Než když sterilizuju vlažnou řekněme
No to se mi zdá jako protimluv. Vlažnou vodou asi jenom stěží něco budeš sterilizovat. Aby něco bylo sterilizované, tak to musíš ohřát pořádně. Pokud možno nechat projít varem, nebo alespoň nějakých 80% po delší dobu. To potom sterilizuješ.
Sterilizací zabiješ veškerý mikroorganický život. Tím vlastně konzervuješ. Ale taky se změní vlastnosti toho co zavařuješ.. Prostě proto, protože to musíš pořádně zahřát, aby to bylo sterilní.
Ale můžeš použít nálev v kterém se špatně mikroorganismy množí. Je v něm hodně octa, soli... A zabráníš přístupu vzduchu. To uděláš tak, že jenom zaliješ horkým nálevem (pokud možno až úplně po okraj sklenice), nacvakneš víčka a obrátíš víčkem dolů. Jak bude nálev chladnout, tak bude zmenšovat svůj objem, bude vznikat podtlak, který "přitáhne" víčko ke sklenici a tím ji hermeticky uzavře.
Leješ do toho vařící nálev, ale ten rychle chládne. Nevaříš to, takže paprika by měla zůstat křupavá, nebo tvrdší. Záleží taky co je to za papriku a jak horký nálev tam naleješ.