V Bolívii pak také našel jedno z nejúžasnějších Rocot (Capsicum pubescens), které jsem kdy viděl - Farm Locoto, jak jej pojmenoval. Až jej letos pořádně nafotím, řád mu věnuji celé vlánko. Nyní jej zmiňuji pouze proto, že Rich vysadil jednu rostlinku C. eshbaughii kousek vedle rostliny Farm Locoto. To, mimochodem, rostlo na pozemku jeho známé v Bolívii. Když se po roce vrátil, rostla kolem obou rostlin řada semenáčků. Jeden byl však jiný a od ostatních se lišil. Když rostlinka vykvetla, Rich zjistil, že se jedná o spontánního hybrida mezi Farm Locoto a Capsicum eshbaughii. První generace byla opravdu nádherná, měla sytě fialové květy a drobné, svítivě červené plody. Rich sklidil co nejvíce semen mohl a pokračoval v kultivaci u sebe doma v USA.
Letos jsem obdržel jako jeden z několika lidí semínka této úžasné odrůdy a mohu se tak na její selekci podílet. Semínka pochází ze skupiny A, konkrétně se jedná o fenotyp D3. Podle Riche je to nejlepší fenotyp, který zdědil nejlepší vlastnosti obou druhů. Z hlediska genetiky pak pro mě bude velmi zajímavé pozorovat vývoj dvojčat (viz foto), která mi z jednoho semínka vyrostla. Sem tam mi dvojčata vyrostou, ale u stabilních kultivarů. V případě hybridní odrůdy to je poprvé. Jsem proto velmi zvědavý, jestli budou rostliny totožné, nebo se bude jednat o různé fenotypy.
Tak či tak je to opravdový klenot, který si zaslouží pozornost. Ačkoli mi zatím vyklíčilo jen pár semen, rostlin je relativně dostatek i tak. Proto jsem na vývoj této odrůdy neskutečně zvědavý.