Zelené žaluzie
-
- Nový člen
- Příspěvky: 35
- Registrován: 06 dub 2014 17:09
- Reputace: 7
- Obrázky: 0
- Bydliště: Brno, Líšeň
Re: Zelené žaluzie
Končí prázdniny a i pro mě končí pomalu 1. sezóna chilli.
Takže několik málo řádků, které možná patří i do jiných vláken,
ale podle mě sklizeň, ochutnávka a zpracování patří jedno k druhému.
[shadow=blue]Sklizeň:[/shadow]
Ponechal jsem papričky k plnému dozrání až do doby, kdy už první plody začaly ztrácet vodu a většina
papriček již měla pěknou krvavou barvu.
1. plody byly staré asi 8÷9 týdnů, ostatní v horních patrech 7÷8 týdnů.
Celkem jsem sklidil ze 6-ti keříků 90 plodů o velikosti 3÷6 cm.
Posledních cca 10 ještě dozrává, ale díky málo sluníčku velmi pomalu.



Takže několik málo řádků, které možná patří i do jiných vláken,
ale podle mě sklizeň, ochutnávka a zpracování patří jedno k druhému.
[shadow=blue]Sklizeň:[/shadow]
Ponechal jsem papričky k plnému dozrání až do doby, kdy už první plody začaly ztrácet vodu a většina
papriček již měla pěknou krvavou barvu.
1. plody byly staré asi 8÷9 týdnů, ostatní v horních patrech 7÷8 týdnů.
Celkem jsem sklidil ze 6-ti keříků 90 plodů o velikosti 3÷6 cm.
Posledních cca 10 ještě dozrává, ale díky málo sluníčku velmi pomalu.
-
- Nový člen
- Příspěvky: 35
- Registrován: 06 dub 2014 17:09
- Reputace: 7
- Obrázky: 0
- Bydliště: Brno, Líšeň
Re: Zelené žaluzie
[shadow=blue]Ochutnávka[/shadow]
Nejhorší smrt je z vyděšení. To nejdou ani oči zatlačit!
Pro svou první ochutnávku jsem si vybral jednu z nejmenších papriček, vyjmul semínka, rozkrojil na 1/4 a olízl nůž!
Po 10s jsem si říkal: "To teda nedám!". Po 10min už jsem si říkal: "Nebuď srab!" a pečlivě pokousal první 1/4, po dalších 15min už jsem slupnul zbytek, abych opravdu ochutnal plnou palčivost.
Mezi námi, nebyl rozdíl mezi tím olíznutím nože a 3/4 papričky!
Již zde zazněl požadavek na videoochutnávku, ale asi bych neměl co nabídnout.
Žádný stres, třes rukou, zaplavení těla endorfíny, útěk do sprchy, vypadávání vlasů a pod. hororové scénáře.
Dnes mám možná oprávněné právo se domnívat, že mnoho lidí reaguje naprosto nepřiměřeně ne díky palčivosti, ale proto, že jejich mozek a tím pádem i tělo se připravuje na smrt po pozření chili!
Ale určítě je to taky o citlivosti jedince.
Při další následné ochutnávce v práci, kdy jsem donesl dvě papričky a chtěl se rozdělit o zážitek s kolegy,
ten, který vyhrál sázku ve snědení nakládaného habo nesnědl ani 1/2 papričky a říkal: "to se s tou nakládanou nedá srovnat, to teda nedám", já naopak si vychutnával u hodně tmavé papričky počáteční naprosto sladkou chuť jak u kapie a velmi slabou palčivost trvající 2÷3min!
Obecně Habanero Red mě překvapilo naprosto vynikající chutí!!!, kterou již (když už to má člověk v mozku) evokuje i samotná vůně Habanero. Nevím, jak rychlý je vznik závislosti na heroinu, ale vím, jak rychlý je vznik závislosti na této fantastické chuti a capsaicinu!!! Navíc zjišťuji, kam všude lze použít chilli, které dodá tu báječnou chuť a pikantnost, např. do okurkového salátu!
Jeden dotaz pro ostatní pěstitele:
Existuje druh chilli, který je chuťově (výrazově) odlišný od Habanero? Nebo všechny papričky mají podobnou chuť?
Habanero Orange které jsem vypěstoval byly trochu více pálivé, ale naopak méně aromatické, i když si zachovávají onu charakteristickou chuť Habo.
Nejhorší smrt je z vyděšení. To nejdou ani oči zatlačit!
Pro svou první ochutnávku jsem si vybral jednu z nejmenších papriček, vyjmul semínka, rozkrojil na 1/4 a olízl nůž!
Po 10s jsem si říkal: "To teda nedám!". Po 10min už jsem si říkal: "Nebuď srab!" a pečlivě pokousal první 1/4, po dalších 15min už jsem slupnul zbytek, abych opravdu ochutnal plnou palčivost.
Mezi námi, nebyl rozdíl mezi tím olíznutím nože a 3/4 papričky!
Již zde zazněl požadavek na videoochutnávku, ale asi bych neměl co nabídnout.
Žádný stres, třes rukou, zaplavení těla endorfíny, útěk do sprchy, vypadávání vlasů a pod. hororové scénáře.
Dnes mám možná oprávněné právo se domnívat, že mnoho lidí reaguje naprosto nepřiměřeně ne díky palčivosti, ale proto, že jejich mozek a tím pádem i tělo se připravuje na smrt po pozření chili!
Ale určítě je to taky o citlivosti jedince.
Při další následné ochutnávce v práci, kdy jsem donesl dvě papričky a chtěl se rozdělit o zážitek s kolegy,
ten, který vyhrál sázku ve snědení nakládaného habo nesnědl ani 1/2 papričky a říkal: "to se s tou nakládanou nedá srovnat, to teda nedám", já naopak si vychutnával u hodně tmavé papričky počáteční naprosto sladkou chuť jak u kapie a velmi slabou palčivost trvající 2÷3min!
Obecně Habanero Red mě překvapilo naprosto vynikající chutí!!!, kterou již (když už to má člověk v mozku) evokuje i samotná vůně Habanero. Nevím, jak rychlý je vznik závislosti na heroinu, ale vím, jak rychlý je vznik závislosti na této fantastické chuti a capsaicinu!!! Navíc zjišťuji, kam všude lze použít chilli, které dodá tu báječnou chuť a pikantnost, např. do okurkového salátu!
Jeden dotaz pro ostatní pěstitele:
Existuje druh chilli, který je chuťově (výrazově) odlišný od Habanero? Nebo všechny papričky mají podobnou chuť?
Habanero Orange které jsem vypěstoval byly trochu více pálivé, ale naopak méně aromatické, i když si zachovávají onu charakteristickou chuť Habo.
Naposledy upravil 1 dne koos995; celkem upraveno 2x.
-
- Nový člen
- Příspěvky: 35
- Registrován: 06 dub 2014 17:09
- Reputace: 7
- Obrázky: 0
- Bydliště: Brno, Líšeň
Re: Zelené žaluzie
[shadow=blue]Zpracování[/shadow]
Motto: Proč vymýšlet něco, co už někdo vymyslel přede mnou (znovu objevovat kolo).
Experimentům se meze nekladou, pokud ale chcete uchovat svoji malou úrodu, dejte na odzkoušené recepty.
Já se zhlédl v receptu omáčky "Ostro" na těchto stránkách:
http://ostro.cz/cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://ostro.cz/cz/recept-na-domaci-chilli-omacku-ostro" onclick="window.open(this.href);return false;
Jediný rozdíl, já hned papričky mixoval se solí.
Na 10 papriček cca 1÷2 kávové lžičky soli. Může se to zdát dost, ale při množství běžně aplikovaného množství omáčky, obsažená sůl odpovídá běžným množstvím soli do jídla přidávaného a vyšší obsah soli zaručuje konzervaci.
Navíc termín "Pak přiměřeně posypeme hrubozrnnou solí tak, aby se chilli nekazilo." známe již z pohádky: Byl jednou jeden král! Přiměřeně, asi 1 hektar. Pro celé království.
Další změna: "...a necháme několik měsíců odležet v lednici..." není můj případ závisláka, který to potřebuje už dnes nacpat do večeřového menu! Takže po cca týdnu přidávám menší množství octa (cca 4 polévkové lžíce na 2.5dcl skleničku). Nemění to výrazně chuť a je zde zase dalších 50% záruky konzervace.

Protlak z 25 papriček, sklenička menší od sterilovaného zelí.

Protože jsem část protlaku věnoval příteli, nadstavuji protlakem zahušťovaným při pokojové teplotě z kapií.


Přimixoval jsem i nasolené papričky z Habanero Orange.

Pokus udělat protlak s olivovým olejem skončil po týdnu kvašením a stejně tak nahrubo nakrájené papričky naložené do oliváče. Tudy cesta nevede a škoda papriček! Když do oleje, tak zavařit horkým olejem sušené papričky!!!

36 papriček mám na sušení, jednak možná na olejový extrakt, část na drcený prach třeba na pikantní chilli bramborové lupínky!


Schnou pomalu, dosuším asi v práci v průmyslové peci s regulací teploty do křehkosti na mletí.
Toť asi tak vše.
Chci poděkovat všem, nejen těm, kdo mi popřáli štěstí, ale i těm, kterým v jiných vláknech vděčím za dobré rady a nápady. Děkuji všem, co mě drželi palce a určítě tímto moje účast v chilli fóru nekončí, budu hledat náměty a rady a těšit se již na další sezónu, která snad už u mě vypukne pro jistotu v 1/2 února!
Díky všem!
Motto: Proč vymýšlet něco, co už někdo vymyslel přede mnou (znovu objevovat kolo).
Experimentům se meze nekladou, pokud ale chcete uchovat svoji malou úrodu, dejte na odzkoušené recepty.
Já se zhlédl v receptu omáčky "Ostro" na těchto stránkách:
http://ostro.cz/cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://ostro.cz/cz/recept-na-domaci-chilli-omacku-ostro" onclick="window.open(this.href);return false;
Jediný rozdíl, já hned papričky mixoval se solí.
Na 10 papriček cca 1÷2 kávové lžičky soli. Může se to zdát dost, ale při množství běžně aplikovaného množství omáčky, obsažená sůl odpovídá běžným množstvím soli do jídla přidávaného a vyšší obsah soli zaručuje konzervaci.
Navíc termín "Pak přiměřeně posypeme hrubozrnnou solí tak, aby se chilli nekazilo." známe již z pohádky: Byl jednou jeden král! Přiměřeně, asi 1 hektar. Pro celé království.
Další změna: "...a necháme několik měsíců odležet v lednici..." není můj případ závisláka, který to potřebuje už dnes nacpat do večeřového menu! Takže po cca týdnu přidávám menší množství octa (cca 4 polévkové lžíce na 2.5dcl skleničku). Nemění to výrazně chuť a je zde zase dalších 50% záruky konzervace.
Protlak z 25 papriček, sklenička menší od sterilovaného zelí.
Protože jsem část protlaku věnoval příteli, nadstavuji protlakem zahušťovaným při pokojové teplotě z kapií.
Přimixoval jsem i nasolené papričky z Habanero Orange.
Pokus udělat protlak s olivovým olejem skončil po týdnu kvašením a stejně tak nahrubo nakrájené papričky naložené do oliváče. Tudy cesta nevede a škoda papriček! Když do oleje, tak zavařit horkým olejem sušené papričky!!!
36 papriček mám na sušení, jednak možná na olejový extrakt, část na drcený prach třeba na pikantní chilli bramborové lupínky!
Schnou pomalu, dosuším asi v práci v průmyslové peci s regulací teploty do křehkosti na mletí.
Toť asi tak vše.
Chci poděkovat všem, nejen těm, kdo mi popřáli štěstí, ale i těm, kterým v jiných vláknech vděčím za dobré rady a nápady. Děkuji všem, co mě drželi palce a určítě tímto moje účast v chilli fóru nekončí, budu hledat náměty a rady a těšit se již na další sezónu, která snad už u mě vypukne pro jistotu v 1/2 února!
Díky všem!
Naposledy upravil 1 dne koos995; celkem upraveno 23x.
-
- Nový člen
- Příspěvky: 35
- Registrován: 06 dub 2014 17:09
- Reputace: 7
- Obrázky: 0
- Bydliště: Brno, Líšeň
Re: Zelené žaluzie
Ještě jednu malou poznámku.
Dobré zboží nepotřebuje reklamu, ale mělo by se o něm vědět.
Pro zbytek (cca 20 papriček, které dozrávají) jsem hledal nějaký protlak pro nadstavení a jako Skrblík vzal to nejlevnější v prodejně Albert.
Rajský protlak ROSANNA 70g za 6,-

Made in Italy. 99% rajčat, podíl sušiny 22÷24%.
Čekal jsem, že to bude řidká šťáva vzhledem k nápisu "nezahuštěno"!
Opak je pravdou, je to hustý protlak s přírodní barvou ve kterém stojí lžička, bez konzervantů,
s přídavkem 1.5g soli a kyselinou citrónovou.
To mě nenapadlo, použít KC místo octa, který je aromatický.
Protlak je určen po otevření k okamžitému zpracování, ale naprosto se hodí pro výrobu omáček.
Dobré zboží nepotřebuje reklamu, ale mělo by se o něm vědět.
Pro zbytek (cca 20 papriček, které dozrávají) jsem hledal nějaký protlak pro nadstavení a jako Skrblík vzal to nejlevnější v prodejně Albert.
Rajský protlak ROSANNA 70g za 6,-
Made in Italy. 99% rajčat, podíl sušiny 22÷24%.
Čekal jsem, že to bude řidká šťáva vzhledem k nápisu "nezahuštěno"!
Opak je pravdou, je to hustý protlak s přírodní barvou ve kterém stojí lžička, bez konzervantů,
s přídavkem 1.5g soli a kyselinou citrónovou.
To mě nenapadlo, použít KC místo octa, který je aromatický.
Protlak je určen po otevření k okamžitému zpracování, ale naprosto se hodí pro výrobu omáček.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 240
- Registrován: 18 lis 2013 13:39
- Reputace: 1
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha - Žižkov
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zelené žaluzie
Parádní. Jednoznačně parádní. Popis, fotky. Prostě 

- Colostomizer
- Stálý člen
- Příspěvky: 1084
- Registrován: 01 bře 2014 14:45
- Reputace: 169
- Obrázky: 0
Re: Zelené žaluzie
Skvělé příspěvky 
Ale fermentace papriček (alkoholové, mléčné i octové) bych se rozhodně nebál, jenom je na to třeba jít cíleně a od začátku a nemíchat to s olejem:
http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/chi ... cky-i.html
http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/chi ... ky-ii.html

Ale fermentace papriček (alkoholové, mléčné i octové) bych se rozhodně nebál, jenom je na to třeba jít cíleně a od začátku a nemíchat to s olejem:
http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/chi ... cky-i.html
http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/chi ... ky-ii.html
-
- Nový člen
- Příspěvky: 35
- Registrován: 06 dub 2014 17:09
- Reputace: 7
- Obrázky: 0
- Bydliště: Brno, Líšeň
Re: Zelené žaluzie
Díky.
O fermentaci jsem si četl, ale s první úrodou jsem neměl odvahu jít do takových kouzelnických lektvarů!
Příští sezónu určitě vyzkouším.
O fermentaci jsem si četl, ale s první úrodou jsem neměl odvahu jít do takových kouzelnických lektvarů!
Příští sezónu určitě vyzkouším.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host