Odlomit nebo nechat vykvést?

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
doktor
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

Odlomit nebo nechat vykvést?

Příspěvekod doktor » 09 čer 2014 10:58

Ahoj, letos jsem zasadil sve první chilli. Jde o několik odrůd pro pěstování za oknem. Do konce května jsem odlamoval začínající květy a chci se zeptat jestli s tímto dál pokračovat, nebo už nechat kvést. Nejvíc je to patrné u Chilly chilli a Nosegay.

Chilly chilli mi vyrostlo zatím do výšky 35-37 cm. Podle informací na webu je optimální 40 cm výška. Na fotce jsou vidět shluky květů. Mám je nechat všechny, protrhat (třeba na polovinu) nebo všechny odlámat a nechat rostlinu ještě víc růst?

Chilly chilli:
Obrázek

Obrázek

Nosegay má momentálně výšku 15cm, což mi přijde dost málo oproti běžným 30cm. (info na webu). Květů už na ní je ale hodně a radši bych je taky odlámal (všechny) a nechal rostlinu ještě růst. Přijde mi docela zakrnělá. Jen si nejsem jistý, jestli se stihne ještě vytáhnout a nasadit další květy. Co myslíte?

Díky za radu!

Nosegay:
Obrázek

Petr Klatovský
Stálý člen

Re: Odlomit nebo nechat vykvést?

Příspěvekod Petr Klatovský » 09 čer 2014 11:16

Ahoj, já už bych to nechal a nic nevyštipoval. Některé květy opadají samy, to uvidíš. Co se týče velikosti rostlin, tak že budou kvést a plodit ještě neznamená, že už neporostou. To, že některé rostliny nedosáhnou "papírové" velikosti, také není nenormální. Já mám například odrůdu Patio Fire, která má mít přibližně 40 cm. Všechny tři rostliny rostly během jara vedle sebe, dvě jsou teď vysoké okolo 20 cm a ta poslední má centimetrů asi 60... Takže asi tak. :thumbup:

TOM
Stálý člen
Reputace: 4

Příspěvekod TOM » 09 čer 2014 11:58

a tie 3 cm ta tak ci tak nezabiju :)...a to ze je napisane ze maju mat 40 cm..neznamena ze fakt musia mat tolko,to su dajake priemerne hodntoy....

Colostomizer
Stálý člen
Reputace: 169

Příspěvekod Colostomizer » 09 čer 2014 12:08

Petr Klatovský píše:Ahoj, já už bych to nechal a nic nevyštipoval. Některé květy opadají samy, to uvidíš. Co se týče velikosti rostlin, tak že budou kvést a plodit ještě neznamená, že už neporostou. To, že některé rostliny nedosáhnou "papírové" velikosti, také není nenormální. Já mám například odrůdu Patio Fire, která má mít přibližně 40 cm. Všechny tři rostliny rostly během jara vedle sebe, dvě jsou teď vysoké okolo 20 cm a ta poslední má centimetrů asi 60... Takže asi tak. :thumbup:
Jo jo, asi tak ... Přestal jsem třetím týdnem května vyštipovat. Jednak mi to přišlo škoda a jednak mě to už nebavilo. Jsem sice tak trochu autista, ale tahle monotónní činost byla už i na mě moc :-D Každopádně od té doby rostliny nasadily spoustu poupat, kvetou a ještě navíc stihly pořádně vyrůst. Třeba Medusa zvětšila objem snad o třetinu a teď je na své papírové jateční hmotnosti ... Takže pokud Ti pohled na kvetoucí chilli přináší více uspokojení než vyštipování květů, tak není co řešit :tiphat:

Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017

doktor
Nováček

Příspěvekod doktor » 09 čer 2014 14:07

Super, děkuji za názory. Nechám je tedy už být, ať si rostou a kvetou jak budou chtít :)

Zpět na „Začátečnický koutek“