčky bez toho, aby mi spálila ústa, takže pálivosť akurátna. Pálivosťou by som túto moju Cayenne Srirachu prirovnal ku známej Huy Fong Srirache "s kohútom". Presne takú silu som chcel dosiahnuť a podarilo sa. Moja je ale na rozdiel Huy Fong Srirachy chutnejšia, sladšia a tá trocha vínneho octu tomu dala zaujímavý šmrnc. No proste domáci produkt je domáci produkt.
Re: Erben 61 - 2016
Tak v nejbližších dnes ji taky budu kutit. Jen moje zkouška bude, přidat bílé papriky, protože těch mám v lednici dost a do toho předat pár chilli a proces dle Nuselský kuchty. Pak jestli seženu červený papriky nějaký levnější, tak totéž udělám z nich. Zkusím jen třeba skleničku větší, uvidíme...
Kdo z vás to tu už vyzkoušel a jaká byla? Semínka naopak nakonec přidám, protože ty se mi v omáčce neskutečně líbí, bez nich to není ono Čím pálivější tím lepší a nechci tam dávat morugy atd
Kdo z vás to tu už vyzkoušel a jaká byla? Semínka naopak nakonec přidám, protože ty se mi v omáčce neskutečně líbí, bez nich to není ono Čím pálivější tím lepší a nechci tam dávat morugy atd
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Příspěvky: 920
- Registrován: 26 úno 2016 14:23
- Reputace: 583
- Obrázky: 0
Re: Erben 61 - 2016
Sriracha od Nuselskej kuchty je lahoda. Čistá papriková chuť, ktorú nezastiera žiadne iné ovocie, alebo zelenina okrem cesnaku samozrejme. Ako som písal v príspevkoch vyššie urobil som najskôr jednu dávku a potom ešte dvojitú dávku ktorú som dnes dával do fľašiek a sterilizoval. Táto dvojitá dávka ktorú som dnes fľaškoval sa mi zdá trochu mierne kyslejšia. Asi preto, že kvasila o dva dni dlhšie ako prvá várka. V sobotu som nemal čas ju zafľaškovať. Ale inak je chuťovo tiež výborná. No a ešte mám v procese kvasenia tretiu dávku a to žltú Srirachu zo žltých Cayenne. Tá je ale asi tak dvojnásobne pálivá oproti červenej Srirache, pretože som ju na rozdiel od červenej dal kvasiť aj so semenami, takže uvidím, či ju nebudem musieť nakoniec po vykvasení niečím zriediť. Mala by byť hotová v piatok, tak dúfam, že budem mať čas ju spracovať do fľašiek, aby mi tiež trochu neprekvasila.BlueShark píše:Kdo z vás to tu už vyzkoušel a jaká byla?
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti