Příspěvekod Mikymoto » 29 pro 2021 18:20
S blížícím se koncem roku nastal čas nějak sesumírovat letošní snažení. Počasí stálo z větší části za prdlačku, takže nebylo možné očekávat zázraky – nicméně nějaká úroda byla a konec světa nenastal, takže vlastně spokojenost. Takže subjektivní hodnocení letošních výpěstků:
Pálivé
Jalapeño (Telica, Biker Bills) – vzrůst i plodnost uspokojivá – bohužel pal nějak chyběl. Osivo mi nějaké zbylo a tak dostanou opravný termín příští rok.
Jalahot F1 – bestie co mě zkoušela přerůst a plodila jako protržená. Bohužel palem za hranicí mě příjemného, takže skončila namíchaná 1:1 se sladkými v Chu-nan pastě. U mě tedy pouze na zpracování, k jídlu zasyrova nepoužitelná mrcha. Příští rok nevyseju.
NuMex Big Jim – měl jsem jen 2 kytky, tak těžko hodnotit. Ale dost překvapily tím, že všechny lusky byly matné bez klasického voskového lesku. Chuťově slušné, jen mírně pálivé – já necítil nic, cácorka až po schroupání 1 lusku hlásila, že pálí pusinka. Vzrůst i plodnost slušná. Příští rok zkusíme znovu.
Berbere Coffee Brown (koupená sazenice) – poměrně hodně pálící, ale konzumovatelná paprika. Vzrůstem i plodností mírně nadprůměrá. Hodně velká netykavka co se týče snahy o získání čistého osiva – 9 z 10 opylených květů izolovaných v sáčku po čase shodila. 2 lusky se nakonec přeci jen dožily dospělosti a tak dostane šanci příští rok.
Aji Fantasy Yellow (kupovaná jako Sugar Rush Peach) – neuvěřitelně vitální kytka, která zabrala pro sebe celý roh skleníku a dusila pod sebou další 3 annumky. Nebýt pro mě už nepříjemného palu (a podivné chuti), tak by dostala šanci – takto ji pro další sezónu dávám sbohem.
Sladké
Amy – roky pěstovaná nenáročná polňačka na hmotu (něco jako jádro v energetickém mixu). Zůstává.
Pimiento Blanco – 2 vysazené nedostaly šanci kvůli dvěma vlnám invaze svilušek. To co vyrostlo bylo hodně podvyživené – přesto plodící. Chuťově průměr – uvidíme zda se polepší příští rok.
Ramiro – vitální kytka s parádními lusky. Chuťově to nejlepší z letošní sezóny – lusky hooodně dlouhé, stěna cca 3 mm. Kromě původního pěstovaného osiva jsem „vykostil“ i koupené lusky v Lidlu a obojí dostane šanci příští rok.
Rubinova – překvapení letošní sezóny. Původně zamýšleno pouze jako doplnění k hlavní produkční Amy, ale v některých ohledech Amy předčila. Silnější stěna proti Amy – v technické zralosti tmavší zelená barva. Po plném vyzrání skutečně slaďounká – příští rok jede s námi.
Sukari (koupená sazenice) – nenaplnila očekávání. Podle těch internetů to měla být cukrová řepa v hábitu papriky, ale nakonec jsem měl sladší papriky jiné (Ramiro,Rubinova). Vzrůstem spíše podprůměr, byť se to snažila dohnat plodností. Lusky bohužel papíráky (stěna cca 1 mm), takže paprika jen na ochutnávání, což mě hamounovi nestačí.
Nicméně se podařilo získat z izolovaných květů nějaké osivo, tak pokud zbude místo, tak nejspíš dostane šanci na reparát a možná si vylepší skóre. Pokud ne, tak ji trvale vyřadím.
V prádelce se pokouší o hibernaci jedna (před sklizní vyrýpnutá) Rubinova. Tato konkrétní produkovala namísto jehlanů kuloviné lusky s extrémně silnou stěnou. Vzhledem k tomu, že jsem tuto vlastnost zjistil až pozdě na získání osiva (vše odkvetlo), tak jsem šel touto cestou ve snaze zachránit tohoto mutanta. Uvidíme na jaře, zda se pokus vydařil – tyhle koule bych rád pěstoval dále.
Tímto příspěvkem bych za sebe uzavřel toto vlákno. Uvidíme se v dalším roce v novém vlákně, až bude co fotit. Všem přeju příjemné zakončení končícího roku 2021 a mnoho úspěchů v tom dalším – snad nám to počasí bude příznivěji nakloněno.