Jak zjistit počet bodů pálivosti

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 2177
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 2594
Obrázky: 0
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zjistit počet bodů pálivosti

Příspěvekod gandalf » 26 lis 2013 13:07

Juro, pokud vím, tak se prodává nějaký odpuzující sprej, ale nevím jak to /a zda to/ funguje.

JuraS.
Stálý člen
Příspěvky: 240
Registrován: 18 lis 2013 13:39
Reputace: 1
Obrázky: 0
Bydliště: Praha - Žižkov
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zjistit počet bodů pálivosti

Příspěvekod JuraS. » 26 lis 2013 13:31

Otázka je zda by stačil na cca 10 x 3 metry trávníku...

Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 2177
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 2594
Obrázky: 0
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zjistit počet bodů pálivosti

Příspěvekod gandalf » 26 lis 2013 13:45

http://www.dobre-krmeni.cz/menforsan-od ... cek-500ml/" onclick="window.open(this.href);return false;

JuraS.
Stálý člen
Příspěvky: 240
Registrován: 18 lis 2013 13:39
Reputace: 1
Obrázky: 0
Bydliště: Praha - Žižkov
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zjistit počet bodů pálivosti

Příspěvekod JuraS. » 26 lis 2013 14:01

Díky, ale myslím, že výhodnější bude vyvařit pár paprik..stejně je nebudu jíst, vyberu jen semínka a zbytek by končil v popelnici...případně z nich (z pár) uvařím nějaký omáčky...

Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 2177
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 2594
Obrázky: 0
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zjistit počet bodů pálivosti

Příspěvekod gandalf » 26 lis 2013 14:05

To bych to spíš usušil a rozdrtil .......

JuraS.
Stálý člen
Příspěvky: 240
Registrován: 18 lis 2013 13:39
Reputace: 1
Obrázky: 0
Bydliště: Praha - Žižkov
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zjistit počet bodů pálivosti

Příspěvekod JuraS. » 26 lis 2013 14:33

do zahradního postřikovače (co ho mám na jedný fotce) je lepší dávat vodu...jak budou papriky zrát během příští sezony tak je budu zpracovávat..kdybych je sušil tak se to zpozdí...

JuraS.
Stálý člen
Příspěvky: 240
Registrován: 18 lis 2013 13:39
Reputace: 1
Obrázky: 0
Bydliště: Praha - Žižkov
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zjistit počet bodů pálivosti

Příspěvekod JuraS. » 29 lis 2013 09:38

Další otázka. Pálivost se časem mění jako ? Když bych vyrobit něco podobného jako je mučíto a uložil to do dřevěného sudu a nechal to 10 let ležet tak se pálivost nějak změní ? A kdyby to v tom sudu bylo 200 let ?

sembeth
Stálý člen
Příspěvky: 130
Registrován: 17 úno 2013 21:55
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Jak zjistit počet bodů pálivosti

Příspěvekod sembeth » 11 pro 2013 22:55

JuraS. píše:Díky, ale myslím, že výhodnější bude vyvařit pár paprik..stejně je nebudu jíst, vyberu jen semínka a zbytek by končil v popelnici...případně z nich (z pár) uvařím nějaký omáčky...

Vyvařením pár parik si asi moc nepomůžeš, pakliže tím myšlíš ve vodě. Jak uvadí gandalf, kapsaicin je ve vodě minimálně rozpustný.

Lepší asi koupit nějaký vhodný olej a loužit v tomto výrazně dlouhou dobu a to pak dát do rozprašovače? Extrahovat papriky v oleji tepelně se asi mine účinkem vzhledem k tomu, že se snadno dostaneš na výrazně vyšší teploty a tudíž se úměrně zvýší destrukce kapsaicinu.
Nebo vytvořit suspenzi voda+olej+látka na snížení povrchového napětí?

Jinak zakoncentrovat kapsaicin až tak snadné není. K extrakci se používají organická rozpouštědla (nejčastěji hexan, ether nebo ethylendichlorid), přičemž opakovanou extrakci se získá tzv. oleoresin (zajímavostí je, že tato mycelární směs je velice stabilní a kapsaicin v ní nepodléhá rozkladu během teplené úpravy ani v průběhu dlouhodobého skladování). Následně se pak většinou rozpouštědlo odpaří při co nejnižší možné teplotě (minimalizace ztrát kapsaicinu a aromatických těkavých látek) za použítí vysokého vakua (tzn. doma asi těžko).


Ke skladování kapsaicinu viz niže.

-- 11 pro 2013 23:04 --
JuraS. píše:Další otázka. Pálivost se časem mění jako ? Když bych vyrobit něco podobného jako je mučíto a uložil to do dřevěného sudu a nechal to 10 let ležet tak se pálivost nějak změní ? A kdyby to v tom sudu bylo 200 let ?

Co jsem tak vyčetl z odborných pramenů, resp. z výsledků některých studií, viz níže:

- během sušení při 60°C na 8% vlhkost dochází asi k 10% ztrátě kapsaicinu,

- po usušení a skladování při -16°C je ztráta asi 1-2% za měsíc,

- mletý prášek ztrácí až 5% kapsaicinu za měsíc v závislosti na jemnosti mletí a skladovací teplotě.


Takže závěry jsou nasnadě, resp. nic nové pod sluncem.


Zpět na „Začátečnický koutek“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti