Zdravim vsetkych chilli maniakov !
Som 2-ročný začiatočník Každý tu začína ukážkou toho čo má, tak aj ja sa podelím.
Začínal som minulý rok, kedy som zasial moje prvé chilli. Samozrejme bez akýchkoľvek predchádzajúcich skúseností.
Skúsenosť som mal akurát tak s pojedaním baraních rohov, feferónov Paprike som sa nikdy nevenoval. Neskôr som objavil na internete stránky o pálivej zábave a povedal som si, že tiež vyskúšam.
Samozrejme, ako správny slovák neštudoval "manuály" o pestovaní chilli. Tak som svoje prvé semienka chilli objednané z internetu vopchal do základného záhradníckeho substrátu v kelímkoch a minipareniskách, samozrejme 2cm pod povrch Čuduj sa svete, niečo z toho bolo.
Dokonca, klíčivosť bola cca 40%. To bol cca máj, jún Rastlinky, predpestované doma na parapete, vyťahané za svetlom ako špáratká, som šupol do fóliovníka. Po šoku z prechodu zvnútra do fóliovníka, prehnanom (a potom aj nedostatočnom) polievaní prežilo zhruba 30% z toho čo som premiestnil.
Následne na to, po lokálnej povodni ich tiež pár uhnilo.
Tak mi zostalo zopár kríkov Habanera White, asi tri korene Cayenne Thick, Thai Hot culinary 1 a 3 skorpiony.. Po tomto neúspechu som sa pustil do štúdia.
Zachránené papričky boli obsypané plodmi. Aj napriek neskorému začiatku (a mojej neodbornosti) som zozbieral veľa Habaner, a ostatných druhov.
Povedal som si, že na druhý rok k tejto záľube pristúpim zodpovedne.
S potrebnou dávkou lásky k papričkám som povyberal semienka, nechal ich vyschnúť prirodzene.
V prvej etape 30.12.2014 som nechal naklíčiť (z plodov minulého roka) vlastné semienka. Ale už tak ako treba
To bola radosť keď sa prvé klíčky Habanera začali objavovať už po 5 dňoch (oproti 3-4 týždňom z minulého roka super).
Teraz pracujem na vlastnom grow boxe, druhá etapa začne, keď ho dokončím.
Týmto chcem poďakovať všetkým na tomto fóre - hlavne odtiaľto mám cenné informácie.
Začiatky
Re: Začiatky
Tak at se ti daří kolego a nezapomeň pravidelně přispívat do diskuzí
Re: Začiatky
Ďakujem budem prispievať, slubujemlobo píše:Tak at se ti daří kolego a nezapomeň pravidelně přispívat do diskuzí
Sladké mám rád. Ale prečo sa vyrába sladký, nepikantný kečup, to nechápem
Re: Začiatky
hodně štěstí v pěstování a velkou úrodu přejí
-
- Nový člen
- Příspěvky: 35
- Registrován: 06 dub 2014 17:09
- Reputace: 7
- Obrázky: 0
- Bydliště: Brno, Líšeň
Re: Začiatky
Bohužel nevidím smajlík "za brucho sa popadám"!
Ne v tom smyslu, že se ti směji, ale právě naopak nad tvým krásným a humorným přístupem ke svému konání.
Máš pravdu, měřítkem není kvantita, ale kvalita a pokud z 5-ti semínej jedno vzklíčí, vyroste a zaplodí, je to nádherná satisfakce za tu námahu a péči, o kterou se snažíme, přináší nám zkušenost, kterou se zase budeme snažit letos uplatnit!
Přeji ti radost z těch klíčících rostlinek, minimum škůdců a bohatou úrodu!!!
Ne v tom smyslu, že se ti směji, ale právě naopak nad tvým krásným a humorným přístupem ke svému konání.
Máš pravdu, měřítkem není kvantita, ale kvalita a pokud z 5-ti semínej jedno vzklíčí, vyroste a zaplodí, je to nádherná satisfakce za tu námahu a péči, o kterou se snažíme, přináší nám zkušenost, kterou se zase budeme snažit letos uplatnit!
Přeji ti radost z těch klíčících rostlinek, minimum škůdců a bohatou úrodu!!!
Re: Začiatky
Ďakujemproki73 píše:hodně štěstí v pěstování a velkou úrodu přejí
Sladké mám rád. Ale prečo sa vyrába sladký, nepikantný kečup, to nechápem
Re: Začiatky
Ďakujemkoos995 píše:Bohužel nevidím smajlík "za brucho sa popadám"!
Ne v tom smyslu, že se ti směji, ale právě naopak nad tvým krásným a humorným přístupem ke svému konání.
Máš pravdu, měřítkem není kvantita, ale kvalita a pokud z 5-ti semínej jedno vzklíčí, vyroste a zaplodí, je to nádherná satisfakce za tu námahu a péči, o kterou se snažíme, přináší nám zkušenost, kterou se zase budeme snažit letos uplatnit!
Přeji ti radost z těch klíčících rostlinek, minimum škůdců a bohatou úrodu!!!
Áno, keď sa spätne pozriem na minulý rok, tiež sa smejem Ako som to tak mohol..sakra
Ale..spomínaš škodcov.tak to sa musím pochváliť (aspoň s niečím ). Bojoval som s voškami (u vás mšice??), a úspešne. To už som bol nabitý informáciami o škodcoch a chorobách. Najprv som sa snažil vyhubiť mravce (usadeniny z kávy,...), potom som vylúhoval zopár špakov a potieral každý lístok jeden po druhom. Zopár krát som toto opakoval. Ale zafungoval prakticky ihneď, potom som už len preventívne striekal týmto "roztokom". Možno pomohlo aj to, že nádobu som nechal vo fóliovníku voľne odparovať. Smradu vo fóliovníku jak v údiarni
Toto bol asi ten rozhodujúci moment, kedy som uznal, že aj paprika potrebuje starostlivosť
A výsledkom tejto starostlivosti bol zber papričiek až do polovice decembra. Dokonca aj po prvých vážnejších mrazoch.
A teraz..jedno Habanero,Scorpiona a Thai Hot Culinary mám na firme..fascinuje ma pohľad na ne, ako z niečoho tak malinkatého dokáže v priebehu roka vzniknúť niečo tak veľké
Sladké mám rád. Ale prečo sa vyrába sladký, nepikantný kečup, to nechápem
-
- Nový člen
- Příspěvky: 35
- Registrován: 06 dub 2014 17:09
- Reputace: 7
- Obrázky: 0
- Bydliště: Brno, Líšeň
Re: Začiatky
A to je to co člověka v určitém věku, nebo možná jen díky příležitosti "chytne".
Ta obrovská schopnost přírody, ten boj za rozmnožení, ta dychtivost po životě, která se pak přenáší i na člověka a osloví ho tou moudrostí, tím potěšením a zároveň poučením, že všechno má svúj čas, všemu je potřeba dát jeho čas a že láska k čemukoli se zase obrátí tím darem pro nás.
Trochu složitá slova, ale kdo ví, pochopí.
Ta obrovská schopnost přírody, ten boj za rozmnožení, ta dychtivost po životě, která se pak přenáší i na člověka a osloví ho tou moudrostí, tím potěšením a zároveň poučením, že všechno má svúj čas, všemu je potřeba dát jeho čas a že láska k čemukoli se zase obrátí tím darem pro nás.
Trochu složitá slova, ale kdo ví, pochopí.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host