Sezóna pokračuje a pomalu zase narůstá tlak "škodné". Ve skleníku mívám 2 problémy - mšice a molice.
S molicemi je problém jak se jich zbavit. Snažím se rostliny nestříkat, protože nevěřím na "zanedbatelné" zbytky pesticidů a insekticidů. Co je v krámě neovlivním, co mám doma si hlídám. S molicemi to ale moc nejde, tak jsem letos zakoupil dravé cosičky z Biocontu. Firmu mají na kraji Brna, takže jsem si násadu vyzvedl přímo u nich a minulý týden naaplikoval:

Po 5 dnech bych řekl, že se ta vajíčka trochu změnila a postupně se líhnou. Uvidíme, jestli pomůžou. Vloni jsem takhle zkoušel směs vody, oleje a saponátu. No pomohlo to (částečně), ale zase byly plody lehce mastné.
Druhý boj vedu se mšicema. Ten je podstatně jednodušší, protože stačí maximálně omezovat mravence a mechanicky niči velké kolonie na listech. Po určité době se pravidelně objeví něco dravého, pravděpodobně mšicomar. Těžko je vystopovat, ale krásným poznávacím znamením jsou naočkované mšice. Mají uvnitř parazita, který je sežere, zakuklí se v nich čímž změní barvu a nakonec se vylíhne nový dospělec. Na obr. je list s hnědými zakuklenými těly mšic a některé jsou již s dírkou - muška už vylétla "škodit" dál. Nevím, kde se u mně ve skleníku vzaly, ale mám je tam poslední 3 roky pravidelně bez mého přičinění. Pravdou taky je, že jsem tam již 3 roky nepoužil žádnou chemii krom hnojiv.