Martinuv balkon 2015 - druha sezona

Naše chilli papričky v roce 2015
Ernest
Stálý člen
Reputace: 10
Obrázky: 0

Re: Martinuv balkon 2015 - druha sezona

Příspěvekod Ernest » 10 zář 2015 20:54

Opadavani kvetu ustalo na mnoha frontach ...ale ted kdyz bylo chladno sem si vsiml, ze tam ty kvety proste tak zevlujou a nemaj se k tomu tvorit plod - nebo plod, proste roste neskutecne pomalu ... asi bychom potrebovali leto kdy se jednou po ctyrech dnech ochladi ... a pak ctyri dny poradneho paraku, kdy - alespon u mne - plody strasne rychle rostou do velkych rozmeru ....

S hnojenim sem ted taky pribrzdil ... po nejake dobe pumpovani dusikem a draslikem ... sem pridal vapnik ... pak jeste trosku dusiku ... a ted tak lehce vyklusavame :-) Aspon necham tu jednu rostlinu co trosku ohrnuje kraje listu vydechnout....

Ad vanocni stromecek .... pokud mi nervy nerupnou driv ... a nebo to papriky nevzdaji ... mozna mi to vyjde i s tim stromeckem :-) zatim se zda ze papriky budou bydlet v obyvaku

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4497

Příspěvekod MartinS » 13 zář 2015 13:47

27003

prvni vetsi sklizen Habanero Bonda Ma Jacques a Cheiro Roxa co byly zrovna zrale.

Ty Cheira dost prekvapuji palem a maji skvelou chut.

Dneska jsem byl na obhlidce a Caroliny uz maji mraky 2-4mm velikych plodu, to same plati o 7pot Jonah.
Dokonce uz i TSM fakt ty plody bude drzet.

A pak jsem sel na vychodni balkon se podivat na Bishopa a napocital jsem pres 50 malych plodu.

Dokonce ta hybrid naga od OMA a taky Haba choco i haba red, vsechny 3 mam v malych 5l kyblech a vsechno zacalo drzet plody.
Vsiml jsem si take na Rocotu ze jeden plod uz mozna drzi, jinak zacalo masivne kvest, ale mam ho jen v 5l kyblu, takze neocekavam urodu spis to byl pokus.

Pristi rok to bude tezka volba, uvidime co se podari prezimovat.

Tady ten Bishop, ac se to nezda, je tam pres 50 plodu
27004

lobo
Stálý člen
Reputace: 2160

Příspěvekod lobo » 14 zář 2015 11:03

Tak ti kolego gratuluju k vytouženému úspěchu, :jalapeno: myslím tím, že ti začali holky hromadně držet plody. vim jak ses s tím natrápil v podstatě celou sezonu tak ted určitě musíš být spokojen. I když je mi jasný že tě zase bude trápit věc, že ti to na balkoně nestihne dozrát.

Na tvém místě bych už uvažoval o pořízení širokých polic, navrtal je na zeď k oknu aby mohli holky v nepříznivém počasí dozrát doma. Když už se o ně staráš půl roku bylo by škoda je nenechat dojet do cíle. :thumbup:

MartinS
Stálý člen

Příspěvekod MartinS » 15 zář 2015 12:36

Dneska jsem udelal dalsi check. TSM potvrzuje ze udrzi plody.
Asi 10 malinkatych plodu. Druha TSM ma zatim asi jen 3 malinkate.

Co se ale rozjelo masivne, je Penis Pepper Orange, stejne jako Cheiro Roxa drzi skoro kazdy kvet a to same plati o Barbere Coffee Brown, ktera vali uz dalsi rundu.

Obe Caroliny drzej plody stale a rostou. Cca kolem 15-20ti zatim. Nicmene me to nedalo a zkusil jsem spocitat 7POT Jonah, ktery se diky jine skladbe keriku lepe pocita. Carolina ma hodne listu co rostou a neni videt poradne plody.
Ted k tomu Jonahu, nasel jsem cca 35 malych plodu. Coz je docela masakr. Ten prvni, jedinej co se udrzel v prvni vlne jiz zacal menit barvu.
Cele mi to prijde trochu divne, ten plod vypada jako TSM, uvidime jaka bude finalni barva.

Jinak co jsem se dozvedel tuhle sezonu? Chilli rozhodne ma radsi konstantni prumerne pocasi nez vedro, takze za primo teplomilne se podle me nedaji povazovat. Neco jineho je, kdyz uz jsou odkvetle a drzi plody, tak tam je slunicko a vedro bezva. Ale kdyz kvetou, je to pro ne peklo, alespon u me na balkonu. Rozhodne se u me jim dari lepe kdyz je 15-20°C nez kdyz je 20-38°C

Dalsi vec je zalejvani a tzv cekani nez listy zacnou vadnout. Dle me je to mytus co se na tomto foru rozsiril a i kdyz jsem tvrdil opak a radil lidem at setri s vodou, tak jsem sam prisel na to ze prilisne setreni je take na skodu. Substrat preschne a i kdyz listy nevadnou, tak neudrzi moc vody.
Me treba dokazaly drzet listy nahore i tyden, kdyz nesvitilo moc slunicko. Takze ker v 10l kyblu dostal treba jen 400ml vody a vydrzel tyden.
Nevim jak, ale vydrzel. Priste jiz na to pecu, a max ob-dva dny proste kere zaliju i kdyz treba mensim mnozstvim. Nez cekat az klesnou listy.
Btw i na strankach Seminka-chilli maji napsane ze se chilli nema prelejvat, ale nema se kecat na to az listy zacnou vadnout.

Dalsi vec je zastrihavani. Pokud davam klicit vcas tj leden-unor, musim budto svitit umele a nebo se na to vykaslat.
I na Jiznim okne totiz kytka vyroste pomerne dost do vysky a pokracuje s timto i venku pak v Kvetnu atd.

Ale ve stejnou dobu vysazene tj u me 2.2. tak zastrizenym se lepe darilo. Jako priklad je Haba BMJ, ze zastrizeneho je nadhernej ker.
Z nezastrizeneho je "palma" metrovy stonek sice tlusty jako prst a pak koruna nahore vyrazne pozdeji plodici nez mensi kerik.
U keriku jsem zastrihl spicku a par hornich pater listu. Vlastne to ze zacatku bylo kvuli prehnojeni ze se mi horni listy nelibily.

Naopak velmi pozde naklicene rostliny (duben-kveten), se diky jiz velkemu svetlu od zacatku zacaly rozvetvovat mnohem drive a bez problemu dorostly unorove. Ty co jsem nechal v 5l, tak ne. Ale co jsem dal do 10-12l tak rozhodne.

Tim chci rict, je pokud nejakou chinesku budu pristi rok klicit nekdy leden-brezen na 100% se vyplati ji zastrihnout a nechat rozvetvit drive nez by se vetvila ona sama.
Situace se meni u toho kdo ma moznost growboxu a mnohem lepsiho svetla, kde dokaze mit i na jare rekl bych vice nez dostatek svetla a rostliny udelaji keriky drive.

skWor
Stálý člen
Reputace: 1

Příspěvekod skWor » 15 zář 2015 19:45

Mám podobné zkušenosti. Jen ne s dobou setí a zastřihováním. Tam jsem neexperimentoval, tak nevím. Ale příští rok určitě nebudu šetřit na substrátu. Tam se každá ušetřená koruna nakonec prodraží.

sakevi
Stálý člen
Reputace: 26

Příspěvekod sakevi » 16 zář 2015 09:09

MartinS: mam uplne stejnou zkusenost. Mohu se podepsat pod zalivku, sle i to seti v lednu. V lednu si udelam radost nekolika zarivkami. Projizdel jsem fora lidi, kteri ted masivne sklizi a vsichni ve velkem svitili.. Ale byl to muj prvni rok, clovek se poucil..

Pedro
Stálý člen
Reputace: 4794

Příspěvekod Pedro » 16 zář 2015 11:11

Jsem rád chlapi, že jste došli k tomu závěru, který jsem vám všem psal na začátku sezony a gandalf a ostaní také. Já zalévám každý den (když jsou vedra) a obden (když je vlhké počasí). Ale neexistuje recept jak často. Prostě pocitově. Tak jak jsi zaléval Martine ty, tak já nezalévám ani kaktusy. A to dostávají mírnou zálivku.
V těch vedrech jsem nalil vždy konev (změřeno a má 1,5 litru) na ten cca 10l květináč. Co proteklo, tak se rychle odpařilo. Schválně dnes vyfotím obludy, jak rostou, jen pro představu. Pravidelně jednou týdně hnojení výluhem z koňského hnoje. A jediné co mohu říct, že je škoda, že mi první várka sazenic zašla, ale nevadí, tyhle březnové to docela dohání. Takže za mne včasnější začátek a jinak nic neměním.
Co se týká substrátu, tak bych řešil "hlínou" od někoho ze zahrádky, než prodávanými substráty a tu zeminu obohatit třeba granulovaným koňským hnojem. Nic víc. Nehledat v tom vědu. Koukněte na vlákno Colostomizera...pěstuje na zahradě v zemině plné kamení a roste mu to parádně...
To je můj subjektivní názor.

MartinS
Stálý člen

Příspěvekod MartinS » 16 zář 2015 11:52

No kdyz ja se drzel rady at cekam na vadnuti listu no. A to se treba nedelo 4-6 dnu od zalivky.
Taky jsem po presazovani i 6 dnu nezalite kytky normalne videl vlhky substrat. Ale jak jsem se dozvedel tak vlhky nevadi, hlavne to nesmi stat dele ve vode. Ja ted take zalevam klidne kolem toho 1-1,5l do 10l kvetinace. Vyjde mi to tak ze tech 20 kytek zaleji cca 20ti litry zalivky.( takze prumer litr na kytku)
S tim ze neco je v 5l, neco v 10l a neco v 12l.

Tim jak jsem cekal na listy, tak substrat postupne schnul a pak neudrzel vice nez treba 3dcl vody. Coz muze byt u 10l kvetinace problem pak s rozsirenim do konce korenu.

Pak dostaly keriky nekolikatydeni smazeni vedrem a probraly se vlastne az kdyz ta vedra prestala. Ted vse plodi jak o zivot.

Dalsi vec jsou ta hnojiva. Neverit obalum a nenaprat kytkam plnou davku. Klidne pristi rok zacnu s 1/4 davky, tak jak je to treba popsano o Bio Blizz hnojiv.

Nicmene mam tedy celkem slusne kere i diky vetsim pestebnim nadobam nez bylo loni. Nektere maji stonek jak prst tlustej, radost pohledet.

Chci se poradit co se substratem u kytek ktere budu likvidovat? nechat v kyblech na balkone? Koupit nejaky vicelitrovy kafr a nasypat tam?
Hodilo by se mi neco co nezabere tolik mista. Substrat bude diky memu hnojeni dle me jeste plny zivin a je tam mraky Perlitu, takze bych jej chtel pouzit i dalsi sezonu, pak do nej treba jeste primicham hnuj nebo kompost.
Naposledy upravil 1 dne MartinS; celkem upraveno 16x.

Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2015“