rád bych se zeptal zkušenějších pěstitelů chilli na jednu věc. Je to moje první sezóna. Zasel jsem 14. ledna 15 semínek 4 různých odrůd (Habanero, Bhut Jolokia, 7Pot, Naga), úspěšnost 100%, všechna semínka vyklíčila. Nejlépe se zatím daří Habaneru (viz foto). Problém mi však dělá 7Pot Trinidad Brown. Ze 4 minirostlinek této odrůdy mají 2 fialové (zatím jen děložní) lístky. Myslel jsem si nejprve, že je to specifikum této odrůdy, ale když mi vyklíčily i další dvě, zjistil jsem, že ty mají lístky normálně zelené. Někde jsem se dočetl, že to ze strany rostlinky může být obrana proti přílišné teplotě či proti světlu. Svítím ale snad správně (úsporkou s teplotou barev 6500K a se svítivostí 1200 lumenů) zhruba 15 hodin denně, přičemž je bráním před přímým slunečním světlem (toho ale stejně moc nebylo). Fialové zbarvení navíc nemají ani žádné jiné rostlinky ostatních odrůd. Jen ty dvě potvory. Teplotou by to také nemělo být, držím ji stabilně v rozmezí 19-20 stupňů. 21 stupňů nepřesáhnou nikdy. Také jsem četl, že by to mohlo být nedostatkem fosforu, to se mi ale nezdá - jde o na 60 dní předhnojenou zeminu určenou přímo pro papriky a rajčata. Mám si s tou barvou dělat starosti?
Foto habanera, vedle jedna fialová rostlinka 7Pot.
Druhá fialová 7Pot.
Tatáž 7Pot z jiného úhlu.
Omlouvám se za kvalitu fotek, foceno na rychlo z mobilu...