Ja osobne priebežne konzumujem a čo nezjem dávam sušiť. Výrobok až keď je väčší zber
Inak môžeš to dávať do chladničky, vydrží v pohode pár týždňov
Pepinuv první rok
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 124
- Registrován: 07 úno 2021 19:34
- Reputace: 220
- Obrázky: 0
- Bydliště: Střední Čechy
Re: Pepinuv první rok
V lednici je skladuju běžně a taky ujídám, každej den Něco málo jsem dal sušit při pokojové teplotě na utěrku, sušičku nemám... Někde jsem četl, že to lidi navlékají na nit a zavěšují do prostoru na dobře větrané místo....
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 783
- Registrován: 09 pro 2019 22:24
- Reputace: 2389
- Obrázky: 0
- Bydliště: Stod
Re: Pepinuv první rok
Na to sušení při pokojové teplotě pozor!
Musíš mít v místnosti suchý vzduch a ideálně někde do průvanu. Bez rozkrojení je to hodně obtížné i v sušičce a časově i energeticky několikanásobně náročnější. Já jsem sušil první rok rozkrojené na niti a 90% letělo do koše, protože to zhnědlo a při rozkrojení jsem uvnitř identifikoval plíseň v pokročilém stádiu, takže to zkonzumoval koš. Pokud nemáš sušičku, lze dobře použít i trouba na mírnou teplotu, ideálně elektrická. Troubu je vhodné trošku nastevřít, nebo alespoň často větrat a otírat kondenzát ze dveří.
Musíš mít v místnosti suchý vzduch a ideálně někde do průvanu. Bez rozkrojení je to hodně obtížné i v sušičce a časově i energeticky několikanásobně náročnější. Já jsem sušil první rok rozkrojené na niti a 90% letělo do koše, protože to zhnědlo a při rozkrojení jsem uvnitř identifikoval plíseň v pokročilém stádiu, takže to zkonzumoval koš. Pokud nemáš sušičku, lze dobře použít i trouba na mírnou teplotu, ideálně elektrická. Troubu je vhodné trošku nastevřít, nebo alespoň často větrat a otírat kondenzát ze dveří.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: Pepinuv první rok
2017. moje první pěstební sezóna, heirloom Peperoncino.
Ale vsezved má pravdu: chce to:
- nadprůměrně suchý vzduch v bytě
- rozumné počasí a teploty venku. Fotka je z řijna, ale předtím bylo týdny pohodové babí léto.
- jen odrůdy s rozumnou tenkou stěnou.
- usušil jsem za sezónu několik (tuším 6) nití, ale pak už byl přelom řijen/listopad, definitivně se změnilo počasí (a teploty venku), v důsledku se zvedla relativní bytová vlhkost, a poslední niť už jsem nedosušil, začalo to na ní semtam chytat plíseň (od stopky a/nebo od bodu propíchnutí).
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 124
- Registrován: 07 úno 2021 19:34
- Reputace: 220
- Obrázky: 0
- Bydliště: Střední Čechy
Re: Pepinuv první rok
Díky za rady, je pravda, že to schne fakt špatně. Něco jsem nakrájel na třetiny, něco na kolečka proste zkouším, ale nic ještě nedoschlo do té míry, že by to šlo lámat.
Asi zkusím tu troubu, nebo se na sušení vykašlu a sežeru to čerstvý.
Blbý je, že i v lednici je to po pár dnech takový kožený a tváří se to, že to každou chvíli začne hnít. Tak mě napadá, můžu to dát do mrazáku a ve chvíli, kdy budu mít dostatečné množství, udělat z toho chu-nan?
Asi zkusím tu troubu, nebo se na sušení vykašlu a sežeru to čerstvý.
Blbý je, že i v lednici je to po pár dnech takový kožený a tváří se to, že to každou chvíli začne hnít. Tak mě napadá, můžu to dát do mrazáku a ve chvíli, kdy budu mít dostatečné množství, udělat z toho chu-nan?
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: Pepinuv první rok
Můžeš, ale:
- mražení vyrobí z tekutiny v buňkách led. A ten propíchá a roztrhá buněčné stěny. Důsledek je ten, že ihned po rozmrznutí je ze zmraženého ovoce, zeleniny, atp. "molekulární bláto".
Tím pádem:
- zapomeň na křupavé kousky
- je potřeba zpracovat surovinu obratem po rozmrznutí, to rozmrzlé bláto je ideální živná hmota, takže když to rychle neobsadí ty správné, tak se do toho během pár hodin pustí takové mikrobiální a houbové kmeny, které tam nechceš.
- případný následný kvasný proces může být dost bouřlivý, poměr plocha vs objem částic v té kaši je řádově větší než když to člověk jen naseká na makroskopické kousky.
Což v důsledku znamená že zrovna chunanka z toho imho nebude to pravé ořechové, už kvůli těm chybějícím kouskům.
Když vše půjde správně, tak ti imho vznikne takové "pyré alá chunan".
Což nutně neznamená že by nemohla být dobrota, prostě to jen nebude klasické Hunan_chopped_chilli.
Obecně to pro fermentované omáčky problém není, pokud má být konzistence hotového výrobku "hladká, sirupovitá, medovitá,..." tak jde i mražené suroviny použít zcela v pohodě.
- mražení vyrobí z tekutiny v buňkách led. A ten propíchá a roztrhá buněčné stěny. Důsledek je ten, že ihned po rozmrznutí je ze zmraženého ovoce, zeleniny, atp. "molekulární bláto".
Tím pádem:
- zapomeň na křupavé kousky
- je potřeba zpracovat surovinu obratem po rozmrznutí, to rozmrzlé bláto je ideální živná hmota, takže když to rychle neobsadí ty správné, tak se do toho během pár hodin pustí takové mikrobiální a houbové kmeny, které tam nechceš.
- případný následný kvasný proces může být dost bouřlivý, poměr plocha vs objem částic v té kaši je řádově větší než když to člověk jen naseká na makroskopické kousky.
Což v důsledku znamená že zrovna chunanka z toho imho nebude to pravé ořechové, už kvůli těm chybějícím kouskům.
Když vše půjde správně, tak ti imho vznikne takové "pyré alá chunan".
Což nutně neznamená že by nemohla být dobrota, prostě to jen nebude klasické Hunan_chopped_chilli.
Obecně to pro fermentované omáčky problém není, pokud má být konzistence hotového výrobku "hladká, sirupovitá, medovitá,..." tak jde i mražené suroviny použít zcela v pohodě.
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 124
- Registrován: 07 úno 2021 19:34
- Reputace: 220
- Obrázky: 0
- Bydliště: Střední Čechy
Re: Pepinuv první rok
Mozna necham chunanku na jindy a zkusim svestkovou, kterou si spousta z vas vychvaluje v prislusnem vlakne. Ale jeste me tak napada, pred nejakou dobou jsem tu postoval kytku, ktera mela cerne tecky na plodech i na stonku. Něco jsem ošmikal, ale stejně se to po kytce rozlezlo.... Otazkou je, jestli plody s touto vadou, jsou neskodne a da se to jist. Nebo jestli se daji pouzit alespon na kapsaicinovou mast, nebo rovnou vyhazet na kompost??
Diky
Diky
- Blixa
- Stálý člen
- Příspěvky: 404
- Registrován: 13 črc 2021 07:50
- Reputace: 1311
- Obrázky: 0
- Bydliště: Stredné Slovensko, 568m n.m.
Re: Pepinuv první rok
Čaves Pepino,
zrejme nie si sám viď príspevky: ODKAZ1 - ODKAZ2 - ODKAZ3 (na konci príspevku)
Či sú plody neškodné to sa netrúfam povedať, ja som rastlinku zatiaľ len izoloval od ostatných, má tie škvrny na stonkách, listoch a aj na jednom plode, ostatné už dozrievajúce sú v pohode.
Dôvod: chladno, vlhko, zálievka - ochrana: hypermangan ODKAZ4 ale neskúšal som ešte.
zrejme nie si sám viď príspevky: ODKAZ1 - ODKAZ2 - ODKAZ3 (na konci príspevku)
Či sú plody neškodné to sa netrúfam povedať, ja som rastlinku zatiaľ len izoloval od ostatných, má tie škvrny na stonkách, listoch a aj na jednom plode, ostatné už dozrievajúce sú v pohode.
Dôvod: chladno, vlhko, zálievka - ochrana: hypermangan ODKAZ4 ale neskúšal som ešte.
Hudobná výchova no.28 - LEXUS - Jedu si na Slovensko... chaka boom!
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 20 hostů