Kroucení listů

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Thomas235
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

Kroucení listů

Příspěvekod Thomas235 » 13 čer 2012 12:43

Dobrý den, před pár dny mi začaly odumírat a kroutit nové listy. Objevuje se to skoro na všech rostlinách v různé míře. Zalévám jednou za 3-4 dny a hnojil jsem agrominem rajče a paprika. Nevíte někdo čím by to mohlo být?

8592

8593

Hami
Stálý člen
Reputace: 3

Re: Kroucení listů

Příspěvekod Hami » 13 čer 2012 14:11

Ahoj,
vše již diskutováno, např. zde:

viewtopic.php?f=75&t=1168" onclick="window.open(this.href);return false;

kidd.sadam
Nováček

Příspěvekod kidd.sadam » 20 čer 2012 21:49

Zdravím,
mám také problém s kroucením lístků.
Pročítal jsem fórum:
viewtopic.php?f=95&t=1848" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=94&t=908" onclick="window.open(this.href);return false;

A dozvědel se, že to může být:
Nadbytek Boru (B) - Listy jsou pokroucené
Nedostatek Boru (B) - Mladé listy jsou pokroucené a odumírají

Tady jsou moje Takanotsume, které mám v truhlíku na balkóňe:
8672

Nedávno se mi začali kroutit lístky - z ničeho nic se začali rapidně kroutit. Hnojím kristalonem start. Hnojím podle dopočuených dávek (přiznám, že možná trošku víc, ale jen trochu). Mám ještě Habanero red a Zimbabwe bird. Těm se lístky také kroutí, ale ne tolik (přesto je to problém téměr u všech paprik).
Tak by mě zajímalo, jestli mají rostliny přebytek nebo nedostatek Bóru (kristalon obsahuje mikroprkvy B)? Můžete mi prosím poradit?
Mám se případně poohlédnout po kostní moučce (ve fóru sem na to taky narazil)?

Mšice ani jiné parazity / houby jsem nanašel.

Díky!

Matesak
Nový člen

Příspěvekod Matesak » 21 čer 2012 12:16

Hele ja to resil u 2 kytek Jolokie cca pred mesicem. Listy rostly krive, kroutily se a obcas nejaka dira se na nich objevila. Pak jsem zasel do Hornbachu a koupil si tam AgroBio Harmonie Vapnik, aplikoval par kapek do zalivky a bylo po problemech.

Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Reputace: 45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 24 čer 2012 09:14

kidd.sadam píše:Zdravím,
mám také problém s kroucením lístků.
Pročítal jsem fórum:
viewtopic.php?f=95&t=1848" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=94&t=908" onclick="window.open(this.href);return false;

A dozvědel se, že to může být:
Nadbytek Boru (B) - Listy jsou pokroucené
Nedostatek Boru (B) - Mladé listy jsou pokroucené a odumírají

Tady jsou moje Takanotsume, které mám v truhlíku na balkóňe:
8672

Nedávno se mi začali kroutit lístky - z ničeho nic se začali rapidně kroutit. Hnojím kristalonem start. Hnojím podle dopočuených dávek (přiznám, že možná trošku víc, ale jen trochu). Mám ještě Habanero red a Zimbabwe bird. Těm se lístky také kroutí, ale ne tolik (přesto je to problém téměr u všech paprik).
Tak by mě zajímalo, jestli mají rostliny přebytek nebo nedostatek Bóru (kristalon obsahuje mikroprkvy B)? Můžete mi prosím poradit?
Mám se případně poohlédnout po kostní moučce (ve fóru sem na to taky narazil)?

Mšice ani jiné parazity / houby jsem nanašel.

Díky!
V první řadě bych přestal hnojit kristalonem, byť sice nejdostupnějším hnojivem na trhu, ale také tím nejhorším. Pokud jsou papriky pěstovány na konzum, přimou spotřebu, zvolil bych něco šetrnějšího v organičtější podobě. Ještě jedná důležitá věc, kupované substráty jsou přeplněné hnojivem na několik týdnů až měsíců.

Kroucení listů může být i genetický, nebo se jednat o jednu z houbových nákaz. Pokud jsi použil kupovaný substrát pro papriky a rajčata, na vině by neměl být prvek Ca. I když taková pravděpodobnost by tu být mohla, jelikož vápník paprika nejhůře vstřebává. Masokostní moučku bych opět nedoporučoval. Existují lepší a efektivnější prostředky jak tento prvek paprice dodat - viz příspěvek od Matesak.

:wave:

kidd.sadam
Nováček

Příspěvekod kidd.sadam » 26 čer 2012 14:04

Díky za radu,
běhal sem po celý praze a všude (AgroBio Harmonie Vápník mají pouze v hornbachu a zahradnickym centru Chládek) je vyprodaný, koupil sem AgroBio Wuxal kalcium (hnojivo na listy s obsahem vápníku).
Chtěl bych se Matesaku zeptat, jaké má složení to AgroBio Harmonie Vápník? Pouze CaO, nebo i dusik aj. ?

Jinak díky za tip na hnojivo, polepšil sem se, a koupil aspoň Hoštické tekuté slepičince (a na příští rok mám vyhlídnutý Biobizz Fish-Mix :) )...

Pokropic kalciem a dám vědet, jestli to pomohlo...
Diky!

carpal
Nový člen

Příspěvekod carpal » 26 čer 2012 17:48

Ahoj, na netu např. najdeš http://www.diskont-zahradkar.cz/harmoni ... 250-ml/cz/" onclick="window.open(this.href);return false; a je skladem.

kidd.sadam
Nováček

Příspěvekod kidd.sadam » 03 črc 2012 19:59

Tak díky za help. Vypadá, že to pomohlo.
Našel sem na netu (tudíž nemůžu ověřit důvěryhodnost) tohle:

Vzhledem k tomu, že vápník je relativně těžce pohyblivý v rostlinách, je jeho nedostatek jednou z nejzávažnějších a nejčastějších fyziologických poruch rostlin. Nejvíce se projevuje na těch částech rostlin, které jsou nejvzdálenější kořenům, t.j. na vegetačních vrcholech, na plodech nebo na okrajích listů. Tato porucha je podporována nadbytkem dusíku nebo i draslíku v půdě, kyselými půdami, nedostatečnou závlahou, ale i přemokřením půdy.
http://www.zahradavkapse.cz/poradna/dle ... pniku.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Je tedy možné, že sem rostlinám dával přebytek dusíků a draslíku a pak papriky hůř vstřebávali vápník? Ale to jen tak hážu do větru :)

Každopádně díky za help všem!

Zpět na „Začátečnický koutek“