SHU - sezona 2015

Naše chilli papričky v roce 2015
Scoville heat unit
Stálý člen
Reputace: 113
Obrázky: 0

Re: SHU - sezona 2015

Příspěvekod Scoville heat unit » 14 bře 2015 20:54

Tak jsem tady s dalším pokračováním svého pěstitelského příběhu. Od výsevu uběhlo již 6 týdnů a kytkám se docela daří.

22182

A to jak nově vysetým a těm ještě v JIFFách nepřesazeným.

22183

Tak i těm přesazeným do kelímků se substrátem.

22184

Některé přesazené rostlinky prosperují přímo excelentně.

22185

22190

Na jiných přesazených se podepsaly 3 dny pobytu venku na slunci na přelomu minulého a tohoto týdne, kdy teploty byly i přes 30°C a účinek hnojiva z předhnojeného substrátu.

22186

22187

Nenapadlo mne, že kombinace březnového přímého sluníčka a hnojiva může napáchat takové škody. Rostlinky jsem kontroloval, ale na žádného parazita jsem nepřišel, proto jsem došel k závěru, že viníkem je slunce a hnojivo. Máte jiné názory? :dunno:

Zkontroloval jsem také svoji prvotinu z loňského roku. Zjistil jsem, že ač jsem ji zaléval v zimě jednou týdně, tak je dost přemokřená. Přesunul jsem ji z ložnice (teplota 18°C, okno severní strana) do obýváku (teplota 23°C, okno jižní strana), aby se zbavila nadbytečné vody. Její vzhled se mi však moc nelíbí.

22188

22189

Jaký by měl být správný postup při začátku pěstování druhý rok? :dunno:

Napadá mne ostříhání všech poupat a listů (jsou pokřivené), přesun na slunce, pomalé přihnojování na růst a následné přesazení. Opět budu vděčný za všechny Vaše postřehy.

Scoville heat unit
Stálý člen

Příspěvekod Scoville heat unit » 23 bře 2015 23:59

Je to 7 týdnů od výsevu první vlny a 4 týdny od výsevu druhé vlny. Postiženým jedincům se pomalu zacelují rány způsobené poledním březnovým sluníčkem. Stále se snažím vystavovat kytky co nejvíce přímému slunci, ale až od 14:00. Zvykat si je třeba. Zalévám jednou za 2-3 dny dle potřeby, jednou týdně aplikuji lignohumát. Do kelímků se substrátem byly přesazeny všechny zbylé JIFFy.

22386

Nyní detail kytek vysetých před 7 týdny.

22387

Pro informaci po sloupcích zleva: Trinidad 7 Pot Jonah Orange, Habanero Red Savina, Habanero Chocolate, Jamaican Squash Yellow.

Následuje detail kytek vysetých před 4 týdny.

22388

Po sloupcích zleva: Habanero Chocolate / Red Savina, Trinidad 7 Pot Jonah Orange, Jamaican Squash Yellow, Takanotsume.

Kytky mají pohodu do konce dubna, pak přijde další akce.

Habaneru z loňska jsem ostříhal nekompromisně všechny pokroucené listy a pupeny a zdá se, že se začíná chytat.

22398

Zatím žádná zálivka, žádné hnojení. Jen pobyt na sluníčku.

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4489

Příspěvekod MartinS » 24 bře 2015 00:28

Krasne sazenicky, budes nechavat dve vedle sebe nebo to budes zkouset oddelovat?
Ja vymyslel na pristi rok oddeleni kelimku/sadbovaci/kvetinaci pomoci plexi z takovych tech ocelovych suplikovniku na sroubky(cca pred 15-20ti lety to bylo desne popularni)Tak tam byly takove plastove suplicky a k tomu byly prepazky(tak z nich). Nejen ze jsem zjistil ze do cvercoveho supliku(jako pripadne podmisky) se vejdou krasne 4 sadbovace 6,5x6,5cm, ale napadlo me prave i tohle rozdeleni ze pak presazeni a rozdeleni by melo byt v pohode. Dale mam v planu sestavit z pruhledneho polykarbonatu vicepatrovou policku za okno, aby se veslo vice sazenicek na jizni stranu. Jenze zlepsovaky vetsinou zabrzdi manzelka, takze se jeste uvidi..

Scoville heat unit
Stálý člen

Příspěvekod Scoville heat unit » 26 bře 2015 01:02

Oddělovat je neplánuju, zkusím je vysadit, jak jsou, tj. po dvou, říkám tomu dvoukytky. Akorát mám dilema, jak je vysazovat. Budu pěstovat na terase orientované na jihovýchod. Koupil jsem v Ikea 5 kontejnerů o rozměrech DxŠxV: 56cm x 39 x 42 o objemu 65l každý. Kontejnery postavím vedle sebe kratší stranou (39cm) a na krajní okraje zavěsím na háčky polykarbonátové mini pařeniště M.A.T. o rozměrech DxŠxV: 200cm x 70 x 62. 5 kontejnerů by se mělo pod mini pařeniště akorát vejít. Proti větru pařeniště zatížím provazy se závažími na jejich konci. Kontejnery plánuji naplnit zeminou do asi 2/3 výšky (30cm), tedy množství substrátu s perlitem v každém kontejneru bude asi 40l. Maximální možná výška rostlin bude asi 70 cm. Je možná varianta zvednutí pařeniště výše nad kontejnery, když ho podložím cihlami. V každém kontejneru plánuji pěstovat jeden druh chilli. Moje dilema je: Kolik dvoukytek mám do každého kontejneru dát, aby kytky nestrádaly, ale současně, aby jim vystačilo 70cm výšky. Dát tam 2 nebo 3 dvoukytky???

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4489

Příspěvekod MartinS » 26 bře 2015 11:16

Maximalne 2 dvoukytky a i tak to bude natesno az se rozjedou podle me :-)

vavy.p
Stálý člen
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vavy.p » 26 bře 2015 11:54

Viděl bych to na 1,5 dvoukytky.

Pedro
Stálý člen
Reputace: 4793

Příspěvekod Pedro » 26 bře 2015 18:40

Scoville heat unit píše:Oddělovat je neplánuju, zkusím je vysadit, jak jsou, tj. po dvou, říkám tomu dvoukytky. Akorát mám dilema, jak je vysazovat. Budu pěstovat na terase orientované na jihovýchod. Koupil jsem v Ikea 5 kontejnerů o rozměrech DxŠxV: 56cm x 39 x 42 o objemu 65l každý. Kontejnery postavím vedle sebe kratší stranou (39cm) a na krajní okraje zavěsím na háčky polykarbonátové mini pařeniště M.A.T. o rozměrech DxŠxV: 200cm x 70 x 62. 5 kontejnerů by se mělo pod mini pařeniště akorát vejít. Proti větru pařeniště zatížím provazy se závažími na jejich konci. Kontejnery plánuji naplnit zeminou do asi 2/3 výšky (30cm), tedy množství substrátu s perlitem v každém kontejneru bude asi 40l. Maximální možná výška rostlin bude asi 70 cm. Je možná varianta zvednutí pařeniště výše nad kontejnery, když ho podložím cihlami. V každém kontejneru plánuji pěstovat jeden druh chilli. Moje dilema je: Kolik dvoukytek mám do každého kontejneru dát, aby kytky nestrádaly, ale současně, aby jim vystačilo 70cm výšky. Dát tam 2 nebo 3 dvoukytky???
Kolego, posílám odkaz na galerii...bylo tam 6 velkých rostlin a v pohodě. Letos to tak bude znovu...
gallery/image_page.php?album_id=1672&image_id=20298" onclick="window.open(this.href);return false;
Velikost mého truhlíku je jasná. A někde jsem tady viděl na fóru (hledat se mi nechce) krásné kytky (habanero?) v mnohem menších truhlících. Takže dle tvého uvážení. Samozřejmě, že 2x2 by bylo ideál, ale 3x2 nic nezkazíš, pokud dostanou péči (já hnojím hošticema a zalévám vodou z akvária a jednou za čas nášup rybích bobků z filtru).

vavy.p
Stálý člen
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vavy.p » 27 bře 2015 08:09

Pedro jsou sice pěkný, na truhlík, ale volbě rostoucí a nebo jedno ve 20l bude větší než všechny dohromady... aspoň Já loni mel a to jsem je měl ve skleníku zbytečně nahusto.

Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2015“