Příspěvekod do100L » 17 čer 2013 22:09
nedostatok Mg a nedostatok K je veľmi podobný, aj sa môže podobne "vyfarbovať" avšak nedostatok draslíka sa viac prejavuje na spodných listoch a až pokračujúci a pretrvávajúci stav sa prejaví aj na mladších. Horčík začina vykresľovať žltú medzižilovú mozaiku na listoch strednej a hornej časti rastliny.
Ale nie vždy je nedostatok draslíka primárne spôsobený že ho niet, ale aj priveľa Ca (napríklad v zemine) môže vzhľadom na protipôsobenie s draslíkom obmedziť jeho schopnosť byť rastlinou prijímaný. To platí aj naopak, prisilné dávkovanie draslíka zas vedie k deficitu Ca, resp. ak aj ho je v okolí rastliny dostatok kvôli výraznemu množstvu draslíka je vápnik odpudzovaný (okrem iného ...hlavne mikroelementy)
Treba však mať na zreteli, že vačšina komerčných - hobby záhradkárskych hnojív má zloženie v neprospech draslíka napr. voči N alebo P o obsahu mikroelementov ani nepíšem.
Mimochodom - vetrať, paprika musí mať dostatočnú cirkuláciu vzduchu, je citlivá na vlhkosť nad 80%, treba si uvedomiť, že C, O, H, rastlina naberá zo vzduchu optimápne pri určitej teplote-vlhkosti a obsahu CO plynov ... hlopi toto neni burina čo vyrastie hocako, ja som si myslel, že to kvetináčovanie má ďaleko od velkopestovania ale ako to tu vnímam, jediná odlišnosť je spôsob umiestnenia, priestor a médium, no a tie nezvyčajne malé desatinné čísielka ked prerátavam bratove cifry z dávok hnojiva a vody z dávok pre stovky m2 na tie moje kvetináče ... ale vždy je cesta nápravy
8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide / Liečivý efekt kapsaicínu se môže prejaviť pri dávkach 400mg - 3xtýždenne. To je množstvo odpovedajúce asi 3-8 papričkám habanera.