Zdravím všechny ve spolek,
potřebuju helfnout, někde soudruzi udělali chybu:-(... Dneska jsem se dal do přesazování rostlinek. Měl jsem radost jak mi krásně vyklíčily v rockwoolu (letos jsem to zkusil jako klíčící médiu poprvé). Koupil jsem si od AgroCS Zahradnický substrát s aktivním humusem na doporučení paní v krámu. K tomu perlit na provzdušnění a koňský granulovaný hnůj. Substrát s perlitem a trochou hnoje sem smíchal, pořádně provlhčil a dal se do přesazení. Cca 15 rostlinek jsem přesadil, trochu dolil vodou a dal na poličku do okna. Za 1,5h jsem šel kolem a čumim, že jsou všechny v pr..li, zvadlé... Sem nasratý jak prase, vím, že jsou rostlinky asi nenávratně v čoudeli, ale aspoň bych rád věděl, kde sem co posral. Může mi někdo poradit???? špatnej substrát, moc vody nebo co sem udělal blbě???Nešetřete mě...
Díky
Rychlé vadnutí rostlin po přesazení
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Reputace: 159
- Obrázky: 0
Re: Rychlé vadnutí rostlin po přesazení
Zdar a sílu...nejspíš jsou rostlinky v šoku po přesazení....stačí když je zemina studená(či zálivka)....nebo pokud si je dal na sluníčko (parapet)..vyčkej do rána ...snad se to srovná.... 

No jako je pravda, že jsem používal studenější vodu, sluníčko už moc nesvítilo... nějak se mi sem nedařila přiložit fotka, ale vypadá to hrozně, skoro nenávratně:-) ikdyž na ně furt chodím koukat a zdá se mi, že se možná pomalinku zlepšují...
dík za odpověď
dík za odpověď
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Reputace: 159
...Při přesazování to chce zásadu ...sazenice co nejméně stresovat...tzn.všechny komponenty
jako jsou ...voda ,zemina(substrát),květníky a samotné sazenice mít den předem (před přesazením) ve stejné místnosti ...
PS: při samotném přesazování opatrně s kořínky..nesahat (nechytat) rostlinku za stonek (zásadně při přesazování - pikýrování...držet rostlinku za mateční lístek !!!! ) ...sazenici je vhodné přesadit (zapustit) do zeminy až po mateční (nepravé )lístky...zapustí více kořínků...po samotném přesazení jí pomalu otužovat (né jí dát v dobré víře na přímé slunce)...chce to pozvolna...trochu času...
jako jsou ...voda ,zemina(substrát),květníky a samotné sazenice mít den předem (před přesazením) ve stejné místnosti ...

PS: při samotném přesazování opatrně s kořínky..nesahat (nechytat) rostlinku za stonek (zásadně při přesazování - pikýrování...držet rostlinku za mateční lístek !!!! ) ...sazenici je vhodné přesadit (zapustit) do zeminy až po mateční (nepravé )lístky...zapustí více kořínků...po samotném přesazení jí pomalu otužovat (né jí dát v dobré víře na přímé slunce)...chce to pozvolna...trochu času...

Naposledy upravil 1 dne Dr.Pedr; celkem upraveno 27x.
no už si to budu pamatovat:-) holt chybama se člověk učí, ale 15 rostlinek by mě mrzelo moc. Nechci to zakřiknout, ale vážně se pomalu lepší
- gandalf
- Stálý člen
- Reputace: 2593
- Kontaktovat uživatele:
Taky bych řekl, že se to srovná.