Chocholo 2016

Co jsme vypěstovali v roce 2016
chocholo3
Stálý člen
Reputace: 4
Obrázky: 0

Re: Chocholo 2016

Příspěvekod chocholo3 » 18 led 2016 09:47

Ahoj,
diky za prijeti.
S tou slamou: jak jsem psal, mam ji hodne, jsem na ni alergickej a zabira misto. Takze hledam po webu, co by s ni slo. Spis nez plisne jinde zminovali, ze by tam mohly byt choroby, hlavne po zorani slamy nedoporucovali zasit obili. Dalsi moznost je to spalit a pouzit popel jako hnojivo... ale to mi, kdyz to chci delat bezpecne, prijde jeste pracnejsi nez to zaorat.
kolem aukra: beru to presne, jak popisujes - zaplatim dvacku a dostanu deset seminek, kde je nejaka sance, ze tam bude TSM. Prijde mi to lepsi nez zaplatit pres 100 a mit pet seminek, kde mam jistotu. Jak jsem psal, jestli budu mit superpalivku na pal mne ani tolik nezajima, libi se mi jak jsou osklivy :)
Jestli mi z toho vyroste chmel nebo brectan, i to bude zazitek :) Rozhodne nemusim TSM mit jenom kvuli tomu, abych ji mel. Vzit seminko, zasadit a cekat, co bude mit za plody (jestli vubec) me z toho stejne bavi nejvic. Letos zkousim vypestovat i pepr a podobny - celkem 30 druhu mimo papricky, takze jestli se jedny seminka ukazou jako neklicivy, neni to traga... teda kdyz stoji dvacku a ne stovku.

A s tim zelenym hnojenim - zatim nikdo nezkousel/nevidel?

lobo
Stálý člen
Reputace: 2160

Příspěvekod lobo » 18 led 2016 10:01

Aha už chápu tvuj postoj. Chilli není tvoje primární záliba. Většina z nás také pěstuje věechno možné, jsou tu lidi co pěstují i exotické rostliny a všechno co roste ale primárně jsou to chillimaniaci tak jako já. To co píšeš že za dvacku na Aukru 5 semínek dobrých je relativní a každý na to má svuj pohled. Osobně bych na auru nekoupil semínka ani za 5 korun 100 Ks už jen z principu věci ale jak říkám každý jsme jiný. Pokud sem budeš chodit pravidelně časem poznáš že se tu dají sehnat semínka i zadarmo všech možných druhů, výměným obchodem nebo za jinou protislužbu ( pěstitelskou).
Co máš přesně na mysli zeleným hnojením ? Nějak jsem to v těch tvojích dlouhých příspěvcích nenašel. Jinak co se týče hnojení chilli je tu spousta topiců kde už se to probíralo 1000 krát tak věřím, že když prostuduješ aspon půlku fora tak najdeš spoustu odpovědí. Je tu i dobrá funkce vyhledávání, zádáš klíčová slova a generátor ti vyselektuje jestli se někde vyskytovali.
Tak at se ti daří

chocholo3
Stálý člen

Příspěvekod chocholo3 » 18 led 2016 10:11

Ja tohle i dalsi fora sleduju delsi dobu, jenom mi je blby zacinat tim, ze bych chtel vysomrovat seminka superpalivek zadarmo.
Hledat jsem zkusil a jsem zatim jediny, kdo tu o tom psal :)
U zelenyho hnojeni jde o to, ze v roce pred tim, kdy chces zasit to, co te zajima, zasejes horcici nebo podobny plevele a na podzim to nesklizis, jenom to zaoras do pudy. Takze vsechny ziviny, co tam byly, zustanou, je tam vic C, ktery ty kytky prijimaly ze vzduchu, navic to ma zkyprit pudu a dostat tam prospesny organismy. V podstate se to pouziva, kdyz mas nejakou pudu ladem, ale nechces ji mit jen tak ladem.
Odkazu na webu je o tom spousta i v cestine, treba receptar, ale nenasel jsem to nikde ve spojeni s paprikou nebo chilli

lobo
Stálý člen
Reputace: 2160

Příspěvekod lobo » 18 led 2016 11:44

Tvuj přístup nesomrovat hned ze začátku je chválihodný protože se tu občas objeví různí nováčci kteří přímo somrují a nijak nepřispívají do fóra a ani nic nenabízejí výměnou.

Ty mě připadáš jako v pohodě člověk, který bude do budoucna přínosem ap okdu pěstuej všechno možný věř že máš co nabídnout, jak jsem psal lidi tu pěstujou všechno možný což brzy zjistíš.

Pokud máš zájem o nějakou super mordu pálivku, jsem ochotný ti poslat nějaká semínka zadarmo, stím že počítám že budeš aktivní člen fora což mě bohatě stačí jako revanž. Pokud máš zájem pošli mi do PM adresu a něco spolu vymyslíme, myslím že bych ti pak napsal jaký druhy ti mohu poslat.

Jinak díky za objasnění s tím zeleným hnojením, to co píšeš dává smysl. akorát nevím jak to jde zkombinovat s chilli. Protože chilli se dává do foliovníku zhruba v půlce května - po třech zmrzlých ale vždy to záleží na aktuálním počasí. Takže pokud ti stihne něco vyrůst do půlky května a pak to zaorat do půdy tak bych v tom neviděl zase takový problém ale moc toho není co roste v zimě ( zima míněno 0 - 20 stupnů ). to samý na podzim, protože chilli zvláště superpálivky se sklízejí až v průběhu podzimu protože zrajou až tři měsíce, takže pokud uděláš finální sklizen na konci Října nebo spíš dříve tak už také není moc prostoru na to něco sázet pro účely zeleného hnojení.

Tohle by šlo praktikovat jen pokud by jsi měl pro účely zeleného hnojení zvlášt separátně nějaký menší záhon kde by jsi tuhle činnost prováděl.

Jinak ti doporučuji si založit kompost, pokud budeš pěstovat všechno co říkáš tak budeš mít hodně zeleného odpadu a v tomto případě není nic lepší než dobrý kompost.

chocholo3
Stálý člen

Příspěvekod chocholo3 » 18 led 2016 14:13

U mne je to tak, ze jsme koupili celkem velky pozemek a ja pocitam, ze bude vic zahonu. Zaroven si rikam, ze bych foliak nemusel stavet pokazdy na stejnym miste. A protoze na jinych zahonech bude spousta veci a nektery z nich jsou jenom zalezitosti jara a pulky leta (salaty, mrkve apod), neni problem tam pak neco zasit a potom by nemel byt problem postavit dalsi rok foliak jinde. Aspon bych treba vysledoval misto, kde se mu dari nejvic. Tu horcici opakuju, protoze jeji seminka uz mam. Ono, z toho, co jsem cetl, je tohle metoda platna hlavne kdyz neco roste pres leto/podzim, pred zimou zasejes a ono to dubna, kdy se vetsina veci sazi, zetli, rozlozi se a tak. S tim, ze bych samozrejme pockal do kvetna. No uvidim, jak to letos pujde, delam toho na ty chalupe spoustu, tak jestli na to zbyde cas...
A PM jsem samozrejme uz pisu. Pri punkovym pristupu nejde odmitat veci zadarmo :-) diky

Soaker
Stálý člen
Reputace: 7

Příspěvekod Soaker » 18 led 2016 14:30

ja pouzivam zelene hnojenie na zahony po zbere urody aby mi tam do jesene nerastol plevel, napr. po cibuli, hrachu, uhorkach, ... vysievam po uvolneni zahonu, staci v septembri, za mesiac ti to zazelena, nerastie burina, ked to viac vyrastie pred rylovanim tak to skosim strunovou kosackou. samozrejme ti to da nejake ziviny do pody, ale aby to nahradilo hnojivo, tak to asi nestaci. Ja rozhadzem kompost a priebezne dohnojujem, do foliovniku zelene hnojenie nepouzivam.

chocholo3
Stálý člen

Příspěvekod chocholo3 » 18 led 2016 14:53

Ok, diky. A co konkretne jsi zasel? zda se ti, ze zaseti nekteryho druhu melo lepsi vysledky nez zaseti neceho jinyho?

Soaker
Stálý člen
Reputace: 7

Příspěvekod Soaker » 18 led 2016 18:35

bola to uz z obchodu zmes, horcica, hrach+???, ale pozeral som na internete, tak tam je tych plodin viac. dolezite pre mna bolo, aby mi tam nerastla burina, ked som v lete spotreboval napr. zemiaky, tak v oktobri som to mal zelene od buriny, ktora sa uz semenila, takto ju to takmer uplne potlaci a naviac este trochu pohnoji. cital som, ze to ide i do foliovnikov a sklenikov, len ak pouzijes vyzinac, tak mas foliu vymalovanu

Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2016“