Chocholo 2016

Co jsme vypěstovali v roce 2016
chocholo3
Stálý člen
Reputace: 4
Obrázky: 0

Re: Chocholo 2016

Příspěvekod chocholo3 » 18 led 2016 22:12

Ja pocital, ze bych ten foliak na tuhle fazi rozebral... teda ziju v tom, ze co do konstrukce, tak do materialu foliak velmi podobny party stanum = neni problem to rozlozit, trochu slozitejsi slozit a jednoduchy proriznout. Takze pak bych na to vjel bud rovnou kultivatorem nebo nejdriv sekackou... pripadne jeste zvazuju, ze bych koupil trakturek, ale spis ne.
Tak uvidim, kdyz mam ty seminka, tak je to asi nic proti nicemu.

Soaker
Stálý člen
Reputace: 7

Příspěvekod Soaker » 19 led 2016 13:58

s foliakom je asi ten problem, ze ked ho rozoberas, pravdepodobne potrhas vytavenu foliu a musis davat novu, ja pocitam, ze mi vydrzi 3-4 roky.

padr
Stálý člen
Reputace: 653

Příspěvekod padr » 19 led 2016 15:36

S foliákem je příliš mnoho práce. Nikde jsem neviděl zatím zmínku o kotvení a přitom to bude jedna z nejdůležitějších věcí. Musí odolat větru. Nejde jen o to, že ti ulítne celý. Ale pokud se ti dovnitř někudy dostane (větrací otvor, zapomenuté otevřené dveře,..), tak to může rychle skončit roztrhanou fólií. S novým foliákem to ještě jde. Ale rozbalovat na jaře tu starou muchlaninu a vymýšlet, jak ji připevnit na konstrukci není jednoduchý. Folie časem slepne a propouští míň světla. Je problém, jak v létě větrat - bez kvalitního větrání rostliny budou shazovat květy. Pokud váháš mezi foliákem a skleníkem, vyber skleník.

To stěhování foliáku na "neopotřebovanou" půdu má něco do sebe - ztížíš život škůdcům. Ale na druhou stranu půdu ve skleníku většinou něčím vylepšuji (perlit, kompost,...) a bylo by mi líto nechat ji jen pro mrkev ;)

Zelené hnojení jsem zkoušel vloni - někdy v březnu jsem vysel svazenku (není příbuzná s kulturními plodinami a nemá proto stejné choroby). Do konce dubna měla skoro metr, takže jsem měl spíš problém jak ji zarýt. Jo a taky vytáhla všechnu vodu z půdy, musel jsem pak dost prolévat záhon před výsadbou.

chocholo3
Stálý člen

Příspěvekod chocholo3 » 19 led 2016 16:13

Diky za feedback.
No, ja foliak povazuju taky za vec na tri nebo ctyri sezony, pak novej/jinej. Taky treba tou dobou budu vedet vic nebo ho treba uz nebudu potrebovat. Jenom mi to proste prijde jako jednodussi reseni nez sklenik - i s tim, abych ho zatizil/pripevnil (cihel mam dost, tak bych je "jenom" nejak pridelal ke spodnim tycim).

Dalsi vec, co me napadlo, ze hraje roli, je barva toho foliaku - treba v OBI jsem videl zeleny, coz mi prijde pekny leda tak na fotky kytek, ale to svetlo, ktery to propusti je prece presny opak toho, co kytka potrebuje (zelenou nevstrebava => proto se lidskymu oku zelena jevi, proto jsou zarivky pro pestovani rostlin ruzovo fialovy = hlavne modry a cerveny spektrum). Je to tak? nebo to zbytecne komplikuju a na barve nezalezi? V nekterych topicech tady jsem zeleny foliaky videl a ze by kytky vypadaly nejak spatne rozhodne rict nemuzu.

Zkusim vysit horcici, az tam budu - to nicemu neublizi, snad si vezme nejakou vodu ze snehu a az ji to pocasi dovoli, vyleze sama.

Ona ta puda vazne nebude jenom pro mrkev. Jenom novy semena pro letosek, co jsem vytahnul z objednavky z mailu:
Fenykl kořeninový
Salát Safír
Aromatické byliny směs
Turkestánský brest
Zelená hořčice Komatsuna
Stromový špenát
Hořčice bílá
Len setý
BIO Špenát setý
Měsíček lékařský
Celer bulvový
Koriandr setý Chechnya
Lilek vejcoplodý
Reveň / Rebarbora
Rakytník řešetlákový
Cesmína paraguayská
Pepř černý
Levandule lékařská
Heřmánek římský
Heřmánek pravý
Yzop lékařský modrý
Rajče Obří hrozny
Libeček lékařský
Tymián Anglická zima
Chřest lékařský
Chmel otáčivý
Hrách cukrový
Salát ledový
Cibule jarní bílá

:-) ony to ty ostatni kytky vyuzijou... (a to tu nejsou veci, co mam odjinud od driv - cesnek, cibuloviny, nejaky bylinky)

queenas
Stálý člen
Reputace: 78

Příspěvekod queenas » 19 led 2016 22:26

Rakytnik je super rostlina, ale radsi kup kytky v nejakem bau nebo zahradnictvi :) k sehnani tu je okolo dvou desitek kultivaru. Protoze ze seminek ti pravdepodobne vyleze neco kyseleho s nizsi plodnosti a nekolik let ani nebudes vedet, jestli to je samec nebo samice..
Jo a na seminka z aukra bych se vykaslal. Tam je sance, zes obdrzel, cos objednal rozhodne o dost nizsi, nez kdybys objednal z chilli-seminka nebo tu s nekym neco smenil.. Vypadas zapalene, lidi mozna poslou i zadarmo. Vsiml jsem si, ze lobo uz neco nabidl :)
Kdybys hodne stal o zlute ci cervene TSM nebo treba zlute rocoto (tech mam hrozne kvantum z lonske sezony) + nejake dalsi odrudy, napis SZ a pokusim se dokopat na postu.
Btw znam spoustu odrud rajcat, ale tu tvoji vyse jmenovanou jsem nikdy v zivote nikde nevidel :)
PS. I odrud rajcat tu mam spoustu..

chocholo3
Stálý člen

Příspěvekod chocholo3 » 19 led 2016 23:12

Diky. Jo, o tom rakytniku vim, ale seminka staly par supu, tak jsem si to chtel vyzkouset. Zaroven mam osmitydenniho syna, takze jde spis o to, ze bych rad nejaky strom ze semena/z pecky. Dalsi stromky, co takhle zkousim jsou Gingo, broskev a treba i ten turkmenskej brest na zivy plot. Jestli se ujme chmel, bude to taky bomba. Ja SZ napisu, rocoto se mi moc libi jako kytka, i kdyz jsem cetl, ze dozrat ho je pekny voser. Super palivky mi prave posila Lobo a ja jich zas tolik neuziju - spis jsem zvedavy. Ale musim nejdriv trochu dovymyslet, kam s nima. Kdyz jsem na to koukal, uz tam tech habaneros bylo tricet... celkem vseho tak 60. Ja u seminek z chlazenych paprik z Tesca cekal klicivost tak 0.000 nic a oni rostou jak z vody. A to jeste nedorazily seminka z aukra ni od Loboa :)
Premyslim, ze bych koupil nejakou starou lednicku za par supu a dal tam svetlo - myslim, ze bude doma snaz prosaditelnejsi zabrani mista metrxmetr v tmavym koute nez pulka obyvaku u okna. Taky bych asi zkusil spojit vic kminku dohromady, jak je to tu popsany ve vlakne o bonsajich.

Vetsi sranda to bude v kvetnu. Trochu jsem nad tim premyslel a rikal jsem si, ze mozna prubnu kamaradovu metodu, jak on pestuje konopi - aby se vyhnul mrazikum (a ocim lidi), dava kytky do kyble a na strom v lese. Ja teda nemam les, ale malej sad mam... zas narozdil od nej nepotrebuju kytky schovavat - muzu si nahoru dat nejakou jednoduchou kladku. Tak v dubnu nebo na zacatku kvetna mozna nektery dam takhle ven, ale nahoru... jeste o tom chci neco nacist, co jsem googlil, tak travari to pouzivaji celkem zhusta.

queenas
Stálý člen
Reputace: 78

Příspěvekod queenas » 20 led 2016 23:56

Haha, o tech kyblich, to uz jsem nekde slysel:))
No stromky z pecek, to chce odvahu:)) jde o to, ze potrva dlouho nez to zaplodi a hlavne mas tak sanci 1:100 ze z toho vyleze neco dobreho. Vetsinou to bude strom, ktery nebue moc odolny nemocem, kvalita plodu neni zarucena, apod.. Ale sance je vzdycky. treba si pak das registrovat novou odrudu:) Nedavno jsem na jinem foru zrovna videl, ze nekdo si dava ke zkouskam svoji broskev, kterou si takhle vypestoval - mela velke plody a male pecky.
Rocota se daji dopestovat do plodu, kdyz jsou indoor pomerne snadno, mi prijde.. Ale jakmile je mas nekde venku nebo ve skleniku, riskujes, ze kvuli vedrum budou schazovat vsechny kvety.

chocholo3
Stálý člen

Příspěvekod chocholo3 » 22 led 2016 16:07

queenas: Tak o tom mi vypravet nemusis. Mam v obyvaku citron zasazeny z pecky pred ctyrmi lety. Pry plodi po deseti (pokud se nenaroubuje nejaky, co uz plodil) - to je vic nez treba olivovnik (7 let). Ale je to proste pekny -koupit si nejaky kultivar v Obi, co bude plodi hned a skoro porad me proste nijak nelaka. Zato kdyz to pestujeme takhle, tak jsme se treba minuly tyden radovali i z toho, ze uz konecne voni po citronech - to u kupovanyho vubec neocenis :)

Lobo: Diky moc za seminka, dneska dorazily, tak je jeste dnes nebo max zitra zasadim. Diky!

Par fotek:
Jak rikam, takovou klicivost jsem necekal, takze budu mit trochu problem - sazeni seminek od Loba budu kombinovat s rozsazovanim Habanera
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2016“