Erben61 píše: ↑06 lis 2018 08:05
Zdarec a mazec. Už jsem se chystal reagovat na tvou zásobu chunanek před asi dvěma dny, ale pak mi do toho něco vlezlo. A dobře se stalo, neboť přibyla veleptipná reakce s fotkami sněhem zasypaného valašského chilli impéria od Koniashe. Popravdě zimu se spoustou sněhu zažívám čím dál méně, bylo na ní něco poetického, ale s přibývajícím věkem tu spoustu práce s odklízením atd docela oželím. Ještě se vrátím k tvé zásobě chunanek. Pustil ses do toho s vervou určitě máš největší nejen zásobu ale i takříkajíc sortimentní nabídku. Jen mám po vlastních zkušenostech trochu obavu, aby ti ta zásobička ve zdraví vydržela. Nechci být za chytrolína, psát o hygieně sklenic atd např.i při odebírání. Kde to proboha všechno skladuješ, já mám totiž celé spodní patro lednice zabrané třemi druhy chunanky, jednou harrisou a načatými omáčkami. Píšu to hlavně proto, že jsem už jednu sklenici musel vyhodit, neboť se mi tam při vší možné péči objevila plíseň.A v té souvislosti jsem přemýšlel a dávám to do diskuze jak u těchto výrobků, které ještě pracují ve skle, tudíž se nesterilizují, takříkajíc garantovat trvanlivost. Zjistil jsem věc, že má vliv množství vzduchu ve sklenicích, myšleno tak, že velkou tendenci plesnivět mají poloprázdné sklenice. Ideální by možná bylo, vytvářet ,,balení" takříkajíc na jedno nebo dvě použití. Odhaduju, že ideální sklenice je v tomto případě sklenka max. od přesnídávky neboli cca 0,2l
Určitě by muselo být super tvé výrobky ochutnat, předpokládám velkou rozmanitost chutí, jak jsi je postupně tvořil jak chilli dozrávalo. A to i při tom, že jsem momentálně veškerým chilli přesycen, tohle období mívám, chutě přicházejí zase až tak s Vánoci.
Takže

pustil ses do toho opravdu neohroženě a zajímají mě i vaše zkušenosti a reakce.

Ahoj,
Předpár lety vznikla z vyšší moci u nás na dvorku letní kuchyňka. Nyní z moci pekelně ohnivé

se pomalu,ale jistě mění na kuchyňku pro pekelníky a jejich dobroty s celoročním provozem

. Čili veškeré zpracování chilli probíhá zde. Taktéž skladování zavařenin ( ďáblův regál ) a chunanky ( lednice čertice ).
Co se týká výdrže chunanky, tak prozatím dobrý. Je to můj první chuna ročník, tak jsem sám zvědav. Ale jak říkáš, ty sklenice s větším množstvím vzduchu mě nedají spát a konzumujeme je v prvé řadě

. Momentálně již pět skenic zmizelo v útrobách ať už našich, či přátel. Těm azbesťákům laikům to dávám ve skleničkách o objemu 65ml. Pěkně až po okraj tam nacpu 60g dobroty. Jelikož oni maj takový množství na víc jak pár dní ,aby se jim nic nezkazilo. Páč věřím tomu, že i přes mé školení, tam narvou zasranou vydličku od jídla a na neštěstí je rázem zaděláno...
Aktuálně mám otevřeny pro sebe 3 sklenice ( Jolokie yellow, Jolokie red a Tmsr ) a Vendy má 2 sklenice ( Aji lemmon drop a směsku z jalapeňa, Bulgarian carrot a Thai red ). Nemám pocit, že tyto budou míti čas na plesnivění
Každopádně budu sledovat co že se to ve sklenicích dějě a podělím se jak to dopadlo s výdrží a životností chunanek.
Na závěr mi dovolte dotaz. Nemůžem se s Vendy dohodnout, jak se chunan pasta vlastně správně čte. Já tomu říkám čuňanka a když jdeme vytvářet kvasící hodnoty tak dle mého jdeme čuňat

. Však Vendy to zpochybňuje a moc se jí to nezdá
Díky za odpověď.
Na závěr Erbe bych řekl, že musí být fantazie ochutnávka tvých dobrot. Co tak sem koukal na tvé vlákno...

Naštěstí, mě přesycení prozatím nepostihlo. Ono to je těžký. Pojídám syrový, ale už se těším na zavařeniny. V chladném období ( páč sem zjistil,že u nás není zima

) pojídám zavařeniny, ale už se těším na syrový. A letos do toho chunanka. No prostě já se pořád na něco těším...
Mějte se a ať to hřeje.