4 odrody, fóliovník na balkóne, kvetináč

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Rocky
Nový člen
Reputace: 2
Obrázky: 0

4 odrody, fóliovník na balkóne, kvetináč

Příspěvekod Rocky » 07 kvě 2015 18:59

Ahojte. Využívam začiatočnícky kútik a prosím skúsených o radu, nakoľko pri hľadaní nachádzam rôzne odpovede :)

Prvýkrát skúšam pestovať, mám 4 sadenice: Habanero Bonda Ma Jacques, Lemon Drop, Trinidad Scorpion Moruga a Jalapeno Purple.
Zatiaľ ich mám rozsadené tak že v jednom črepníku sú spolu Trinidad a Habanero, v druhom Lemon drop a Jalapeno.

Moje otázky:

1.) stačí pre tieto odrody takýto črepník (výška cca 22cm)? Zem je potiaľ ako držím ukazovák, pod tým sú kamienky pre odvádzanie vody.

2.) môžem tieto odrody mať takto spolu po dvoch, alebo potrebuje každá samostatný črepník?

3.) chcem ich dať hore na parapetu (keď sa "zabývajú" na slnko a postaviť im fóliovník - mám dať fóliu aj zhora, alebo nechať otvorené? A čo odporúčate, fóliovník alebo malý sklenník z nezávadného plexiskla?

ĎAKUJEM za rady :wave:

črepníky:
Obrázek

zem je po úroveň môjho ukazováku, nižšie je tkaná textília a pod ňou kamene:
Obrázek

Still
Stálý člen
Reputace: 0

Re: 4 odrody, fóliovník na balkóne, kvetináč

Příspěvekod Still » 07 kvě 2015 23:51

Ahoj ;)

Pokud chceš sklízet a ne je mít jen na okrasu tak určitě budeš muset holky rozsadit a poskytnout jim větší květináče.U habanero a TSM min 10L a u jala a lemonu min 6L. Co roste chilli dolů to roste i nahoru :) udělalo by jim dobre přimýchat do substrátu i perlit pro provzdušnění, nebo aspoň písek. Dobře větraný foliovník je jedině plus, a ze začátku bych ho ještě zakryl textilií, aby jsi je nespálil. Pak taky hnojit, nejlépe organickým hnojivem a přiměřeně zalévat :jalapeno:

Ať rostou. :angry1:

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4497

Příspěvekod MartinS » 08 kvě 2015 00:43

Truhlik je 22 cm tzn ze mas tak 15 cm substratu maximalne? To staci sotva pro okrasne male balkonovky. Max ty dve Jala tam muzes nechat a to jeste nebude zadna hitparada. Ostatni bych dal solo do objemu jak pise kolega vyse. Taky jsem loni mel 3 papricky v truhliku a jiz nikdy vice. Resp muzes tam mit ty nejmensi druhy ktere mas spis na okrasu nebo na uzdibovani. Ale TSM nebo Haba do truhliku urco ne.

Colostomizer
Stálý člen
Reputace: 169

Příspěvekod Colostomizer » 08 kvě 2015 12:32

Tak tomu se říká otázka s křížkem po funuse :)

Rozhodně to přesaď dle rad kolegů a nedávej tak silnou vrstvu drenáže. Šetři místo pro substrát, pač papriky ho budou potřebovat ;)

p.s.:
A bez té textilie mezi substrátem a drenáží ...

Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017

Rocky
Nový člen
Reputace: 2

Příspěvekod Rocky » 10 kvě 2015 19:19

Ok, vďaka za rady.

Dnes som vybehol do obchodu a kúpil 3x 13.5l nádoby, bude to snáď už ok ;)
V kvetináčoch je dole cca 1-2cm vrstva kamienkov, potom jemná zem zmiešaná s pieskom a perlitom.
Lepšie? ;)

A poraďte mi ten fóliovník - mám len okolo chilli naťahať fólie, alebo spraviť fóliovník ktorý bude aj zhora uzatvorený? Chilli budem mať na parapete, nie takto na zemi.

Obrázek

Zpět na „Začátečnický koutek“