Darth Vader píše:Zdravím,
téměř od začátku přesazení rostlinek chilli do substrátu se mi začaly na jeho povrchu tvořit plísně - takový bílý, chlupatý povlak. Snažil jsem se to řešit tak, že jsem odstranil cca 1cm vrstvu substrátu a nahradil novým. Po pěti dnech ale byla plíseň většinou zpět. Teď už je to po čtvrté a já si nevím rady. Pročítal jsem různé rady, kterými jsem se začal řídit - např. nezalévat vrchem, ale pouze zespodu, nezalévat příliš, často větrat atd. Nic nepomohlo. Myslím si, že příčinou může být vysoká vlhkost vzduchu (i přes větrání se mi nedaří trvale ji snížit pod 60%

Na druhou stranu, nezdá se mi, že by tím rostlinky nějak trpěly... možná je to ale tím, že tu plíseň vždy odstraním vcelku brzy.
Přemýšlím o aplikaci nějaké chemie. Jen nevím, co přesně použít. Nevíte o něčem?
....No , jde o to.... jestli se jedná o plíseň nebo ....Mycelium (podhoubí) ...mám s tím zkušenosti ...a jak říkáš rostlinky to příliš neznepokojuje (na rozdíl od tebe

)....pokud nezabere větrání,seškrabování a menší zálivka...vyzkoušej hypermangan ...udělej si světle fialový roztok do postřikovače a zeminu s tím stříkni (stačí opravdu špetka hypermanganu do 2dcl vody)...ještě mě napadá seškrábni vršek napadeného substrátu a dosypej tam supresivní substrát stačí vrstva 2 cm .
PS: substrát je
obohacen o houbu Trichoderma virens, která aktivně potlačuje původce významných houbových onemocnění, včetně fytopatogenních hub rodů Fusarium, Pythium, Sclerotinia a Rhizoctonia. Tyto fytopatogenní houby způsobují padání a odumírání klíčících a vzcházejících rostlin, a proto používání výsevního substrátu, obohaceného o antagonistický organizmus, představuje významný preventivní prvek v ochraně sazenic a sadby před uvedenými druhy škodlivých organizmů. Navíc, přítomnost zmíněné houby pozitivně ovlivňuje zakořeňování a vývoj rostlin a rostliny na přítomnost tohoto organismu reagují i navozením stavu tzv. indukované rezistence, tj. stavu zvýšené odolnosti proti širokému spektru škodlivých organizmů.
(Zdroj Google)
PS 2 :
https://www.google.cz/search?q=supresiv ... ywPR_ICQDQ" onclick="window.open(this.href);return false;