Smutnice (Sciara) - paprika

Choroby rostlin paprik, škůdci, identifikace, likvidace!
Jenik
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Smutnice (Sciara) - paprika

Příspěvekod Jenik » 30 kvě 2014 23:22

Nojo, fakt Biobit, mají ho v Biocontu ale je vyprodaný. :rn:

Kde jsi to kupoval ty?

Con Carne
Nový člen

Příspěvekod Con Carne » 30 kvě 2014 23:33

No já tady: eshop.bobr.cz/ochrana-zahrady-proti-skudcum/biocidy/biobit-xl-100-ml.htm

ale už to tam nevedou.

Je v tom stejná účiná látka jako v tomhle:
Obrázek

ale neni to tak drahý... :jalapeno:

zodyac
Stálý člen

Příspěvekod zodyac » 20 srp 2014 00:54

Ahojte, rad by som ozivil trochu tuto temu a podelil sa s vami o moje "skusenosti" so smutnicami.Nedavno som prisiel na to ze tie musky ktore mi alarmujucou rychlostou pribudali na lepove dosky nie su vinne musky ale smutnice, tak som zacal problem riesit celkom razatne.Hlavny dovod bol ten ze vsetky rastliny mam vo svojej izbe a mnoziace sa smutnice nie su to prave orechove..V knihe Jak pestovat indoor odporucali pripravok Dursban.Ano viem je to chemia a vsetky veci okolo toho ale smutnice som zlikvidoval jedinou zalievkou a uz sa neukazali.A zaroven ma napadla taka myslienka ze aj tak by sa s tim dalo vysporiadat tak, aby boli spokojni aj ti co nesuhlasia s chemickymi pripravkami.Namiesto tu uz tolko krat spominaneho sterilizovania hliny v peci planujem buducu sezonu vsetok substrat ktory budem pouzivat preliat DOKLADNE Dursbanom kludne aj na viac krat,necham odstat a potom substrat niekolkokrat preliat vodou tak aby sme odplavili aj posledny zbytok chemie von.Teoretickym vysledkom by mala byt 100% sterilna hlina bez chemie a bolo by to ovela jednoduchsie a pohodlnejsie ako vypekat v trube.Co vy na to?(samozrejme to zalievanie a preplachovanie su myslene v casovom predstihu nejak 3/4 dni pred pouzitim substratu)

Colostomizer
Stálý člen
Reputace: 169

Příspěvekod Colostomizer » 20 srp 2014 11:17

Nevím, nevím, ale používat chemii na smutnici přijde jako jít s napalmem na mšice ;) Smutnice nejsou žádným drastickým škůdcem nebo terminátorem papriček. Prudí, až když jich je opravdu moc. Je třeba jim ukázat meze, ale pak se s nimi dá nějak vyžít. Mým paprikám viditelně nevadily, to spíš mě osobně obtěžovaly ty malé poletující mušky. Také jsem původně myslel, že to jsou octomilky :)

Já smutnice řeším žlutými lepovými deskami do každého postiženého květníku a omezením zálivky. Vždycky to pomohlo a po nějaké době už jsem přírůstek obětí na deskách nepozoroval. Při masivním napadení se doporučuje posypat substrát křemičitým pískem a nebo položit na suchý substrát mokrý hadr, do kterého larvy přelezou. Tohle jsem ale nikdy nezkoušel, protože jsem to naštěstí ještě nikdy nepotřeboval ...

Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017

zodyac
Stálý člen

Příspěvekod zodyac » 20 srp 2014 11:22

No ano lepove dosky som mal aj ja a ich jedina funkcia bola ze mi ukazovali ako rychlo smutnice pribudaju:D.No a mne zastavili smutnice rast napriklad a celkom viditelne takze rozhodne s nimi nazivat nebudem.Ale skor ma zaujima to ze co vravite na sterilizovanie substratu chemiou a potom preplachovanie vodou az kym neodidu vsetky chemky prec.

Colostomizer
Stálý člen
Reputace: 169

Příspěvekod Colostomizer » 20 srp 2014 11:30

Závisí to vždy na rozsahu napadení. Pokud už jsi zaznamenal změny na rostlinách, tak je se smutnicemi třeba rázně vyběhnout, s tím souhlasím.

Pokud bych chtěl ošetřit substrát, tak bych to provedl pouze tepelně. Proplachováním vodou po aplikaci chemie jednak nemusíš odstranit všechna rezidua (což by třeba ani nevadilo), ale hlavně si ze substrátu vyplavíš vše ostatní (minerály atd.) ... V neposlední řadě to bude fakt opruz to dělat a pak sušit :-)

Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017

zodyac
Stálý člen

Příspěvekod zodyac » 20 srp 2014 11:48

Uvidime kazdopadne by som to chcel vyskusat lebo prepalovat 40 litrov hliny doma by ma asi zabili.Sak urobim o tom report a podelim sa s vami o info:)

Filichilli
Stálý člen
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Filichilli » 20 srp 2014 19:19

Jak píše Colostomizer :) Vrstvu křemičitého písku, přes to se smutnice nedostanou do substrátu a vylíhlé larvy ven. Žluté lepové pásky na dospělé jedince. Nechat proschnout substrát, zalévat nějakou dobu spodem a za pár týdnů smutnice nejsou. Měl jsem jich plnou zimní zahradu a bez problémů. Klidně jednou prolít mospilanem, pokud tam nemáš papričky.

Zpět na „Choroby a škůdci chilli paprik“