Recept na fazolovou pastu - 
zde v češtině (nebo  
zde v angličtině).
Zkráceně (jak to děláme doma):
1) nechám fazole přes noc odpočinout ve vodě (jako čočku)
2) dám je vařit (bez soli!)
3) osmahnu si cibulku na sádle (či oleji)
4) přidám fazole na pánev k cibulce a začnu je pomalu šťouchat NEBO jednodušeji - rozmixuji je ještě před tím, než je přidám na pánev (s trochou fazolového vývaru)
5) ochutím - sůl. Někdo přidává česnek, mexické chilli nebo chipotle, případně lze přidat i drcený koriandr a pepř. 
6) chvilku povařím, aby vznikla správná kašovitá konzistence
Pastu často používáme spolu s pico de gallo do tortilly nebo ochucenou variantu (česnek, koriandr, pepř) k nachos.
EDIT: Pico de Gallo je salát z rajčat, cibule, koriandru (listy), jalapenos a limetkové šťávy.