Zdravím všechny kdo sledují mé vlákno. V tomto příspěvku se pokusím shrnout co se událo po dobu mé neaktivity na fóru.
Plíseň na substrátu
Řešil jsem problém výskytu sněhové bílé plísně na supresivním substrátu Forestina. Plíseň se začala vyskytovat pár dní po výsevu, a to díky nedostatečnému větrání, přílišnému zavlhčení a vysoké teplotě. Také jsem půdu nad semínky mírně 'uhňápl' prstem a tak jsem ještě podpořil pravděpodobnost výskytu plísně. Plíseň se neprojevovala nijak negativně, dokonce ani když se objevila přímo na rostlince, či ji celou obalila bílými pavučinkami a chmýřím. Problém jsem vyřešil tak že jsem omezil zavlažování a nechal jsem growbox větrat, plíseň uplně vymizela, jak z půdu tak z rostlinek a nezanechala ani stopy.
Podobný problém jsem řešil také u přesazených rostlinek do 500ml kelímků. Na povrchu substrátu se tentokrát začala vytvářet šedá plíseň, na pohled hebká, shlukující se do malých chuchvalců. Opět jsem problém začal řešit pouze mechanicky. Starou vidličkou jsem pravidelně půdu kolem rostlinky kypřil a omezil zalévání. Tato plíseň se občas znova projeví a tak znova půdu pohrabu. Neobjevuje se ovšem tak často ani v takovém rozsahu. Rostlinkám nijak neškodí.
Nevím jak poznám rozdíl mezi hobou a plísní ale myslím si že šlo o ušlechtilé, nebo neškodné druhy které mohou působit v půdě i pozitivně. Ať mykorhiticky tak jako konkurence mnohem zhoubnějším plísním.
Přihnojení
Přesazeným rostlinkám jsem začal jednou týdně hnojit Chilli Focus, doporučenou dávkou pro mladé rostlinky. Myslím že hnojení prospělo a rostlinky mají mnohem kvalitnější lístky. Začínají postupně odpadávat děložní lístky, jsou ale nahrazovány dalšími patry lístků pravých, po čtvrtém patru hodlám přerušit apikální dominanci zaštípnutím vzrostného vrcholu a podpořit tak rozvětvování.
Přesazení druhé várky a výsev poslední
Dnes hodlám přesadit vyklíčené rostlinky do kelímků, neboť už mají velmi málo místa a trošku jsem to přesazování zaspal. také vyseji poslední várku, tentokrát sladkých paprik a také poslední semínka pálivek: Lantern Red, Thai Orange a 7Pot Brain Strain Yellow. Tímto moc děkuji
Jacopo.F. který mi semínka zaslal!
Rozbitý foťák a aktivita na fóru
Mimo téma chilli mám ještě jednu zprávu, která se ale pěstování okrajově týká. Přestala mi fungovat stará zrcadlovka a nemám momentálně finance na novou takže pravděpodobně nebudu tak často přidávat fotografie. Moc aktivní teď na fóru také asi nebudu, ještě jej stíhám pročítat ale přispívat už málo kdy, blíží se mi maturita, příjmačky na VŠ takže jsem v časové tísni. Ať se vám všem daří!