Seznam virových, bakteriálních a houbových chorob

Virové, bakteriální a houbové choroby paprik
Uživatelský avatar
Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Příspěvky: 1200
Registrován: 26 úno 2010 15:42
Reputace: 32
Obrázky: 0
Bydliště: Krakonošovo
Kontaktovat uživatele:

Bakteriální vadnutí papriky

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 06 srp 2011 09:23

Bakteriální vadnutí papriky



Původce: Pseudomonas solanaceum (syn. Burkolderia solanaceum)

Hostitelské rostliny: Bakteriální vadnutí je cévní (vaskulární) onemocnění způsobené bakterií Pseudomonas solanaceum. Tato bakterie žije v cévních svazcích xylému, které ucpává a v důsledku přerušení cévního zásobení rostliny dochází k jejímu vadnutí.
Je to závažná choroba rajčat, tabáku a brambor, ale ne papriky. V ČR tato bakterie zatím nebyla zjištěna.

Příznaky: Prvotním příznakem je slabé vadnutí mladých listů. Následně dochází k vadnutí celé rostliny. Obvyklé je vadnutí několika sousedících rostlin v řádku. Na vodivých pletivech ve spodní části stonku vadnoucích rostlin bývají tmavě hnědé diskolorace. Tyto příznaky jsou velmi podobné příznakům napadení některými houbovými patogeny. V případě bakteriálního vadnutí se na rozdíl u vadnutí způsobeném houbami tvoří v místě rozvětvení stonku mléčně bílý exsudát.

Epidemiologie choroby: Bakterie přežívá na rostlinách a napadených rostlinných zbytcích. V půdě je schopna přežít dlouhou dobu. Bakterie proniká do rostliny druhotnými kořínky a cévami xylému se dostává do celé rostliny. Bakteriální infekci podporuje poškození kořenů háďátky, hmyzem a obděláváním porostu. U papriky je znám i přenos osivem. Bakteriální vadnutí podporují vysoké půdní teploty (25-35 °C) a vysoká vzdušná vlhkost (tropické a subtropické klima).

Ochrana:
  1. Chemická ochrana.
    Jestliže jsou příznivé podmínky pro rozvoj bakteriální infekce, je vhodné aplikovat měďnaté přípravky. Měďnaté přípravky je možno používat preventivně aplikací na osivo a přidáváním do vody při závlaze.
  2. Pěstitelská opatření
Preventivní metody:
  • Osevní postup bez zařazení rostlin z čeledi lilkovitých.
  • Desinfekce nářadí .
  • Při vzniku choroby je vhodné odstranit z porostu nemocné rostliny i rostliny v jejich blízkosti i když jsou bez příznaků.
zdroj: http://www.plantprotection.hu" onclick="window.open(this.href);return false;

Uživatelský avatar
Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Příspěvky: 1200
Registrován: 26 úno 2010 15:42
Reputace: 32
Obrázky: 0
Bydliště: Krakonošovo
Kontaktovat uživatele:

Bakteriiální měkká hniloba papriky

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 06 srp 2011 09:27

Bakteriiální měkká hniloba papriky



Původce: Erwinia carotovora pv. carotovora

Hostitelské rostliny: Mnoho druhů zeleniny.

Význam: V podmínkách ČR nezpůsobuje tato choroba závažnější ztráty. Napadány jsou především plody, které už byly předtím nějak poškozeny.

Příznaky: Poškození začíná jako propadlá vodnatá místa. Bakterie se vyvíjí v květní stopce nebo kalichu a později proniká do plodů. Léze se vyvíjejí podélně nebo kolem okrajů poškození na plodu. Při optimálních podmínkách pokrývají propadlá vodnatá místa celý plod 3-6 dní po vzniku infekce. Napadená pletiva rychle ztrácí svoji původní strukturu. Epidermis není napadena a zůstává zvrásněná na zvodnatělé dužnině. Na epidermis mohou vznikat praskliny. Na stonku může vznikat mokrá hniloba v podobě tmavých skvrn. Na kulturním porostu papriky se tato choroba neprojevuje zápachem.

Epidemiologie choroby: Tato bakterie přežívá na rostlinných zbytcích na polích a ve skladech. Je přenosná hmyzem, nářadím, pěstiteli a závlahovou vodou. Hlavní vstupní branou infekce do plodu je jeho poranění. Bakterie se množí v mezibuněčných prostorách, rozpouští buněčnou stěnu a proniká do buněk. Bakteriální měkká hniloba napadá plody především za dlouhotrvajícího deštivého období. Bakterie je schopna vývoje v širokém teplotním rozpětí (5 - 37 °C). Optimální teplota pro vývoj je 22 - 27 °C.

Ochrana:
  1. Chemická ochrana.
    Chemická ochrana není v ČR obvykle potřeba a ani zde není povolen žádný přípravek.
  2. Pěstitelská opatření.
Preventivní metody:
  • Osevní postup bez náchylných plodin.
  • Zamezení vysoké vlhkosti.
  • Zamezení poranění plodů.
  • Omezení hnojení dusíkem a organickými hnojivy pro podporu zpevňování pletiv plodu.
zdroj: http://www.plantprotection.hu" onclick="window.open(this.href);return false;

Uživatelský avatar
Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Příspěvky: 1200
Registrován: 26 úno 2010 15:42
Reputace: 32
Obrázky: 0
Bydliště: Krakonošovo
Kontaktovat uživatele:

Bakteriální listová skvrnitost papriky

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 06 srp 2011 09:30

Bakteriální listová skvrnitost papriky



Původce: Xanthomonas vesicatoria

Hostitelské rostliny: Paprika, rajče a další lilkovité rostliny, zejména plevele.

Význam: Jedná se o nejvýznamnější chorobu papriky v teplých a vlhkých oblastech. V ČR se občas vyskytuje bez větší škodlivosti.

Příznaky: Příznaky vznikají hlavně na listech do kterých bakterie pronikají skrz průduchy. Skvrny strupovitého charakteru o průměru 2 mm. vznikají na spodní straně listu. Na svrchní straně listu strupovité skvrny vyvolávají vznik vpadlých vodnatých skvrn olejového charakteru, z kterých vznikají nekrotické skvrny se žlutavím ohraničením.

Dochází k opadu listů a ke spálení plodů slunečním zářením. Na stonku mohou vznikat podlouhlé úzké leze. V případě průniku bakterie do plodu v místě mechanického poškození nebo poškození hmyzím škůdcem vznikají na plodech strupovité skvrny o průměru 3 - 6 mm. jež snižují komerční hodnotu plodů. Starší strupovité skvrny nabývají našedlé barvy.

Epidemiologie choroby: Tato bakterie přežívá v osivu a na rostlinných zbytcích, přenáší se převážně vodou a proniká do rostliny v místě poranění a průduchy. Optimální teplota je 27 °C. Vývoj bakterie urychluje vysoká teplota a vlhkost. Bakterie Xanthomonas vesicatoria je druh bakterie s jedním polárním bičíkem.

Ochrana:
  1. Chemická ochrana.
    Chemická ochrana není v ČR obvykle potřeba a ani zde není povolen žádný přípravek.
  2. Pěstitelská opatření.
Desinfekce osiva a osevní postupy bez zařazení rostlin z čeledi lilkovitých. Nejúčinnější metodou je použití rezistentních odrůd.

zdroj: http://www.plantprotection.hu" onclick="window.open(this.href);return false;

Uživatelský avatar
Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Příspěvky: 1200
Registrován: 26 úno 2010 15:42
Reputace: 32
Obrázky: 0
Bydliště: Krakonošovo
Kontaktovat uživatele:

Padlí paprik

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 06 srp 2011 09:33

Padlí paprik



Původce: Leveillula taurica

Hostitelské rostliny:Tato houba přežívá i na dalších kulturních rostlinách (rajče, baklažán, artyčok atd.) a na plevelech.

Význam: V ČR padlí na paprice v polních kulturách nezpůsobuje významné ztráty vzhledem k tomu, že k infekcím dochází jen v některých letech a jsou relativně pozdní. Důležitější může být tato choroba ve sklenících nebo fóliových krytech.

Příznaky: Nejnápadnější příznaky vznikají na listech a to hlavně na skleníkových kulturách.
Na svrchní straně listů vznikají světle zelené nebo žlutavé skvrny s nekrotickým středem. Jestli vznikne těchto skvrn velký počet, celý list se stává bledě žlutým nebo zahnědlým. Na spodní straně listu vznikají nekrotické tečky pokryté bílím moučnatým povlakem charakteristickým pro houbu Leveillula taurica.

Tato choroba se vyvíjí od nejstarších listů po mladší s větší či menší intenzitou jejich opadu a může zastavit vývoj rostliny a tvorbu plodů.

Ochrana:
  • prevence vzniku optimálních podmínek pro rozvoj choroby (vysoká teplota a vysoká relativní vlhkost) správným větráním ve skleníku.
  • Použití zdravých rostlin.
  • Likvidace hostitelských plevelů a rostlinných zbytků po předchozí plodině.
zdroj: http://www.plantprotection.hu" onclick="window.open(this.href);return false;

Uživatelský avatar
Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Příspěvky: 1200
Registrován: 26 úno 2010 15:42
Reputace: 32
Obrázky: 0
Bydliště: Krakonošovo
Kontaktovat uživatele:

Plíseň paprik

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 06 srp 2011 09:35

Plíseň paprik



Původce: Phytophthora capsici

Hostitelské rostliny: Tento patogen napadá řadu druhů zeleniny (rajčata, okurky, dýně aj.) a plevelů.

Význam: V některých pěstitelských oblastech je plíseň papriková jednou z nejvýznamnějších chorob papriky omezující její vývoj, avšak v ČR nezpůsobuje závažné škody.

Příznaky: Houba je schopna napadnout všechny rostlinné části a všechna vývojová stadia. Nejcharakterističtějším příznakem je krčková hniloba způsobující vadnutí rostliny. Činností patogena vznikají vtlačené prstence na kořenovém krčku, což postihuje nejprve kortikální pletiva a následně pletiva vodivá.

Z kořenového krčku se infekce šíří do podzemních i nadzemních částí rostliny a způsobuje usychání rostliny.

Epidemiologie choroby: P. capsici přežívá v půdě ve formě chlamydospor nebo na rostlinných zbytcích. Zoospory jsou přenášené vodou např. vadným drenážním nebo zavlažovacím systémem a napadají kořenové krčky rostlin. Optimální teplota pro vývoj choroby je 26 - 32 °C.

Ochrana:
  • Prevence vysoké vlhkosti v okolí kořenového krčku - zamezení akumulace vody v okolí kořenového krčku, optimalizace závlahového systému atd.
  • Použití rezistentních odrůd.
  • Likvidace posklizňových zbytků.
  • Osevní postup.
  • Případná desinfekce půdy je nerentabilní.
zdroj: http://www.plantprotection.hu" onclick="window.open(this.href);return false;

Uživatelský avatar
Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Příspěvky: 1200
Registrován: 26 úno 2010 15:42
Reputace: 32
Obrázky: 0
Bydliště: Krakonošovo
Kontaktovat uživatele:

Sklerotininová hniloba paprik

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 06 srp 2011 09:37

Sklerotininová hniloba paprik



Původce: Sclerotinia sclerotiorum

Hostitelské rostliny: Sclerotinia sclerotiorum napadá mnoho bylinných i dřevinných kulturních rostlin.

Význam: Sklerotiniová hniloba je běžnou chorobou kulturních rostlin, jež za optimálních podmínek může způsobit smrt napadené rostliny.

Příznaky: Houba způsobuje měkkou nekrózu stonku. Na napadených stoncích se tvoří bílá vatovitá vlákna doprovázená tvorbou sklerocií uvnitř, případně i na povrchu stonků.
Významné škody vznikají v případě napadení kořenového krčku nebo hlavního stonku.

Epidemiologie choroby: Sclerotinia sclerotiorum se vyvíjí na povrchu půdy nebo těsně pod povrchem a může napadnout každou část rostliny. Zdrojem choroby jsou sklerocia, která mohou přetrvat v půdě až 3 roky. Optimální teplota pro vývoj choroby je mezi 21 a 25 °C. Nezbytným faktorem pro vznik choroby je vysoká půdní a vzdušná vlhkost. Po vzniku infekce dochází k jejímu vývoji i při nižší teplotě. Pro infekci nadzemních částí stonků je důležité nějaké poranění, např. odumírající stopka sklizeného plodu.

Ochrana:
  • U skleníkových kultur je důležitá regulace vlhkosti a nízké teploty správným režimem větrání.
  • Použití pěstební konstrukce, která zaručuje dobré větrání uvnitř porostu.
  • Regulace dusíkatého hnojení.
  • Řez rostlin během vegetačního cyklu se nesmí provádět při vysoké relativní vlhkosti.
  • Likvidace napadených plodů a rostlinných zbytků.
  • Sestavení vhodných programů střídání plodin.
zdroj: http://www.plantprotection.hu" onclick="window.open(this.href);return false;

Uživatelský avatar
Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Příspěvky: 1200
Registrován: 26 úno 2010 15:42
Reputace: 32
Obrázky: 0
Bydliště: Krakonošovo
Kontaktovat uživatele:

Plíseň šedá na paprice

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 06 srp 2011 09:40

Plíseň šedá na paprice



Původce: Botrytis cinerea

Hostitelské rostliny: Botrytis cenerea napadá mnoho bylinných i dřevinných kulturních rostlin.

Význam: Jedná se o relativně významnou chorobu v porostech papriky, především za horčích světelných podmínek. Při silném napadení omezuje životaschopnost kultury.

Příznaky: Nejvýznamnějším projevem choroby je poškození všech čerstvých orgánů jako jsou listy, mladé stonky a květy. Na listech vznikají měkké nekrózy, na květech šedá plíseň a na stoncích nekrózy. Nekrózy stonku zabraňují cirkulaci rostlinných šťáv a dochází k odumření všech rostlinných částí, jež jsou nad místem poškození. Napadení plodu probíhá přes stopky nebo v místě kontaktu plodu s napadenými květy, listy nebo kontaminovanou půdou. Infekce se na plodech projevuje vznikem měkkých světle šedých kulatých skvrn, které mohou pokrýt celý plod. Na odumřelých povrchových pletivech plodu obvykle vznikají šedé povlaky konidioforů, někdy uvnitř plodu.

Epidemiologie choroby: Botrytis cinerea přežívá v půdě a na rostlinných zbytcích. Zdrojem infekce jsou i ostatní infikované rostliny. Ke klíčení spor dochází při vysoké relativní vlhkosti (přes 80%) a relativně nízké teplotě. Optimální teplota je mezi 18 a 23 °C, i když houba je aktivní i při 0 °C.

Ochrana: Jelikož je přímá ochrana málo účinná, je vhodné použití metod preventivní ochrany.
  • U skleníkových kultur je důležitá regulace vlhkosti a nízké teploty správným režimem větrání.
  • Použití pěstební konstrukce, která zaručuje dobré větrání uvnitř porostu.
  • Regulace dusíkatého hnojení.
  • Řez rostlin během vegetačního cyklu se nesmí provádět při vysoké relativní vlhkosti.
  • Likvidace napadených plodů a rostlinných zbytků.
zdroj: http://www.plantprotection.hu" onclick="window.open(this.href);return false;

Uživatelský avatar
Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Příspěvky: 1200
Registrován: 26 úno 2010 15:42
Reputace: 32
Obrázky: 0
Bydliště: Krakonošovo
Kontaktovat uživatele:

Alternariová plíseň papriky

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 06 srp 2011 09:44

Alternariová plíseň papriky



Původce: Alternaria spp.

Hostitelské rostliny: Alternaria spp. napadá mnoho zemědělských plodin.

Význam: V ČR se alternariová hniloba vyskytuje v určité míře, ale ztráty jsou obvykle zanedbatelné.

Příznaky: Nejprve houba napadá semeník, semena a vnitřní povrch plodů. Je nezbytné, aby při průniku spor skrz otvory v plodu nebo zbytky blizny, či čnělky byly vhodné podmínky pro rozvoj choroby.
Infekce může vznikat od doby kvetení a projevuje se na plodech vznikem tmavě šedých nebo nekrotických skvrn na vnitřní části oplodí, semeníku, či semenech. Skvrny na oplodí mají obvykle charakter malých lézí, deformací se zřetelným okrajem a nedefinovatelných tvarů. Dalšími příznaky jsou hnědé skvrny na povrchu semen. Povrch semeníku částečně ztmavne. Na listech event. i stoncích vznikají tmavé skvrny s koncentrickými světlejšími kruhy, které se za vlhka pokrývají tmavým povlakem kyjovitých konidií.

Epidemiologie choroby: Tato houba přežívá ve formě konidií nebo mycelia na rostlinných zbytcích. Přenášena může být i [url=htp://www.seminka-chillicz]osivem[/url] a napadá i sadbu na záhonu.
Spory hub rodu Alternaria se šíří větrem a dostanou se kamkoliv. V plodech papriky je vysoká relativní vlhkost, optimální podmínky pro klíčení spor a vývoj mycelia. Optimální teplota pro vývoj choroby je mezi 12 a 20 °C.

Ochrana:
  1. Chemická ochrana
    Desinfekce napadených semen
  2. Pěstitelská opatření
    Vyvarovat se vysoké relativní vlhkosti ve skleníku, jež napomáhá šíření choroby.
    Likvidace napadených zbytků.
zdroj: http://www.plantprotection.hu" onclick="window.open(this.href);return false;


Zpět na „Virové, bakteriální a houbové choroby paprik“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host