Kroucení listů
Kroucení listů
Dobrý den, před pár dny mi začaly odumírat a kroutit nové listy. Objevuje se to skoro na všech rostlinách v různé míře. Zalévám jednou za 3-4 dny a hnojil jsem agrominem rajče a paprika. Nevíte někdo čím by to mohlo být?

- Hami
- Stálý člen
- Reputace: 3
- Obrázky: 0
Re: Kroucení listů
Ahoj,
vše již diskutováno, např. zde:
viewtopic.php?f=75&t=1168" onclick="window.open(this.href);return false;
vše již diskutováno, např. zde:
-
- Nováček
- Reputace: 0
Zdravím,
mám také problém s kroucením lístků.
Pročítal jsem fórum:
viewtopic.php?f=95&t=1848" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=94&t=908" onclick="window.open(this.href);return false;
A dozvědel se, že to může být:
Nadbytek Boru (B) - Listy jsou pokroucené
Nedostatek Boru (B) - Mladé listy jsou pokroucené a odumírají
Tady jsou moje Takanotsume, které mám v truhlíku na balkóňe:

Nedávno se mi začali kroutit lístky - z ničeho nic se začali rapidně kroutit. Hnojím kristalonem start. Hnojím podle dopočuených dávek (přiznám, že možná trošku víc, ale jen trochu). Mám ještě Habanero red a Zimbabwe bird. Těm se lístky také kroutí, ale ne tolik (přesto je to problém téměr u všech paprik).
Tak by mě zajímalo, jestli mají rostliny přebytek nebo nedostatek Bóru (kristalon obsahuje mikroprkvy B)? Můžete mi prosím poradit?
Mám se případně poohlédnout po kostní moučce (ve fóru sem na to taky narazil)?
Mšice ani jiné parazity / houby jsem nanašel.
Díky!
Pročítal jsem fórum:
Nedávno se mi začali kroutit lístky - z ničeho nic se začali rapidně kroutit. Hnojím kristalonem start. Hnojím podle dopočuených dávek (přiznám, že možná trošku víc, ale jen trochu). Mám ještě Habanero red a Zimbabwe bird. Těm se lístky také kroutí, ale ne tolik (přesto je to problém téměr u všech paprik).
Tak by mě zajímalo, jestli mají rostliny přebytek nebo nedostatek Bóru (kristalon obsahuje mikroprkvy B)? Můžete mi prosím poradit?
Díky!
Hele ja to resil u 2 kytek Jolokie cca pred mesicem. Listy rostly krive, kroutily se a obcas nejaka dira se na nich objevila. Pak jsem zasel do Hornbachu a koupil si tam AgroBio Harmonie Vapnik, aplikoval par kapek do zalivky a bylo po problemech.
- Seminka-chilli.cz
- Mr. Chilli Approved
- Reputace: 45
- Kontaktovat uživatele:
V první řadě bych přestal hnojit kristalonem, byť sice nejdostupnějším hnojivem na trhu, ale také tím nejhorším. Pokud jsou papriky pěstovány na konzum, přimou spotřebu, zvolil bych něco šetrnějšího v organičtější podobě. Ještě jedná důležitá věc, kupované substráty jsou přeplněné hnojivem na několik týdnů až měsíců.kidd.sadam píše:Zdravím,
Pročítal jsem fórum:
Díky!
Kroucení listů může být i genetický, nebo se jednat o jednu z houbových nákaz. Pokud jsi použil kupovaný substrát pro papriky a rajčata, na vině by neměl být prvek Ca. I když taková pravděpodobnost by tu být mohla, jelikož vápník paprika nejhůře vstřebává. Masokostní moučku bych opět nedoporučoval. Existují lepší a efektivnější prostředky jak tento prvek paprice dodat - viz příspěvek od Matesak.

Jak přiložit fotografie k příspěvku se dočtete: Osobní foto galerie + Základní práce
Klíčení chilli semínek ; Přesazení chilli rostlin ; Problémy při přesazení chilli paprik z RW
www.seminka-chilli.cz - semena chilli papriček
-
- Nováček
Díky za radu,
běhal sem po celý praze a všude (AgroBio Harmonie Vápník mají pouze v hornbachu a zahradnickym centru Chládek) je vyprodaný, koupil sem AgroBio Wuxal kalcium (hnojivo na listy s obsahem vápníku).
Chtěl bych se Matesaku zeptat, jaké má složení to AgroBio Harmonie Vápník? Pouze CaO, nebo i dusik aj. ?
Jinak díky za tip na hnojivo, polepšil sem se, a koupil aspoň Hoštické tekuté slepičince (a na příští rok mám vyhlídnutý Biobizz Fish-Mix
)...
Pokropic kalciem a dám vědet, jestli to pomohlo...
Diky!
běhal sem po celý praze a všude (AgroBio Harmonie Vápník mají pouze v hornbachu a zahradnickym centru Chládek) je vyprodaný, koupil sem AgroBio Wuxal kalcium (hnojivo na listy s obsahem vápníku).
Chtěl bych se Matesaku zeptat, jaké má složení to AgroBio Harmonie Vápník? Pouze CaO, nebo i dusik aj. ?
Jinak díky za tip na hnojivo, polepšil sem se, a koupil aspoň Hoštické tekuté slepičince (a na příští rok mám vyhlídnutý Biobizz Fish-Mix

Pokropic kalciem a dám vědet, jestli to pomohlo...
Diky!
- carpal
- Nový člen
Ahoj, na netu např. najdeš http://www.diskont-zahradkar.cz/harmoni ... 250-ml/cz/" onclick="window.open(this.href);return false; a je skladem.
-
- Nováček
Tak díky za help. Vypadá, že to pomohlo.
Našel sem na netu (tudíž nemůžu ověřit důvěryhodnost) tohle:
Vzhledem k tomu, že vápník je relativně těžce pohyblivý v rostlinách, je jeho nedostatek jednou z nejzávažnějších a nejčastějších fyziologických poruch rostlin. Nejvíce se projevuje na těch částech rostlin, které jsou nejvzdálenější kořenům, t.j. na vegetačních vrcholech, na plodech nebo na okrajích listů. Tato porucha je podporována nadbytkem dusíku nebo i draslíku v půdě, kyselými půdami, nedostatečnou závlahou, ale i přemokřením půdy.
http://www.zahradavkapse.cz/poradna/dle ... pniku.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Je tedy možné, že sem rostlinám dával přebytek dusíků a draslíku a pak papriky hůř vstřebávali vápník? Ale to jen tak hážu do větru
Každopádně díky za help všem!
Našel sem na netu (tudíž nemůžu ověřit důvěryhodnost) tohle:
Vzhledem k tomu, že vápník je relativně těžce pohyblivý v rostlinách, je jeho nedostatek jednou z nejzávažnějších a nejčastějších fyziologických poruch rostlin. Nejvíce se projevuje na těch částech rostlin, které jsou nejvzdálenější kořenům, t.j. na vegetačních vrcholech, na plodech nebo na okrajích listů. Tato porucha je podporována nadbytkem dusíku nebo i draslíku v půdě, kyselými půdami, nedostatečnou závlahou, ale i přemokřením půdy.
http://www.zahradavkapse.cz/poradna/dle ... pniku.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Je tedy možné, že sem rostlinám dával přebytek dusíků a draslíku a pak papriky hůř vstřebávali vápník? Ale to jen tak hážu do větru

Každopádně díky za help všem!