TerasovaSahara 2017

Naše pěstitelské snažení v roce 2017
chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 02 srp 2017 01:06

zalévání: teplotu jsem raději dnes ani nezjišťoval, ono stačilo to, že na světlounce šedivých dlaždicích se dalo bosou nohou stát tak maximálně 1,5 sec. Spotřeba vody kytek na terase za posledních 24 hodin: 42 litrů :-O
Předpokládám/doufám že to je letošní denní maximum.

ad výše zmíněný úkol - změření odparu substrátu:
-denní odpar zahradnického substrátu je zcela zanedbatelný (dle: sloty s rašícím salátem a ředkvičkami)
-denní odpar substrátu kokosáku vylehčeného perlitem není nulový, ale je zanedbatelný v porovnání se spotřebou rostlin, tj. odparem z listů (dle: dočasně prázdný slot po rajčeti), odhadem tak cca 0,4-0,6 l/24hod/slot/JZ stěna/vedro > 30°C přes den.

peperoncina: došlo na to, čeho jsem se posledních pár týdnů obával, musel jsem dnes začít nemilosrdně zastřihovat korunu rostlin na návětrné straně, bez ohledu na plody a květy, ta vyšší ze dvou kytek tam už má 155 cm a tak širokou korunu, že začala znemožňovat otevírání slunečníku :-(

rajčata: začali dozrávat první plody další (neznámé, darem získané) odrůdy. Časování se zdá být pro příští sezónu jako optimální mezi rannou a pozdní odrůdu, takže nesežrat vše, uchovat semínka :-)

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 16 srp 2017 18:39

Sezóna je za polovinou, doba sklizně na krku, nejvyšší čas si trochu shrnout moje dosavadní pokusy v 0. sezóně:

1) Začnu tím nejdůležitějším, tím, čím to celé u mne začalo:
:naga: Úplně první dozrálé peperoncino - 142 dní od výsevu prvního semínka - primární mise splněna :naga:
41860

2) Celkový stav rostlin a míru toho jak se jim líbí či nelíbí zvolený pěstební systém asi nejlépe dokumentuje tahle fotka:
41853
btw, na jaře jsem zvažoval zda-li nepořídít venkovní žaluzie...tak tohle mám vyřešeno :-)

3) Aktuální stav jednotlivých drůhů:
btw, ano, opravdu jsou na následující fotce i jalapenos, nejen rajčata a peperoncina, akorát že v souboji o slunce nestíhají :-)
41854

Předskokanky průběžně sklízím už více než měsíc.
41855

Jala na skoro severní straně kam nedopadá přímé slunce tvoří listy větší než mužská ruka.
41856

4) Stav plodů ke dnešku:
41857
41858
41859
41861
41862

5) Nesystematické poznámky k dosavadnímu průběhu:
- nádoby: úspěch, výborná volba, stabilita i za větru, jedinný problém bude v typickém rozměru rostlin peperoncin
- opěry: cokoliv pod 120 cm nemá smysl, kde to jde, tak příště rovnou 150 cm :-)
- úvazky: příští sezénu vylepšit a hlavně zpevnit proti bouřkovému větru, rovnou při výsadbě vyvázat vertikální rošt finální výšky pro tu kterou rostlinu
- substrát: jasný úspěch, jednoznačná volba i na další sezóny, stávající bude na příští sezónu oživen a recyklován.
- zálevání: potvrdilo se prvotní očekávání že spotřeba vody bude brutální. Na příští sezónu nezbude než dávat kytky po jedné nebo zajistit během dovoléné zalévadlo/zalévače. Kombinace rajčat a paprik na jednom rezervoáru má rozhodně více kladů (především optimální kolísání hladiny pro kořeny papriky a zprůměrování spotřeby vody) než záporů (především ranná rajčata vegetačně předběhnou papriky a je několik málo týdnů kdy je obtížně zvolit vhodné hnojivo pro dannou vegetační fázi).
- hnojení: žížalák je skvělá věc; pěstební systém vyžaduje (dle očekávání) hnojení o dost častější než na záhoně či v květináči, ovšem nikoliv tak průběžné jako v hydru; na přelomu jara/léta jsem brutálně nedomyslel potřebu vápníku;
- škůdci: velkou radost mi dělá, že jediné co jsem musel použít byli lepové desky, o zbytek se po přesazení postarali pavouci a, docela překvapivě, především vosy a vosící. Když jsem viděl jak neotravují okolo stolku a místo toho makají jak na opylení květů (btw, daleko více paprik než rajčat), tak na čištění listů od ssavé verbeže, tak jsem si na ně musel docela opravit názor. Mírně překvapil docela vysoký výskyt vrtalek na listech rajčat.
- opylení: vítr a výskyt včel, čmeláků a vos vede od konce jara na 100% bezpracné opylení. Taky to ovšem znamená že odrůdová čistota semínek bude zcela minimální :-)

6) Poznámky k mým letošním odrůdám:
jahůdky Rujana ze semínek: nečekal jsem že by měli letos nějaké plody, mile potěšili, s minimem péče dali i ze semínek, už v prvním roce, pár desítek plodů. Ale místa na balkóně je málo, je na zvážení jestli to není trošku luxus.

česneková fat leaf pažitka ze semínek: nechutně drahá semena, ale chytla se moc pěkně, chuť vynikající, rozhodně by zasloužila přezimovat, ale obávám se že není moc kde/jak, odhaduju že kořenový systém nemá šanci ustát mrazy v květníku na balkóně.

rajčata San Marzano ze semínek: Klasická San Marzana, jsou fajn, hlavní nevýhoda je pozdní dozrávání, první dozrálé plody až okolo 8. srpna. Příští rok zopakuju jednu rostlinu (rohového místo).

peperoncina ze semínek z kořenky: vynikající. Mladé plody bez palu a velmi chutné, jak stárnou a začínají dozrávat tak získávají pal a přitom si zachovávají výbornou chuť. Poněkud problém je, že rostlina košatí hned od země, a volně vysazená někde u středomořského domu by pravděpodobně vytvořila už první rok čtvrtkouli o poloměru cca 2 m. Rozhodně budou u mne to hlavní chilli na příští rok. A také je na nich vidět původ ze dvora domečku jihoitalského klimatu, dozrávají poměrně pozdě a maximum květů mají až teprve v těchto dnech. Ale zase vyséval jsem o cca měsíc pozdě, tohle problém nebude. btw, ke dnešku má nejvyšší rostlina peperoncin 195 cm od dlažby, takže už netřeba řešit odrůdu a semínka k vysoké části zdi :-)

jalapenos ze semínek od nohelgarden: Vynikající a pevná stavba rostliny, skoro nepotřebují vyvazovat. Chuť a pal očekávatelé, taková typická jala. Výnos očekávatelný, ovšem v porovnání s peperonciny je to dost neefektivní kytka, pravděpodobně nezopakuju. btw, u obou rostlin cca 20% plodů jsou "jednorožci", hlavní plod tvoří srůst s druhým miniplodem.

rajčata 3 neznámých odrůd z darovaných sazenic: fajn rajčata (až na to že to měli být keříčková a nejsou :-) ale nijak vyjímečné chuti. Ty se špičkou dozrávají do zajímavé růžovo fialové barvy. Asi nebudu opakovat.

rajčata odeon z darované sazenice: než ho zkosila early blight tak bylo skvělé a moc se mu libila pozice kde rostlo, chovalo se tam jako ranné až poloranné. Musím vyřešit čím ho příští sezónu nahradit nebo zdali ho zkusit zopakovat. Trochu nevýhoda je poměrně hromadné dozrávání (jako u všech determinantních).

7) Předskokanky (dostali nejlepší místo, slunné, lehce kryté, ovšem výškově omezené):
rajčata San Marzano: milé překvapení, určitě to nejsou čistá San Marzana, plodí postupně a začínají brzo, velmi chutná rajčata. Otázka je, co z výše uvedeného je reakce na to, že na jaře skoro umrzly. Určitě zopakovat jednu či dvě rostliny.

jalapenos neznámé odrůdy: asi největší překvapení, ani né metr vysoká rostlina je na svoji velikost extrémně plodná. Pal plodů je výrazně větší něž klasický jala, odhaduju 35-40k shu, což je nakonec vlastně skvělé (když o tom člověk ví :-) Stojí zato nechat plody dozrát, v technické zralosti mají hlavně menší plody semtam tendenci být nahořklé (teoreticky může být i průběhem hnojení). Otázka je, co z výše uvedeného je reakce na to, že na jaře zcela zmrzla. Rozhodně zopakuju dvě rostliny, i když, vzhledem k tomu že to bude nějaký F1 hybrid, a taky díky opylovačům, to bude docela loterie.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 02 zář 2017 21:45

:chilli: 2017-09-02
Dnes první sklizeň peperoncin, 156 dní od výsevu prvních semínek. Prvních 30 dozrálých se už houpá na niti a suší se, dva nejstarší plody poskytnou zítra semínka na další sezónu.

:naga: Primární cíl nulté sezony splněn a dokončen. :naga:

btw, překvapivě jako první dozrávají ty na severní straně, kytky zjevně reagují na o hodně menší množství přímého slunečního svitu a snaží se rychleji si zajistit přežití v další generaci.

a pár poznámek:
- ke dnešku nasušeno 8,5 kg rajčat. Na konci srpna mi při danném počtu rostlin dozrává cca 1 kg denně, takže to chce sušit každé 3-4 dny.

- ať už je to reakcí na zkracující se světlo a teploty a/nebo správnou reakcí na hnojivo 3. fáze, jalapenos (jak přeskokanka tak semenače) v těchto dnech zdá se ukončují tvorbu nových květů. Stejně tak rajčata, až na to s nejlepším místem (světlo) to ještě zkouší další nové. Peperončína ještě mají masivně rozkvěteno a/nebo čerstvě opylenou vrchní část horního patra.

- ředkvičky zaseté na zkoušku po salátu se nepovedly, s pár vyjímkami (pidibulviček) nevytvořili bulvičky. Odhaduju že buď se jim nelíbilo srpnové vedro, nebo je zrovna v tomhle truhlíku příliš mhoho substrátu s mykohrízou, což se brukvovitým líbit nebude.
btw, klíčící rostlinky a mladé lístky během srpna docela trpěli ožerem některé lístky byli jak cedník, mnoho 1-3 mm děr. U salátu se to neděje, to neznámé mrňavé žravé cosi zjevně preferuje mladé lístky ředkviček proti mladým lístkům salátu.

- ačokča: urvaný výhonek potřebuje minimálně 14 dní než vytvoří nějaké minimální kořeny pro řízkování.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 26 zář 2017 16:27

Konečně se snad po pár týdnech zase trochu otepluje a dneska i semtam vykoukne sluníčko...dozrávání peperoncin se konečně pomaličku posouvá do horního patra, zítra začínám 3. sušící niť, 40 ks na každou :-)
42975

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 26 zář 2017 20:57

btw, už několik měsíců si říkám jak vlastně někomu jednoduše a v krátkosti popsat základní princip a způsob pěstování ke kterému jsem během letoška došel, který na terase preferuju a provozuju.
A včera večer jsem se docela pobavil, když jsem zcela náhodou zjistil, že jsem ve své nulté sezóně, vůbec netuše že něco takového existovalo, postupně vytvořil, vydumal, a z možných variant pěstování nakonec vybral pro svoji balkonoterasu pěstební systém, který je poprvé zmíněn již v čínském textu z třetího století B.C., a hlavně, který používali v pravlasti chilli už před skoro tisícem let Aztékové jako možná zcela první plně udržitelnou permakulturní metodu pěstování všech jejich kulturních plodin (viz chinampas, třeba na wikipedii).
Jen jsem to hodně miniaturizoval a trošku adaptoval pro podmínky a limity městké balkonoterasy.
Takže jsem celkem úspěšně znovuvymyslel kolo :-)

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 28 zář 2017 21:13

Vivat babí léto, zraje to přímo před očima, uběhly jen dva dny a 3. niť peperoncin je plná (40 plodů z pouhých 3 rostlin).
Takže zítra začínám 4. sušící níť :-)

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 02 říj 2017 22:59

Zásoby nitě a i místo k zavěšení se povážlivě tenčí, zítra začínám 5. sušící niť peperoncin :-)
Celkem zatím sklizeno nějakých 200 dozrálých plodů peperoncin z celkem 4+1 rostlin, dalších cca 200 je zatím ještě zelených na kytkách, tak uvidíme, předpověď už moc optimisticky nevypadá.
btw, nalezenec opozdilá, která si musí vystačit jen s 5,5 l substrátu má ke dnešku jen cca 60-70 plodů, a ty jsou i při dozrání znatelně menší, zhruba dvoutřetinové, než u 4 standardních kytek které mají k dispozici 9 litrů, resp se ve dvojici dělí o 18 l.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 03 říj 2017 20:00

Při pohledu kalendář, pak na oblohu, pak na pesimistickou předpověď pro moji lokalitu, a pak na stav dozrávajících plodů rajčat jsem si dneska musel připustit, že podzim je zkrátka na krku a tak je už holt čas sklidit obě rostliny rajčat na severní straně, kde začínalo být málo světla a s koncem babího léta i moc vlhko.
Začínali se semtam vyskytovat první prasklé plody a první tečky černě. Dvojkytka v okamžiku před terminální sklizní.
43065
Nezdálo se to, ale bylo tam ještě 3,8 kg rajčat, 1,8 kg zcela dozrálých nebo velmi těsně před plným dozráním, a 2,0 kg v různém stavu nedozrálosti.

Peperoncina (a jala) na severní straně ještě nechávám, dozrávání se propracovalo do koruny kam už slunce může.
43064

Předskokanka jala co má nejlepší místo (skoro čistý jih) díky týdnu babího léta co právě končí tak akorát stihla začít dozrávat druhou úrodu.
4306643067

Rajčata, jala i peperoncina na jihozápadní a západní straně ještě nechávám, mají ještě hodně na čem pracovat (chtělo by to ještě tak 10 dní babího léta navíc) a díky částečnému zastínění před převládajícím směrem deště se jim zatím zaplaťpámbů praskání i plíseň zcela vyhýbá.

430684306943070


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2017“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti