plán na sezonu 2017

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
mab
Stálý člen
Reputace: 401
Obrázky: 0

plán na sezonu 2017

Příspěvekod mab » 12 črc 2016 14:01

Na pěstování chilli se chystám hromadu let, ale pořád to byla jen myšlenka a k činu daleko.
Jediné co jsem matně tušil, že se semínka shánějí kolem vánoc a že to roste z hlíny :-)

Letos v květnu jsem začal ochutnávat co se v běžných hypermarketech dá koupit a nakonec, vzhledem k pokročilé době nakoupil pár sazeniček a zkusil si to. Je s nimi minimum práce, lehká zálivka, pokec. Už měly hromadu květů i malých plodů a teď už i ochutnávám zralé plody.

A tak jsem začal plánovat sezonu 2017.
Tohle téma zakládám abych si urovnal myšlenky a nechal se inspirovat.

Pěstovat můžu na balkoně, orientovaném J-JZ, má neprůsvitné (betonové) zábradlí a dá se zastínit markýzou. Dokud nebudou moct být venku udělá mi žena místo na parapetech.

Nejdříve potřebuju zjistit, kolik se mi jich na balkon vejde a podle toho shanět semínka. To se nejspíš odvíjí od druhu?

-na přímé křoupání asi nějakou Jalapeno?
-chtěl bych něco zavařovat, něco většího rohy a pod
-něco na sušení a mletí
- jeden nebo dva keříky "něčeho silnějšího" a chutného, stačí pod milion

jinak křupavé věci do 30tis mi dělají vyloženě radost celé, do cca 100tis někdy radši bez semínek a habanero a scotch bonnet jsem raději vykuchal rovnou (vše marketovky)

:thanx: Díky za Vaše reakce, je mi jasné, že máte letošní sezonu v plném proudu a já se chystam za rok na tom být stejně. :jalapeno:

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Re: plán na sezonu 2017

Příspěvekod Kendy » 12 črc 2016 14:06

- Jala jsou super. Jsou i jsou i vynikající na zavařování. Je to tlustostěnná paprika. Univerzální použití.
- Na křoupání jsem si oblíbil Italská pepperoncina.
- U sušení záleží na tom jak to chceš mít ostré. Používají se často papriky s tenkou stěnou. Thai red třeba. Ale můžeš sušit něco ostřejšího.

Tea Racer
Stálý člen
Reputace: 9616
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tea Racer » 12 črc 2016 14:20

Od každého vezmi, jedny jsou dobré na křoupání, jiné na nakladani do oleje, marinování, mletí atd...
Taková Jalapenka, naplnená sýrem a obalená a usmažená, to je lahoda. :-)
Doporučuji Pasilii Bajio - Negra do 500 shu se uvádí a na nakladaní, do salátů je vynikající, stejne jako Black Olive apod.
Stejně si každý musí vyselektovat svůj výběr.

matoha
Stálý člen
Reputace: 564
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

Příspěvekod matoha » 14 črc 2016 08:34

tiež už som rozmýšľal o ďalšej sezóne a čo sa týka balkónu tak pokiaľ to budeš mať v tých cca 10 či 12 litrových nádobách od omietky ako ich používa polovica fóra (aj ja :-D) tak sa dajú dať dosť blízko seba pokiaľ budeš striedať okrasku s chinenskou alebo to urobíš ako noty na bubon a jednej rastlinke dáš pol metra.
čo sa týka druhov tak na balkóne toľko jalapena nevypestuješ koľko dokážeš zjesť ;-) okrem iných určite pôjdem do orange možno aj white habanera a možno skúsim aj niečo silnejšie.rozmýšľal som o chile pequin lebo nie je problém ho kvôli miestu tvarovať do výšky.no o okrasky.sparkler určite a filius blue tiež.inak keď čítaš toto fórum a prezrel si ponuku na seminka-chilli s výberom rastlín nebudeš mať problém.problém budeš mať s miestom :-D
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:

Zpět na „Začátečnický koutek“