Miky 2016

Co jsme vypěstovali v roce 2016
miky
Stálý člen
Reputace: 22
Obrázky: 0

Re: Miky 2016

Příspěvekod miky » 05 úno 2016 10:42

Vasjis píše:Jede ti to fakt pěkně jakou tam máš cca teplotu ?
Teplomee mam ted u druhe varky, na kliceni mam 30, v growboxu pod svetlama 25 a tady 20 :)
Moje první pěstování - Miky 2016 | You love it even it makes you cry.

Vasjis
Stálý člen
Reputace: 490

Příspěvekod Vasjis » 05 úno 2016 10:43

Já když svítím tak mám v growboxu kolem 20 a když ne tak 18 jede mi to pomaleji no :)

miky
Stálý člen

Příspěvekod miky » 07 úno 2016 21:42

Po krátké odmlce opět zdravím. Řeším jeden problém, na substrátu, do kterého jsem vyséval další várku semen se mi začaly tvořit bílé pavučinky - plísně. Myslel jsem že se přenesly semínkama, ale tvoří se vždy od středu (od semínka) a to jakéhokoli k povrchu. Jde snadně odstranit ale stále se vrací. Rostlinky nestrádají, některé už vylíčily. Jedna měla dokonce plíseň přímo na sobě, ale časem ji shodila s čepičkou a také prosperuje. Použil jsem výsevní substrát FORESTINA který by měl být proti podobným věcem ošetřený. Přikládámpříspěvek ve kterém jsem hledal pomoc, a pokud to bude nezvladatelné, pokropím to manganistanem. Chci se jen zeptat jestli máte s plísní na tomto substrátu zkušenosti, a jestli nějak ohrozil rostlinky. Bojím se že by se spory rozšířily i na starší rostlinky, nemám ale kam jinam přesunout growbox. :hmmm:

Erben61
Stálý člen
Reputace: 5228

Příspěvekod Erben61 » 08 úno 2016 15:02

Ahoj, můj čistě selským rozumem vedený názor....možná Ti pomůže. Plísně a houby chtějí vlhkost. Pokud už to tam máš, bez chemie se asi neobejdeš. A proč to říkám. Hodně se tady tlačí na pilu ohledně pařníčků, vysoký vlhkosti atd. Fajn tohle klima prospívá rychlosti klíčení, ale taky asi těmhle chorobám. Já osobně se toho bojím, tak se snažím i dostatečně odkrývat víčka nádob, aby ta vlhkost nebyla trvale tak vysoká, chce to dejchat, Osobně jsem teď řešil nějakou plíseň či co na zemině na rostlinách které zkouším přezimovat, Mám je ve verandě, kde je sice nižší teplota než kdekoliv v mých možnostech, ale i se tam sráží teplo z domu a chlad zvenku, takže vlhkost. Podle mě tedy jednoduchá ukázka úměry: vlhkost = houby,plísně. Bez ohledu na teplotu.Ale prostuduj tady ty vlákna o chorobách, jsou tady mnohem zkušenější borci. Ať se Ti likvidace těch hnusů zdaří. :wave:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

miky
Stálý člen

Příspěvekod miky » 08 úno 2016 18:50

Děkuji za reakci, většina rostlinek už vylezla takže jsem otevřel growbox a nechávám větrat. Uvidím jak se to dál bude rozvíjet, i když bych radši aby nerozvíjelo. :)

miky
Stálý člen

Příspěvekod miky » 11 úno 2016 22:01

Takže se po delší neaktivitě hlásím, abych ukázal jak se to u mě vyvíjí. No posuďte sami. :)

28499

☝ Italian Pepperoncini

28500

☝ Jalapeno Purple

28501

☝ Black Pearl

28502

☝ Zimbabwe Bird

28503

☝ Habanero Bonda Ma Jacques

28504

☝ Klíčení dalších semínek - Některé rostlinky už jsou venku a mají se čile k životu i s plesnivými vetřelci. :D

miky
Stálý člen

Příspěvekod miky » 20 úno 2016 14:40

Zdravím všechny kdo sledují mé vlákno. V tomto příspěvku se pokusím shrnout co se událo po dobu mé neaktivity na fóru.

Plíseň na substrátu

Řešil jsem problém výskytu sněhové bílé plísně na supresivním substrátu Forestina. Plíseň se začala vyskytovat pár dní po výsevu, a to díky nedostatečnému větrání, přílišnému zavlhčení a vysoké teplotě. Také jsem půdu nad semínky mírně 'uhňápl' prstem a tak jsem ještě podpořil pravděpodobnost výskytu plísně. Plíseň se neprojevovala nijak negativně, dokonce ani když se objevila přímo na rostlince, či ji celou obalila bílými pavučinkami a chmýřím. Problém jsem vyřešil tak že jsem omezil zavlažování a nechal jsem growbox větrat, plíseň uplně vymizela, jak z půdu tak z rostlinek a nezanechala ani stopy.

Podobný problém jsem řešil také u přesazených rostlinek do 500ml kelímků. Na povrchu substrátu se tentokrát začala vytvářet šedá plíseň, na pohled hebká, shlukující se do malých chuchvalců. Opět jsem problém začal řešit pouze mechanicky. Starou vidličkou jsem pravidelně půdu kolem rostlinky kypřil a omezil zalévání. Tato plíseň se občas znova projeví a tak znova půdu pohrabu. Neobjevuje se ovšem tak často ani v takovém rozsahu. Rostlinkám nijak neškodí.

Nevím jak poznám rozdíl mezi hobou a plísní ale myslím si že šlo o ušlechtilé, nebo neškodné druhy které mohou působit v půdě i pozitivně. Ať mykorhiticky tak jako konkurence mnohem zhoubnějším plísním.

Přihnojení

Přesazeným rostlinkám jsem začal jednou týdně hnojit Chilli Focus, doporučenou dávkou pro mladé rostlinky. Myslím že hnojení prospělo a rostlinky mají mnohem kvalitnější lístky. Začínají postupně odpadávat děložní lístky, jsou ale nahrazovány dalšími patry lístků pravých, po čtvrtém patru hodlám přerušit apikální dominanci zaštípnutím vzrostného vrcholu a podpořit tak rozvětvování. :jalapeno:

Přesazení druhé várky a výsev poslední

Dnes hodlám přesadit vyklíčené rostlinky do kelímků, neboť už mají velmi málo místa a trošku jsem to přesazování zaspal. také vyseji poslední várku, tentokrát sladkých paprik a také poslední semínka pálivek: Lantern Red, Thai Orange a 7Pot Brain Strain Yellow. Tímto moc děkuji Jacopo.F. který mi semínka zaslal! :)

Rozbitý foťák a aktivita na fóru

Mimo téma chilli mám ještě jednu zprávu, která se ale pěstování okrajově týká. Přestala mi fungovat stará zrcadlovka a nemám momentálně finance na novou takže pravděpodobně nebudu tak často přidávat fotografie. Moc aktivní teď na fóru také asi nebudu, ještě jej stíhám pročítat ale přispívat už málo kdy, blíží se mi maturita, příjmačky na VŠ takže jsem v časové tísni. Ať se vám všem daří!

Obrázek

Zrzek
Stálý člen
Reputace: 826

Příspěvekod Zrzek » 20 úno 2016 20:06

Ahoj o skodlivosti plysne moc nevim, ale myslim si, ze primo prospesne asi moc nebudou. Naopak Mykorhiza (miko...= houba) urcite druhy ano. Arozdil mizi plysni a houbou by mel byt znatelny. Plysen ale asi prospesna neni a jestli se ti vraci, tak zkontroluj jestli neprelevas. Vic me nenapada ;-)
At se dari

Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2016“