Příspěvekod radkiii » 12 srp 2019 23:15
Ahoj,
terasové pestovani, ktoré som rozbehol tento rok má hrozne moc nevýhod, je z toho kopa bordelu a pri trende extrémnych výkyvov počasia, kedy zrazu príde Strejda Tajfún a ja musím v lejaku ratovať čo sa dá, som sa rozhodol, že to na budúci rok presuniem na záhradku.
Pripravujem si záhon (povodne tam mali byť ihličňany ale ukecal som ženu na chilly), kde chcem zapustiť kýble, aby trčaly tak max. 10 cm. Pre lepšiu stabilitu a nekolísavú teplotu. V zemine to mať nemožem, lebo naše kamenité íly zmiešané so stavebným odpadom.. Kto je z novostavby na bývalom poli mi určite veľmi dobre rozumie..
Premýšľam ale nad 2 variantami:
1. V kýbli vyvrtať drenážne dierky a pod kýblom bude vrstva štrku, aby voda dobre odtekala. Rastlina bude limitovaná veľkosťou kýblu.
2. Úplne odstrániť dno. Tzn. na hline bude nasypaný moj substrát, rastlina bude limitovaná len do šírky, do hĺbky može prerásť až do tých ílov.
Ktorá varianta sa Vám viac pozdáva? Ja som zatiaľ za variantu 1. Neviem, či tie íly možu niečo pozitívne priniesť, skor tam vidím negatíva (tažšie vyberanie koreňov na konci sezóny, možné choroby a prerastanie burín)
Díky.