Chocholo 2016

Co jsme vypěstovali v roce 2016
chocholo3
Stálý člen
Příspěvky: 70
Registrován: 17 led 2016 18:40
Reputace: 4
Obrázky: 0

Chocholo 2016

Příspěvekod chocholo3 » 17 led 2016 21:26

Ahoj,
prvni prispevek, na foru, takze mozna "Dobry den" :)
Se zenou oba celkem radi neco obcas vypestujeme, chilli jsme zasadili pred dvema lety na jare a celkem se mu u nas na okne darilo (asi 15 rostlin na dvou oknech). vloni jsme na okne meli jenom fialovou mini papricku z Lidlu, ale poridili jsme chalupu se zahradou, takze letos chci postavit bud sklenik nebo foliak, podle toho, jak na tom budu v kvetnu s casem/chuti/penezma.
Kdyz jsme poprve sazeli pred temi dvema lety, zasadili jsme seminka z chilli papricek, co prodava vietnamec u nas v ulici 4ks/10kc. Takze za tech 10 korun bylo asi tak 50 seminek. Vzpomnel jsem si na to, kdyz jsem videl v tescu chilli mix a nakoupil jsem 6 papricek za 30kc a rozhodl se, ze to budu teda pestovat tak trochu na pankace.
Bohuzek nevim, co to je za odrudy, ale abych vedel, co cekat a nebyl uplne mimo pri pripadnych rozhovorech, vyfotil jsem si je (obrazky jsou zmensene pro forum, odkazy jsou na lepsi rozliseni):

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek


Chutove mi nejvic sedelo to, co povazuju za habanero, palivosti to zluty. Zasadil jsem vsechno a k tomu jeste Bolivian rainbow, Cayenne, co jsem dostal od znamych a "obycejnou palivou papriku" Rush - to meli v Lidlu vloni a celkem chutnala do leca, tak jsem si schoval seminka.

Pred tydnem jsem sel obchodakem a vsimnul jsem si hliny na vysev, vzpomnel jsem si na papricky a pustil se do toho. Substrat teda nic moc - zdroj Kaufland, takze s nejakyma breberkama celkem pocitam, ale beru to sportovne - moje dosavadni spotreba papricek je cca 30 kusu/rok - zatim jsem si skoro vsechny vzdycky kupoval, takze kdyz se to nepovede, tak se mi svet neborti. Kdyz jich budu mit vic, bude to super.
Videl jsem kytky pestovane v jiffech, ale i bez nich a vsechny ok, takze jsem jiffy zavrhnul jako zbytecny. Pro vykliceni zaseti jsem si udelal papirovy kvetinacky/posbiral pet flasky z bytu a dal jsem to do plastovy krabice, pretahnul streckou na baleni. Dneska jsem zjistil dve veci: popisky na tech papirovych "kvetinacich" jsou v p****. Popsal jsem to lihovkou a asi se to proste rozpilo :)
Jediny napis, co zustal, je "Habaneros", ktery jsem chtel hlavne - je jich tam 12 vyklicenych! takze super. Ostatni jsou teda "neco". Dohromady je tam 30 klicku a to jsou jenom ctyri kvetinace z osmi s chilli. (Pak jeste mimo chilli predpestovavam jeste rajcata, zkousim ze seminka Gingo, Rakytnik, ostruziny, levanduli)
Zbytek papricek poznam tedy az podle plodu.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek


EDIT: V druhe varce vysadby jsem zasadil
Od Loba:
7pot Jonah Yellow - 6 semen, dve jsem dal do jiffu, ctyri do substratu
Fatalii Gourmet Jigsaw - 6 - 7 semen. Byly celkem pomackany a nektery i kraply. Uvidim, ale aspon dve by tam mohly byt dobry.
Cheiro Roxa - zasadil jsem 17 - podle fotek se mi libi a mela by mit akoratni pal, tak se celkem tesim
plus orasny chilli - Boliwian rainbow + fialova chilli z Lidlu
Naposledy upravil 1 dne chocholo3; celkem upraveno 24x.

chocholo3
Stálý člen
Příspěvky: 70
Registrován: 17 led 2016 18:40
Reputace: 4
Obrázky: 0

Re: Chocholo 2016

Příspěvekod chocholo3 » 17 led 2016 21:27

Kdyby snad nekdo dokazal lepe zaradit "zelenou", "zlutou", "Jala?", budu rad. Budu i rad, kdyz mi o tom Habaneru reknete, ze to je vazne habanero :)

Uživatelský avatar
satana
Stálý člen
Příspěvky: 211
Registrován: 28 srp 2013 19:12
Reputace: 89
Obrázky: 0
Bydliště: Vodňany

Re: Chocholo 2016

Příspěvekod satana » 17 led 2016 23:29

Ahoj, vítám tě!!!
Tak podle mě je žlutá a ty 2 červený habaněra, ty červený nahoře je něco jako thai red, a ty zelený opravdu nevím. Jalapeno tam nevidím.
Jinak v Chilli mixu bejvá ještě rawit a cayene.
Koukni sem, tady se to řešilo pokec-o-chilli/chilli-mix-t1345.html
Ať se daří!! :thumbup:

chocholo3
Stálý člen
Příspěvky: 70
Registrován: 17 led 2016 18:40
Reputace: 4
Obrázky: 0

Re: Chocholo 2016

Příspěvekod chocholo3 » 17 led 2016 23:39

Kdyz na to koukam, mozna cayene byla jedna z tech cervenych - jedna byla vazne vetsi. Delal jsem omacku ze vsech najednou, tak ani nevim, jestli palila jinak...
rawit prave prodava vietnamec v ulici. Seminka mam, ale kdyz si je od nej muzu za maly peniz koupit kdykoliv, dam radsi sanci necemu, co se tak snadno nesezene. Na aukru jsem ted koupil Bhut Jolokia a TSM. Uvidim, jak jim to pujde.

chocholo3
Stálý člen
Příspěvky: 70
Registrován: 17 led 2016 18:40
Reputace: 4
Obrázky: 0

Re: Chocholo 2016

Příspěvekod chocholo3 » 18 led 2016 00:17

Chtel jsem se zeptat, jestli nekdo nema vyzkouseno neco z nasledujicich:
- zelene hnojeni - vyset na prostoru, kde chci stavet foliak uz predem treba od leta horcici/repku/cokoliv, co roste rychle a pred zimou to zaorat do zeme. Melo by to pomahat, ale nez se s tim budu s***, rad bych slysel aspon od nekoho: "Jo, to jsem zkusil, mam pocit, ze to nebylo zbytecny".
- dat pod hlinu foliaku seno/slamu - mam ji nekolikset kilo, je stara, je k nicemu, jsem na ni alergickej. Rikam si, ze by to mohlo fungovat jako slusna drenaz a kdyz na to dam vrstvu hnoje, treba by to casem mohlo i davat ziviny. Na jinym foru jsem vycetl, ze na zpracovani sena v pude je potreba dodavat dusik. Mate na to nekdo nejaky nazor?
Jak jsem psal, zvazuju jestli poridit foliak nebo sklenik a moznost foliak v rijnu uklidit, pripravit si pudu (treba kultivatorem do ni neco (hnuj) zaorat) a pak ho slozit az v dubnu, aby se puda prohrala pred stehovanim mi prijde jako velka vyhoda. A jeste je levnejsi. Je tu nekdo, kdo ma ozkousene oboje a ma nejaky konkretni vytky k foliaku? Jsem kluk z mesta, co si foliak a sklenik pamatuje jenom z detstvi a jedinej z rodiny, co to mel vyzkouseny, uz tu, bohuzel, dlouho neni.

Uživatelský avatar
Erben61
Stálý člen
Příspěvky: 2405
Registrován: 12 zář 2014 16:32
Reputace: 5228
Obrázky: 0
Bydliště: Plzeň

Re: Chocholo 2016

Příspěvekod Erben61 » 18 led 2016 00:55

Ahoj, zdravím a vítám Tě mezi námi chillenci. Co tady tak čtu tak Tě sice zajímá co to vlastně je za chilli, na druhou stranu si ale kvůli tomu netrháš játra a jedeš si to podle svýho rozumu-aspoň co vidím a co se výsadby týče. A to je v pohodě , když Tě to chytne ,pronikneš do toho i díky tomuhle fóru když ne , tak si v klidu nějakou tu chilli papričku do gulážku vypěstuješ na balkoně nebo za oknem taky. A stačí i ta semena z koupených chilli. Jen pozor zelený, nejsou ve stadiu plný zralosti skoro 100% a často tyhle platíčka bývají podchlazený, což může taky ovlivnit klíčivost.
Taky jsem takhle začínal a třeba dodnes pořádně nevím, jak se správně jmenují ty různobarevný papričky co prodávají v marketech----viz obrázek z předloni 19946
přestože už asi tři roky je úspěšně otáčím ve třech barvách.
Pokusím se určit Tvé papričky, jalapeňa tam nemáš ani náhodou.
Menší špičaté červené lusky bych viděl něco Jako Thai red nebo Thai Bangkok Upright , zelené kozí rohy něco z rodu Cayenne v nezralém stadiu. dávají to balíčku kvůli barevnosti.
Červené s typickým tvarem je pravděpodobně Habanero red a to žluté taky z rodu Haba , nebo kříženec.
Jak říkám záleží na každém jak to pojme, za sebe mám radost když se mi podaří vypěstovat kytku s pěknými plody,čistotu druhu já moc neřeším a nebudu to počítám řešit ani letos, kdy jsem se rozhodl jít i do těch náročných odrůd a superpálivek.A to taky díky tomuhle fóru, když tu člověk vidí ty krasavice ZPUCHÝŘOVATÝ. Tak zdar Tvému úsilí :chipotle: :thumbup:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

chocholo3
Stálý člen
Příspěvky: 70
Registrován: 17 led 2016 18:40
Reputace: 4
Obrázky: 0

Re: Chocholo 2016

Příspěvekod chocholo3 » 18 led 2016 01:09

Presne tak. A presne kvli tomu jsem i objednal ty TSM a bhut jolo. Ja tohle forum sleduju uz pres rok a na FB chillizrouty. Kdyz mam ted zahradu jak krava, mam chut zkouset vypestovat vsechno. Zkusim to a uvidim, co mne bude nejvic bavit/nejvic chutnat. s tim TSM a bhutem je to stejny - zkusim si je vypestovat a pak uvidim - mozna to zkusim i s necim nakrizit, mozna z toho udelam bonsai. Puchyre se mi libi, palivost nad 100k uz tolik ne, ale zkusit se ma vsechno.

Uživatelský avatar
lobo
Stálý člen
Příspěvky: 2156
Registrován: 30 srp 2013 19:52
Reputace: 2160
Obrázky: 0

Re: Chocholo 2016

Příspěvekod lobo » 18 led 2016 07:53

Ahoj, také tě tu vítám

Co se týče tvého záměru se senem tak jsem to tu ještě u nikoho nezaznamenal. Bežně ale pěstitelé dávají do spodní vrstvy substrátu ( cca 30 cm do hloubky ) koňský hnůj, který má funkci výhřevnosti, takže když jsou v Květnu a v Čaervnu chladný rána taktedn koňák hezky vyhřívá půdu a rostlinkám není taková zima rozhodně to není na škodu. A pokud na zetlení slámy je potřeba dusík tak v koňském hnoji je ho dostatek takže by tvůj záměr nasypat na slámu koňák mohl fungovat, i když nevím moc jakou ta sláma má smysl. Píšeš že by měla plnit funkci drenáže, já si naopak myslím aby to nebylo na škodu aby tam ta sláma nezačala hnít a nepřinesla soíš zkázu v podobě plísní ale jak říkám je to jen moje domněnka.

Dále co se týče nákupu semen přes Aukro a jiné weby podobného ražení tak to ti moc nedoporučuji, kde kdo tam prodává kde co a co se týče těch semen tak co vím stojí to za starou bellu.Rozhodně je lepší na nákup semen využít e-shopy některých chilli-farem kterých je na světě víc než dost a u nás v ČR jich taky pár kvalitních je a předpoklad že ti vyroste to co má je nesrovnatelně větší.
Už tu byl někdo kdo chilli vůbec nerozuměl a nakoupil na Aukru semínka a vyrostlo mu ztoho co si podivného nějaká plazivá rostlina tuším.


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2016“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 hostů