Jak zjistit počet bodů pálivosti

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
gandalf
Stálý člen
Reputace: 2594
Obrázky: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zjistit počet bodů pálivosti

Příspěvekod gandalf » 25 lis 2013 11:32

Ani 10 jedinnců dohromady nemůže nikdy dát více, než má nejsilnější kousek :-) Už jen tím, že to do něčeho přidáváš to ředíš a to nemluvím o tom, že jednotlivé kusy mají rozdílný obsah kapsaicinu. Tímhle způsobem počítali na vnitru chybné hlasy Okamurovi :-)
Současná rekordmanka je dokonce z Finska a příští rok roste v Netolicích :-).

JuraS.
Stálý člen
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JuraS. » 25 lis 2013 11:52

Viděl jsem v tv pořad o Norsku kde úplně na jeho severu měli u domu "malej skleník" velikosti fotbalového stadionu kde pěstovali zeleninu pro celé "město". Tak proč by nemohla být vykřížená paprika nejpálivější třeba právě z Norska ? Nicméně raději bych viděl kultivar co by z litru hlíny dokázal vytvořit na 50 cm stromečku 3 kilový sladký papriky...a plodil by jako Medusa...
Nicméně si myslím, že paprika pěstovaná v místnosti bez oken ale s diamantovým stropem a osramkami 77 bude tak pálivá jako kdyby na ní pražilo tropický slunce...zvlášt když bude v 100 lt kýblu..
je možné, že někdo (až je k tomu donutí situace) vymyslí nějakou jinou, jednoduchou homemade metodu, která stanoví dost přesně SHU. Tak jako to bylo s testy na metanol...

gandalf
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 25 lis 2013 12:35

Juro /tímto zdravím Žižkov/, problém je asi v extrahování kapsiicinu z těch plodů a v následném zjištění jeho poměru k ostatním extrtahovaným látkám z lusku a přepočítání na SHU. Jo kdyby to šlo třeba metodou založenou na lomu světla, kdy dáš na sklíčko kapku vinného moštu a zjistíš cukernatost, to by byla paráda /zjednodušeně/. Ale jednoduchou metodu nikdo vyvíjet nebude /stejně by to nebylo jednoducý, ani laciný/, protože to zjišťování SHU je vlastně okrajová záležitost, která zajímá jsem pár chilli magorů

JuraS.
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JuraS. » 25 lis 2013 14:08

No myslím si, že nové chilli které poslední 3 roky atakuji nejvyšší SHU zajímají především vojáky, policii a primárně výrobce různých sprejů, aerosolů aj ať již na obranu a nebo na útok...takže zájem firem bude...

gandalf
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 25 lis 2013 19:14

Syntetický kapsaicin se vyrábí od 30. let minulého století, kdy byl poprvé vyroben pány E. Spathhen a F. S. Darlingem. Ten se také používá jak v obranných sprejích, tak i munici. Zřejmě jsou jím také "nastavovány" různé super pálivé omáčky.
Kapsicin /8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamid/ v chilli je součástíí t.zv. kapsaicinoidů /cca 48%/, následuje 6,7-dihydrocapsaicin, nordihydrocapsaicin, homodihydrocapsaicin a homocapsaicin, které způsobují tu známou palčivost /pro jednoduchost se hovoří jen o kapsaicinu, protože má největší podíl v těchto látkách/. Např. C. chinense obsahuje až 20 mg. těchto látek v 1 g sušiny. Vzhledem k tomu, že na konzumenta chilli působí tedy celá škála těchto látek /+ cukry, vitamíny, stopové prvky ..../ nemůže nikdy tyto přírodní látky, dle mého názoru, nahradit syntetický kapsaicin, byť k němu přidávají další ochucovadla a pod.
Za zmínku ještě stojí, že hlavním producentem kapsaicinu je placenta plodu /oplodí/ a má zřejmě chránit vyvíjející se semena.

JuraS.
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JuraS. » 26 lis 2013 07:12

Bomba ! To vysvětlení, ne že nějaký scanner hned na mě pošle komando právě s pálivými spreji...
Otázka ? varem se kapsaicin nějak mění ? Dejme tomu, že bych použil destilovanou vodu, 3 lt, tu dal do nerezového čistě umytého hrnce a do něj dal 20 nějakých chilli rozpůlených ale i s peckami. A to bych vařil a vařil a vařil a vařil. Výsledné rozvařené papriky bych do té směsi propasíroval přes síto a tak několikrát dokola až by zbyla jen kalná voda bez velkých částí papriky (pokud to tedy vůbec půjde). A to nalil na plech na pečení a nechal vysušit. Dosáhl bych tak maximálního vytěžení kapsaicinu a nebo je to zbytečná a zdlouhavá práce ?

gandalf
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 26 lis 2013 10:53

Kapsaicin je látka, která je obtížně rozpustná ve vodě, ale dobře se rozpouští v alkoholu a tucích. Pokud bys tedy chtěl doma extrahovat z plodů chilli kapsaicin, tak by bylo snad nejsnazší použít líh /etanol, ne nějaký sajrajt/ a ten potom odpařit. Ale taky bys mohl vyhořet. Potřeboval bys k tomu nějaké laboratorní vybavení. Tedy tebou popsaný postup by zřejmě věsledky nepřinesl. To, co by ti zbylo by sice pálilo, to co bys vyhazoval taky :-) I kdyby se ti podařilo pracně po domácku část kapsaicinu extrahovat k čemu by ti byl? Přidávat to do jídla je nesmysl, to je lepší tam přidat chilli podle chuti, obranný sprej si nevyrobíš /koupení "tekuté střely" tě vyjde levněji/. Když budeš kupovat laboratorní vybavení, tak se dostaneš do databáze možných vařičů perníku a to nemluvím o tom, že ti to může bafnout a vypálíš 1/2 Žižkova :-)

JuraS.
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JuraS. » 26 lis 2013 12:46

Jde o to (nechci mrvit otázku), že bydlím v přízemí. Pejskaři chodí venčit svoje čokli na každej volnej kousek trávníku co je v tom betonovým okolí. A jeden takový je pod mýmy okny. Nedovedeš si představit jakej je to smrad v létě když po ránu otevřu okno a nebo v noci po dešti. Domluva a žádosti nepomáhají, jsou na mě ještě držkatí. Už jsem před léty použil metodu, že jsem jinde (kdy jsem taky bydlel v přízemí) použil kilo mletého pepře a popepřil celý trávník. 2 roky jsem tam neviděl psa. Pepř nemám ale budou chilli. Tak to prostě posprejuju výluhem za trinadatky...otázkou tedy ode mě bylo jak nejvíce kapsilinu dostat do vody...čokl si jen čuchne a pomaže jinam...

Zpět na „Začátečnický koutek“