Jen malý update o tom, jak se daří papričkám tady v "zemi sobů". Sníh ještě všechen neroztál a přes noc mrzne až praští. Semtam, když svítí slunce tak je dám odpoledne na hodinku, dvě do skleníku. Jinak je mám doma u okna a nekolik hodin denně prisvěcuju.
Pimenta Diomar (chinense), budoucí bonchi.
Piment d'Espelette (Annuum), do kuchyně, úplně na všechno
Pequante (Baccatum), novinka pro letošek
Aji Cristal (Baccatum), moje nejoblíbenější Aji
"Severské papričky"
Re: "Severské papričky"
Tak po čase a přežitém mrazivém červnu krátké oddychnutí. Zažili jsme nejstudenější červen za poslednich 30 let. Letni slunovrat 2014 (23.6.)byl dokonce studenější než vánoce 2013. Dva dny před slunovratem nám nachumelilo tak jsem byl rád za kumulativní vyhřívání, díky kterému mi naštěstí nic neuhynulo. Bohužel se ale vzrůst během června zpomalil až zastavil.
Právě konec června a celý červenec jsou zde díky absence tmy nejdůležitější. Slunce svítí (mělo by) 20 hodin každý den, tma není vůbec a vyrůst by měl být tímto hodně rychlý. Snad nám teď počasí vydrží.
Právě konec června a celý červenec jsou zde díky absence tmy nejdůležitější. Slunce svítí (mělo by) 20 hodin každý den, tma není vůbec a vyrůst by měl být tímto hodně rychlý. Snad nám teď počasí vydrží.
Re: "Severské papričky"
Super. Smekám. A to si furt v jeseníkách naříkám, že tam mám kosu
Re: "Severské papričky"
Posledni 2 léta jsme měli úžasné. Vloni v červnu bylo Finsko dokonce nejteplejším místem Evropy. Letos je to zase naopak. Aspoň se nenudím. ale je to boj.
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Příspěvky: 1399
- Registrován: 28 pro 2011 11:26
- Reputace: 159
- Obrázky: 0
- Bydliště: KOLÍN
Re: "Severské papričky"
Zdar a sílu MACu !!..... prosím Tě pokud budeš mít semínka Pimenty Diomar k prodeji měl bych zájem !!
PS: Odpo...SZ.....Děkuji DR.
PS: Odpo...SZ.....Děkuji DR.
Re: "Severské papričky"
Tak to vypadá, že letošní léto je tady na severu u konce. Po mrazivém a sněhovém červnu přišel horký červenec, počemž, jakoby mávnul proutkem, léto skončilo. Liják střídá liják a mezi nima prosvítne na chvíli sluníčko. Není to taková katastrofa jako v roce 2008, kdy k nám léto nepřišlo vůbec, ale ¨prosincový¨ červen je zkrátka znát.
A jak se daří papričkám?
Pimenta Diomar se začíná vybarvovat a vedle šnitliku se jí daří.
Piment d'Espelette letos narostl do výšky, aniž by ztratil na plodnosti. Dělá mi, jako každý rok velkou radost.
Pequante, podobně jako Piment d'Espelette narostl hodně vysoko. Je venku a doufám, že se moc neochladí.
Aji Cristal je zkrátka nezmar. Ačkoli letos moc do výšky nenarostl, vypadá výborně a už zraje.
Kdyby jen ještě tak 3 týdny bylo pěkně...
A jak se daří papričkám?
Pimenta Diomar se začíná vybarvovat a vedle šnitliku se jí daří.
Piment d'Espelette letos narostl do výšky, aniž by ztratil na plodnosti. Dělá mi, jako každý rok velkou radost.
Pequante, podobně jako Piment d'Espelette narostl hodně vysoko. Je venku a doufám, že se moc neochladí.
Aji Cristal je zkrátka nezmar. Ačkoli letos moc do výšky nenarostl, vypadá výborně a už zraje.
Kdyby jen ještě tak 3 týdny bylo pěkně...
Re: "Severské papričky"
Po shlédnutí předpovědi počasí jsem se rozhodl naposledy nafotit letošní úrodu. Zitra bude rychlá sklizeň a potom dozrávání doma. Od zítřejší noci k nám začne proudit vzduch ze severu. Cože je na sever od Finska? Správně Pepíčku a Maruško, severni pól. Tato každoroční podzimní změna znamená dvě věci. Sníh a mráz. Po mrazivém červnu, horkém červenci, studeném a propršeném srpnu přišlo krásné babí léto a první dva týdny září byly slunečné s teplotou přes 20 stupňů. Nic ale netrvá věčně (kromě zimy) a i to nejkrásnější počasí musí jednou skončit.
Piment d'Espelette už letos byla v omáčkách a guláši. Dá se chroustat i zasyrova a chutná skvěle. Pálí příjemně, ne zbytečně moc a nepřináší škytavku.
Pimenta diomar. Ještě jsem na ni nesáhl, půjde do marmelády a na dochucovadla. Keříky potom na bonchi.
Pequante se už do skleníku po červnu nevešlo a zbytek léta bylo venku. Dojít bude muset doma.
Aji Cristal rád jím zasyrova, nadrobno nakrájenou zamíchanou do pomazánkového másla. Tyhle papričky jsou neuvěřitelně šťavnaté a jejich pálivost nepřehluší tu úžasnou chuť.
Piment d'Espelette už letos byla v omáčkách a guláši. Dá se chroustat i zasyrova a chutná skvěle. Pálí příjemně, ne zbytečně moc a nepřináší škytavku.
Pimenta diomar. Ještě jsem na ni nesáhl, půjde do marmelády a na dochucovadla. Keříky potom na bonchi.
Pequante se už do skleníku po červnu nevešlo a zbytek léta bylo venku. Dojít bude muset doma.
Aji Cristal rád jím zasyrova, nadrobno nakrájenou zamíchanou do pomazánkového másla. Tyhle papričky jsou neuvěřitelně šťavnaté a jejich pálivost nepřehluší tu úžasnou chuť.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 599
- Registrován: 22 led 2013 15:05
- Reputace: 1
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: "Severské papričky"
Zdravím na sever ! Zrovna dneska jsem na yr.no četl "Přichází zima!" Tak snad to všechno dozraje a je to v teple domova
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů