Fialové lístky

Ptejte se na dotazy ohledně rostlin a plodů
Darth Vader
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Fialové lístky

Příspěvekod Darth Vader » 05 úno 2015 11:46

Zdravím, kolegové pěstitelé,
rád bych se zeptal zkušenějších pěstitelů chilli na jednu věc. Je to moje první sezóna. Zasel jsem 14. ledna 15 semínek 4 různých odrůd (Habanero, Bhut Jolokia, 7Pot, Naga), úspěšnost 100%, všechna semínka vyklíčila. Nejlépe se zatím daří Habaneru (viz foto). Problém mi však dělá 7Pot Trinidad Brown. Ze 4 minirostlinek této odrůdy mají 2 fialové (zatím jen děložní) lístky. Myslel jsem si nejprve, že je to specifikum této odrůdy, ale když mi vyklíčily i další dvě, zjistil jsem, že ty mají lístky normálně zelené. Někde jsem se dočetl, že to ze strany rostlinky může být obrana proti přílišné teplotě či proti světlu. Svítím ale snad správně (úsporkou s teplotou barev 6500K a se svítivostí 1200 lumenů) zhruba 15 hodin denně, přičemž je bráním před přímým slunečním světlem (toho ale stejně moc nebylo). Fialové zbarvení navíc nemají ani žádné jiné rostlinky ostatních odrůd. Jen ty dvě potvory. Teplotou by to také nemělo být, držím ji stabilně v rozmezí 19-20 stupňů. 21 stupňů nepřesáhnou nikdy. Také jsem četl, že by to mohlo být nedostatkem fosforu, to se mi ale nezdá - jde o na 60 dní předhnojenou zeminu určenou přímo pro papriky a rajčata. Mám si s tou barvou dělat starosti?

Foto habanera, vedle jedna fialová rostlinka 7Pot.
21270
Druhá fialová 7Pot.
21269
Tatáž 7Pot z jiného úhlu.
21268

Omlouvám se za kvalitu fotek, foceno na rychlo z mobilu...

lukas26
Stálý člen

Re: Fialové lístky

Příspěvekod lukas26 » 05 úno 2015 15:10

čau, podobné zbarvení mají moje Bolivian Rainbow, vysazeny 3ks a všechny mají tento odstín

v levém sloupci druhá a třetí od vrchu a pak v druhém sloupci zprava úplně spodní:
21133

nemohly se ti pomíchat nebo dojít špatná semínka?

možná je to něčím jiným, ale u Bolivian Rainbow je to normální zbarvení...

Colostomizer
Stálý člen
Reputace: 169

Příspěvekod Colostomizer » 05 úno 2015 15:52

Pravděpodobně jde o dvě smíchané odrůdy ... buď přímo smíchaná semena nebo výsledek nechtěného křížení ... to se tak občas u semínek stává :) Uvidíš, až povyrostou ... Fosfor ani teplotu neřeš.

Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Příspěvekod Dr.Pedr » 05 úno 2015 17:21

Souhlas s Colostomizerem a Lukasem26 ...prostě je to něco jiného (odruda) než jsi čekal...může to být sprášené..nebo semínka jiné odrudy :tiphat: ...no nic ..dej tomu dítěti jméno..a jde se dál... :thumbup:

Darth Vader
Nový člen

Příspěvekod Darth Vader » 06 úno 2015 14:13

Díky za odpovědi - to je teda nadělení. No, aspoň to bude dobrodružnější, když budu čekat, co mi to vyroste :D Dá se to poznat dříve než podle plodů? Např. podle listů atd.?

Lukasi, já je určitě nepomíchal. Mám v tom systém, od začátku jsou označeny štítkem, které mají už od samotného výsevu. Jediná možnost tedy je, že mi to pomíchal dodavatel (seminka-chilli.cz). Každopádně jestli je to Bolivian rainbow, tak aspoň budu mít nějakou anuumku, no :D
Naposledy upravil 1 dne Darth Vader; celkem upraveno 6x.

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4484

Příspěvekod MartinS » 06 úno 2015 14:21

Az podle plodu v technicke zralosti :-D Takze do cca Cervence- Srpna casu dost. Pokud se opravdu jedna o mix, je moznost i ruznych tvaru v ramci jedne rostliny. Ja mel vloni od kulatych po vytahle kuzele u jedne mixle perly.

ripaxxx
Stálý člen

Příspěvekod ripaxxx » 06 úno 2015 16:36

Já minulý rok od nich měl také mutanta :) Jeden Numex měl jiné listy a nakonec i plody jak z fukušimy. Zezačátku třeba 3 papriky z jednoho květu a nakonec z toho byl fakt hybrid s výrustky atd. Ale byl jsem za to rád. Bylo to takové zpestření a chutnalo dobře :)

Darth Vader
Nový člen

Příspěvekod Darth Vader » 06 úno 2015 17:24

Já jen doufám, že to bude chutnat dobře a že to bude pálit. Jestli mi z toho vyroste rajče, tak se budu zlobit :D :hot:

Zpět na „Otázky týkající se rostlin a plodů“