Faboš zdraví milovníky radosti

Naše chilli papričky v roce 2018
Uživatelský avatar
Erben61
Stálý člen
Příspěvky: 1679
Registrován: 12 zář 2014 16:32
Obrázky: 1723
Reputace: 2236
Bydliště: Plzeň

Re: Faboš zdraví milovníky radosti

Příspěvekod Erben61 » 06 lis 2018 08:05

Zdarec a mazec. Už jsem se chystal reagovat na tvou zásobu chunanek před asi dvěma dny, ale pak mi do toho něco vlezlo. A dobře se stalo, neboť přibyla veleptipná reakce s fotkami sněhem zasypaného valašského chilli impéria od Koniashe. Popravdě zimu se spoustou sněhu zažívám čím dál méně, bylo na ní něco poetického, ale s přibývajícím věkem tu spoustu práce s odklízením atd docela oželím. Ještě se vrátím k tvé zásobě chunanek. Pustil ses do toho s vervou určitě máš největší nejen zásobu ale i takříkajíc sortimentní nabídku. Jen mám po vlastních zkušenostech trochu obavu, aby ti ta zásobička ve zdraví vydržela. Nechci být za chytrolína, psát o hygieně sklenic atd např.i při odebírání. Kde to proboha všechno skladuješ, já mám totiž celé spodní patro lednice zabrané třemi druhy chunanky, jednou harrisou a načatými omáčkami. Píšu to hlavně proto, že jsem už jednu sklenici musel vyhodit, neboť se mi tam při vší možné péči objevila plíseň.A v té souvislosti jsem přemýšlel a dávám to do diskuze jak u těchto výrobků, které ještě pracují ve skle, tudíž se nesterilizují, takříkajíc garantovat trvanlivost. Zjistil jsem věc, že má vliv množství vzduchu ve sklenicích, myšleno tak, že velkou tendenci plesnivět mají poloprázdné sklenice. Ideální by možná bylo, vytvářet ,,balení" takříkajíc na jedno nebo dvě použití. Odhaduju, že ideální sklenice je v tomto případě sklenka max. od přesnídávky neboli cca 0,2l :dunno: :angry1:
Určitě by muselo být super tvé výrobky ochutnat, předpokládám velkou rozmanitost chutí, jak jsi je postupně tvořil jak chilli dozrávalo. A to i při tom, že jsem momentálně veškerým chilli přesycen, tohle období mívám, chutě přicházejí zase až tak s Vánoci.
Takže :respect: pustil ses do toho opravdu neohroženě a zajímají mě i vaše zkušenosti a reakce. :thumbup: :wave: :tiphat:
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

Uživatelský avatar
Faboš
Stálý člen
Příspěvky: 192
Registrován: 05 črc 2018 13:49
Obrázky: 270
Reputace: 323
Bydliště: Hrušovany u Brna

Re: Faboš zdraví milovníky radosti

Příspěvekod Faboš » 07 lis 2018 14:21

Erben61 píše:
06 lis 2018 08:05
Zdarec a mazec. Už jsem se chystal reagovat na tvou zásobu chunanek před asi dvěma dny, ale pak mi do toho něco vlezlo. A dobře se stalo, neboť přibyla veleptipná reakce s fotkami sněhem zasypaného valašského chilli impéria od Koniashe. Popravdě zimu se spoustou sněhu zažívám čím dál méně, bylo na ní něco poetického, ale s přibývajícím věkem tu spoustu práce s odklízením atd docela oželím. Ještě se vrátím k tvé zásobě chunanek. Pustil ses do toho s vervou určitě máš největší nejen zásobu ale i takříkajíc sortimentní nabídku. Jen mám po vlastních zkušenostech trochu obavu, aby ti ta zásobička ve zdraví vydržela. Nechci být za chytrolína, psát o hygieně sklenic atd např.i při odebírání. Kde to proboha všechno skladuješ, já mám totiž celé spodní patro lednice zabrané třemi druhy chunanky, jednou harrisou a načatými omáčkami. Píšu to hlavně proto, že jsem už jednu sklenici musel vyhodit, neboť se mi tam při vší možné péči objevila plíseň.A v té souvislosti jsem přemýšlel a dávám to do diskuze jak u těchto výrobků, které ještě pracují ve skle, tudíž se nesterilizují, takříkajíc garantovat trvanlivost. Zjistil jsem věc, že má vliv množství vzduchu ve sklenicích, myšleno tak, že velkou tendenci plesnivět mají poloprázdné sklenice. Ideální by možná bylo, vytvářet ,,balení" takříkajíc na jedno nebo dvě použití. Odhaduju, že ideální sklenice je v tomto případě sklenka max. od přesnídávky neboli cca 0,2l :dunno: :angry1:
Určitě by muselo být super tvé výrobky ochutnat, předpokládám velkou rozmanitost chutí, jak jsi je postupně tvořil jak chilli dozrávalo. A to i při tom, že jsem momentálně veškerým chilli přesycen, tohle období mívám, chutě přicházejí zase až tak s Vánoci.
Takže :respect: pustil ses do toho opravdu neohroženě a zajímají mě i vaše zkušenosti a reakce. :thumbup: :wave: :tiphat:
:tiphat: Ahoj,
Předpár lety vznikla z vyšší moci u nás na dvorku letní kuchyňka. Nyní z moci pekelně ohnivé :firy: se pomalu,ale jistě mění na kuchyňku pro pekelníky a jejich dobroty s celoročním provozem :thumbup: . Čili veškeré zpracování chilli probíhá zde. Taktéž skladování zavařenin ( ďáblův regál ) a chunanky ( lednice čertice ).
Co se týká výdrže chunanky, tak prozatím dobrý. Je to můj první chuna ročník, tak jsem sám zvědav. Ale jak říkáš, ty sklenice s větším množstvím vzduchu mě nedají spát a konzumujeme je v prvé řadě :angry1: . Momentálně již pět skenic zmizelo v útrobách ať už našich, či přátel. Těm azbesťákům laikům to dávám ve skleničkách o objemu 65ml. Pěkně až po okraj tam nacpu 60g dobroty. Jelikož oni maj takový množství na víc jak pár dní ,aby se jim nic nezkazilo. Páč věřím tomu, že i přes mé školení, tam narvou zasranou vydličku od jídla a na neštěstí je rázem zaděláno...
Aktuálně mám otevřeny pro sebe 3 sklenice ( Jolokie yellow, Jolokie red a Tmsr ) a Vendy má 2 sklenice ( Aji lemmon drop a směsku z jalapeňa, Bulgarian carrot a Thai red ). Nemám pocit, že tyto budou míti čas na plesnivění :veryhot:
Každopádně budu sledovat co že se to ve sklenicích dějě a podělím se jak to dopadlo s výdrží a životností chunanek.
Na závěr mi dovolte dotaz. Nemůžem se s Vendy dohodnout, jak se chunan pasta vlastně správně čte. Já tomu říkám čuňanka a když jdeme vytvářet kvasící hodnoty tak dle mého jdeme čuňat :thumbup: . Však Vendy to zpochybňuje a moc se jí to nezdá :dunno:
Díky za odpověď.

Na závěr Erbe bych řekl, že musí být fantazie ochutnávka tvých dobrot. Co tak sem koukal na tvé vlákno... :angry1: Naštěstí, mě přesycení prozatím nepostihlo. Ono to je těžký. Pojídám syrový, ale už se těším na zavařeniny. V chladném období ( páč sem zjistil,že u nás není zima :thumbup: ) pojídám zavařeniny, ale už se těším na syrový. A letos do toho chunanka. No prostě já se pořád na něco těším...
Mějte se a ať to hřeje.
:firychil: Chilli překonává hranice a spojuje národy :firychil:

Uživatelský avatar
Erben61
Stálý člen
Příspěvky: 1679
Registrován: 12 zář 2014 16:32
Obrázky: 1723
Reputace: 2236
Bydliště: Plzeň

Re: Faboš zdraví milovníky radosti

Příspěvekod Erben61 » 07 lis 2018 22:44

RE: Faboš
Pokusím se odpovědět. Ta pasta, nevím odkud jsi čerpal recept, já tady odtud..
https://www.zkvaseno.cz/2014/10/duo-jia ... pasta.html
a jelikož rád a hodně sleduji TV Prima ZOOM tak jsem tam viděl pořad kde se mluvilo o té provincii jako normálně chunan o ní mluvili. A pokud chceš ochutnat něco z mojí výroby, pošli mi do SZ adresu a domluvíme se.
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 3062
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Obrázky: 1612
Reputace: 2840
Bydliště: Šumava, u Lipna 773 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Faboš zdraví milovníky radosti

Příspěvekod Tea Racer » 07 lis 2018 22:52

Pokud má být Chunan pasta autenticka aspon trochu, tak by tam mel byt činský česnek, ne evropsky, maji ho snad ve vsech supermarketech... má vice řad stroužků, pokud použijete nás, dejte mensi pomer. Hlavne tam nemá byt destilát jak je v receptu výše uvedeném... melo by tam být ryzové víno jako starter, obsahuje bakterie vhodne ke kvasení tohoto materiálu, alias Saké, maji ho dnes vsude.. pripadne kvalitní vino... destilátem se kvaseni utlumí až zastaví. Důležíté je, nerozmixovat to jak mnoho lidí delá na hladko, fakt to musí byt hrubé. Respektive vse smichat krom chilli a dohladka a chilli hodne nahrubo, původní recept se chilli jen krájelo. Ale ono to bude dobré i tak, ale nebude to chutnat jak to má chutnat. :-)

Uživatelský avatar
gyver
Stálý člen
Příspěvky: 208
Registrován: 27 říj 2017 12:16
Obrázky: 290
Reputace: 417
Bydliště: Banská Bystrica, 416m n.m., alt. zahrada "Novohrad" 219m n.m.

Re: Faboš zdraví milovníky radosti

Příspěvekod gyver » 08 lis 2018 10:59

Ahojte,
za seba môžem povedať, že minuloročná zelená chunanka mi vydržala doteraz :thumbup: Podľa receptu uvedeného vyššie, avšak vtedy som použil bezchuťovú vodku. Možno tá zabezpečila, že sa to viac než rok neskazilo... Ale chuť tej pasty sa zmenila, teraz je oveľa lahodnejšia a akoby vláčnejšia ako bola čerstvá, takže nejaké kvasenie tam muselo prebehnúť. Mám ju v poháriku od přesnídávky, ešte je tam asi polovica - toľko k tomu objemu vzduchu v poháriku.

Tento rok som robil všetky chunanky s vínom a domácim cesnakom. T.S.M. red s ríbezľovým, CGN 21500 s ružovým - použil som ale paprikovú drť z odšťavovača, čo mi ostala po výrobe kapičiek a pridal som do nej trošku vody (asi polku toho, čo som odšťavil). Posledná chunanka spáchaná včera, ... sakra, stále to dozrieva, tak si reku upatlám aj žltú ... - Aji Lemon Drop + Puerto Rican s Chardonnay, na fľaši sa chvália že vraj citrusové tóny a vône, tak som zvedavý :) Tá červená a ružová mi kvasia už 2 týždne, asi je to zbytočne dlho - v recepte je týždeň - pôjdu už do chladničky a uvidíme, koľko vydržia. Ak ma napadne dám potom vedieť.

Skúsil som aj Srirachu. Tasmanian Habanero pol na pol s domácou kápiou, založené bez semienok - úplná lahoda :thumbup: Ďalšiu várku som teda skúsil z čistých Tasm. Haba. so semienkami a tá mi po pár dňoch začala plesnivieť :dunno: možno ešte skúsim nejakú ďalšiu kápiovú, z prvej várky kapičiek mi ostalo za pohárik TSM zakonzervovaných len soľou, tak tie môžem teraz dávkovať do hocičoho ...

koniash
Stálý člen
Příspěvky: 436
Registrován: 19 lis 2016 18:44
Obrázky: 186
Reputace: 745
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: Faboš zdraví milovníky radosti

Příspěvekod koniash » 08 lis 2018 22:02

:tiphat: já použil vodku čistou,kvašení proběhlo bez problémů,sice pomalé ale proběhlo,nemaje saké nic jiného mi nezbylo,ohledně zkázy je to myslím spíš o čistotě,steril sklenice a nové víčko,mám to v 0,7lt sklenicích,když odebírám na spotřebu tak velkou lžicí přelitou vodou z varné konvice,zatím z asi 16ti sklenic žádný kaz :jalapeno:
co pálí jak sviňa,nestíhá bolet

Uživatelský avatar
Faboš
Stálý člen
Příspěvky: 192
Registrován: 05 črc 2018 13:49
Obrázky: 270
Reputace: 323
Bydliště: Hrušovany u Brna

Re: Faboš zdraví milovníky radosti

Příspěvekod Faboš » 09 lis 2018 13:49

Tea Racer píše:
07 lis 2018 22:52
Pokud má být Chunan pasta autenticka aspon trochu, tak by tam mel byt činský česnek, ne evropsky, maji ho snad ve vsech supermarketech... má vice řad stroužků, pokud použijete nás, dejte mensi pomer. Hlavne tam nemá byt destilát jak je v receptu výše uvedeném... melo by tam být ryzové víno jako starter, obsahuje bakterie vhodne ke kvasení tohoto materiálu, alias Saké, maji ho dnes vsude.. pripadne kvalitní vino... destilátem se kvaseni utlumí až zastaví. Důležíté je, nerozmixovat to jak mnoho lidí delá na hladko, fakt to musí byt hrubé. Respektive vse smichat krom chilli a dohladka a chilli hodne nahrubo, původní recept se chilli jen krájelo. Ale ono to bude dobré i tak, ale nebude to chutnat jak to má chutnat. :-)
Ahoj já se tedy řídil receptem z tvého vlákna ze srpna 2017 a tam jsi psal, že pokud nemáš saké lupni tam vodku. Jsem tedy nyní minimálně maximálně zmaten :dunno:
:firychil: Chilli překonává hranice a spojuje národy :firychil:

Uživatelský avatar
Faboš
Stálý člen
Příspěvky: 192
Registrován: 05 črc 2018 13:49
Obrázky: 270
Reputace: 323
Bydliště: Hrušovany u Brna

Re: Faboš zdraví milovníky radosti

Příspěvekod Faboš » 09 lis 2018 13:52

koniash píše:
08 lis 2018 22:02
:tiphat: já použil vodku čistou,kvašení proběhlo bez problémů,sice pomalé ale proběhlo,nemaje saké nic jiného mi nezbylo,ohledně zkázy je to myslím spíš o čistotě,steril sklenice a nové víčko,mám to v 0,7lt sklenicích,když odebírám na spotřebu tak velkou lžicí přelitou vodou z varné konvice,zatím z asi 16ti sklenic žádný kaz :jalapeno:
Dobrej nápad s tím vroucím přelivem lžíce :bow: . Začnu praktikovat taktéž :thumbup: .
:firychil: Chilli překonává hranice a spojuje národy :firychil:


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2018“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host