Dobrý den přátelé!
Rád bych Vás požádal o Váš názor na problém, který se mi letos objevil již po třetí.
Rostlinka (tentokrát Ring of fire) je najednou povadlá a při bližší prohlídce je vidět, že kmínek má těsně pod hlínou hnědou barvu. Jakási hniloba, nebo houba úplně přeruší zásobování rostliny.
Pravděpodobně se to tam dostalo rankou v místě kde kdysi rostl list.
Ale proč se to vyskytlo až nyní po měsíci v zemině???
Nebo to té houbě (hnilobě) trvalo tak dlouho???
Do země jsem ji dával až poté co jsem nejspodnější ošklivé listy odstřihl a ránu nechal zaschnout.
Dříve jsem ránu ještě poprášil na jemno drceným živočišným uhlím, ale letos jsem se na to...
Zkusili by jste ostatní rostliny třeba preventivně ošetřit (zalít) nějakým prostředkem???
Asi před měsícem jsem stejný problém řešil tak, že jsem rostlinku snad dostatečně vysoko nad onou hnilobou seřízl a nechal ve stimulaxu znovu zakořenit.
Zkusili by jste ji znovu přesadit do hlíny???
Děkuji za Váš názor a s přáním hezkého dne Strato3.
Hniloba kmínku ???
- Tea Racer
- Stálý člen
- Reputace: 9332
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hniloba kmínku ???
Vypadá to na phomopsis, rostlinu postríkej pripravkem Syllit. Nestačí odřiznout hodne napadenou část, je to v celé rostlině, šíří se to vzduchem a hlavne nastroji.
Fytoftorová hniloba papriky
Největší škody houba způsobuje v porostech zavlažovaných podmokem. Za velmi výhodných podmínek mohou být napadány i nadzemní části rostlin (listy, stonky, plody).
Původcem je půdní houba Phytophthora capsisi, která napadá především kořeny, papriky, omezeně i lilku, rajčat, okurek s tykví. Z napadených kořenů postupuje směre nahoru na kořenové krčky (báze stonků), kde dochází k jejich nekróze a hnilobě. Následkem napadení dochází k rychlému vadnutí až k úhynu napadených rostlin. Největší škody houba způsobuje v porostech zavlažovaných podmokem. Za velmi výhodných podmínek mohou být napadány i nadzemní části rostlin (listy, stonky, plody).
http://www.jikl.cz/lilkovita/1465-fytof ... priky.html
Asi potřebuješ nějaký fungicid. Zkus Ortivu, nebo Polyversum. Polyversum je biologický přípravek. Ale ani u jednoho jsem nenašel, že by konkrétně na fytoftorovou hnilobu byly určené. Ale oba jsou širokospektrální fungicidy, tak by to snad zabrat mohlo.
Edit: Doplnění. chvíli jsem ještě hledal a dost se vyděsil..
Hlavní příčinou choroby je obvykle dlouhodobé oslabení rostliny, vodní stres, přemokření, nedostatek živin, nadbytek dusíku a podobně
Teplotní optimum pro šíření zoospor se pohybuje v rozmezí 23 - 28 °C. Patogen je odolný k výkyvům prostředí a vydrží i průměrné mrazy. Patogen prospívá zejména v trvale vlhkých substrátech, např. v kontejnerech dlouhodobě stojících v zálivkové vodě. Přemokření napomáhá šíření. Patogen se dobře šíří vodou
Napadené rostliny je třeba odstranit a spálit. Je třeba rovněž vyměnit velký obsah zeminy.
K pravidelnému měsíčnímu avšak pouze preventivnímu chemickému ošetření lze použít fungicidy.
Subdue
Truban
Banrot
Alliete
Lze doporučit postřik nebo zálivku v měsíčních intervalech a to střídavě Aliette 80WP, Acrobat MZ, Discus, Ridomil MZ 72WP, Sandofan M8 a Tattoo.
Fuj.. Můžu jenom doufat, že se mýlím a zrovna tohle svinstvo ty tvoje nemají.
Největší škody houba způsobuje v porostech zavlažovaných podmokem. Za velmi výhodných podmínek mohou být napadány i nadzemní části rostlin (listy, stonky, plody).
Původcem je půdní houba Phytophthora capsisi, která napadá především kořeny, papriky, omezeně i lilku, rajčat, okurek s tykví. Z napadených kořenů postupuje směre nahoru na kořenové krčky (báze stonků), kde dochází k jejich nekróze a hnilobě. Následkem napadení dochází k rychlému vadnutí až k úhynu napadených rostlin. Největší škody houba způsobuje v porostech zavlažovaných podmokem. Za velmi výhodných podmínek mohou být napadány i nadzemní části rostlin (listy, stonky, plody).
http://www.jikl.cz/lilkovita/1465-fytof ... priky.html
Asi potřebuješ nějaký fungicid. Zkus Ortivu, nebo Polyversum. Polyversum je biologický přípravek. Ale ani u jednoho jsem nenašel, že by konkrétně na fytoftorovou hnilobu byly určené. Ale oba jsou širokospektrální fungicidy, tak by to snad zabrat mohlo.
Edit: Doplnění. chvíli jsem ještě hledal a dost se vyděsil..
Hlavní příčinou choroby je obvykle dlouhodobé oslabení rostliny, vodní stres, přemokření, nedostatek živin, nadbytek dusíku a podobně
Teplotní optimum pro šíření zoospor se pohybuje v rozmezí 23 - 28 °C. Patogen je odolný k výkyvům prostředí a vydrží i průměrné mrazy. Patogen prospívá zejména v trvale vlhkých substrátech, např. v kontejnerech dlouhodobě stojících v zálivkové vodě. Přemokření napomáhá šíření. Patogen se dobře šíří vodou
Napadené rostliny je třeba odstranit a spálit. Je třeba rovněž vyměnit velký obsah zeminy.
K pravidelnému měsíčnímu avšak pouze preventivnímu chemickému ošetření lze použít fungicidy.
Subdue
Truban
Banrot
Alliete
Lze doporučit postřik nebo zálivku v měsíčních intervalech a to střídavě Aliette 80WP, Acrobat MZ, Discus, Ridomil MZ 72WP, Sandofan M8 a Tattoo.
Fuj.. Můžu jenom doufat, že se mýlím a zrovna tohle svinstvo ty tvoje nemají.
- Strato3
- Stálý člen
- Reputace: 73
Děkuji za reakce!
Fytoftorová hniloba kořenů nebo kořenového krčku. To je asi ono.
Jedu něco koupit a preventivně zaleju vše.
S3.
S3.
- Strato3
- Stálý člen
- Reputace: 73
Dobrý den !
Vše jsem ošetřil přípravkem Ortiva od AgroBio a během aplikace jsem navíc odříkával modlitbu.
Něco ve smyslu: Pane bože, proč zrovna moje kytky, do p*dele, ku*va drát ať se to víc nešíří ÁMEN.
Víc už pro to udělat nemohu.
Hezký den!
Strato3.
Vše jsem ošetřil přípravkem Ortiva od AgroBio a během aplikace jsem navíc odříkával modlitbu.
Něco ve smyslu: Pane bože, proč zrovna moje kytky, do p*dele, ku*va drát ať se to víc nešíří ÁMEN.
Víc už pro to udělat nemohu.
Hezký den!
Strato3.
Jsem si jistý, že ta modlitba zabere
Můžu se zeptat, jak to dopadlo? Zabral ta Ortiva? Jaké byly nakonec škody?Strato3 píše:Děkuji za reakce!
S3.