Rychlé vadnutí rostlin po přesazení

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
cinca
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

Rychlé vadnutí rostlin po přesazení

Příspěvekod cinca » 27 bře 2014 18:35

Zdravím všechny ve spolek,

potřebuju helfnout, někde soudruzi udělali chybu:-(... Dneska jsem se dal do přesazování rostlinek. Měl jsem radost jak mi krásně vyklíčily v rockwoolu (letos jsem to zkusil jako klíčící médiu poprvé). Koupil jsem si od AgroCS Zahradnický substrát s aktivním humusem na doporučení paní v krámu. K tomu perlit na provzdušnění a koňský granulovaný hnůj. Substrát s perlitem a trochou hnoje sem smíchal, pořádně provlhčil a dal se do přesazení. Cca 15 rostlinek jsem přesadil, trochu dolil vodou a dal na poličku do okna. Za 1,5h jsem šel kolem a čumim, že jsou všechny v pr..li, zvadlé... Sem nasratý jak prase, vím, že jsou rostlinky asi nenávratně v čoudeli, ale aspoň bych rád věděl, kde sem co posral. Může mi někdo poradit???? špatnej substrát, moc vody nebo co sem udělal blbě???Nešetřete mě...
Díky

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Re: Rychlé vadnutí rostlin po přesazení

Příspěvekod Dr.Pedr » 27 bře 2014 19:04

Zdar a sílu...nejspíš jsou rostlinky v šoku po přesazení....stačí když je zemina studená(či zálivka)....nebo pokud si je dal na sluníčko (parapet)..vyčkej do rána ...snad se to srovná.... :tiphat:

cinca
Nováček

Příspěvekod cinca » 27 bře 2014 19:17

No jako je pravda, že jsem používal studenější vodu, sluníčko už moc nesvítilo... nějak se mi sem nedařila přiložit fotka, ale vypadá to hrozně, skoro nenávratně:-) ikdyž na ně furt chodím koukat a zdá se mi, že se možná pomalinku zlepšují...
dík za odpověď

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Příspěvekod Dr.Pedr » 27 bře 2014 19:40

...Při přesazování to chce zásadu ...sazenice co nejméně stresovat...tzn.všechny komponenty
jako jsou ...voda ,zemina(substrát),květníky a samotné sazenice mít den předem (před přesazením) ve stejné místnosti ...
:tiphat:

PS: při samotném přesazování opatrně s kořínky..nesahat (nechytat) rostlinku za stonek (zásadně při přesazování - pikýrování...držet rostlinku za mateční lístek !!!! ) ...sazenici je vhodné přesadit (zapustit) do zeminy až po mateční (nepravé )lístky...zapustí více kořínků...po samotném přesazení jí pomalu otužovat (né jí dát v dobré víře na přímé slunce)...chce to pozvolna...trochu času... :tiphat:
Naposledy upravil 1 dne Dr.Pedr; celkem upraveno 27x.

cinca
Nováček

Příspěvekod cinca » 27 bře 2014 19:45

no už si to budu pamatovat:-) holt chybama se člověk učí, ale 15 rostlinek by mě mrzelo moc. Nechci to zakřiknout, ale vážně se pomalu lepší

gandalf
Stálý člen
Reputace: 2593
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 28 bře 2014 09:52

Taky bych řekl, že se to srovná.

Zpět na „Začátečnický koutek“