• 1 kg tekvica (Pripadne aj viac podľa toho akú hustotu chcete, ja to nikdy neviem poriadne trafiť

• 2 ks cibuľa
• 1-2 ks chilli paprička
• 4 PL olej
• 2 PL ocot
• 2 PL cukru
• 500 ml vývar zeleninový/alebo podľa chuti/
• soľ
• korenie čierne mleté, trochu drveného chilli, stipka mletého zázvoru
• 500 ml smotana sladká 33% /ale zvyknem dávať jednu na varenie a jednu na slahanie/
• 1 PL tekvicové semiačka opražené /používam na zdobenie/
• 1 vetvička tymián, alebo aj zväzok - bude viac aromatická polievočka
Postup:
1. Nakrájame si tekvicu na mesiaciky/ pripane kocky/ a upecieme v rure pri teplote 180-200°C - cca 15-20 min podľa veľkosti nakrajaných kúskov.
2. Pripravíme vývar - čerstvý je naj / ja túto polievku robievam vtedy keď mame vývar z predoslého dňa - napr. sa robilo varené mäsko do ryzota

3. Na oleji opečieme cibuľku, chilli papricky /nakrajane na drobno/ a pridáme 2-3 PL cukor do zlatista a pridáme ocot a upecenú tekicu /duzinu vyhrabeme lyžičkou/. Zalejeme vývarom a pridáme soľ, zväzok tymiánu, korenie, zázvor a prípadne ešte chilli. Povaríme cca 20 minút a následne rozmixujeme /zväzok tymiánu vyberieme!!!/ Rozmyxavanú zmes prepasírujeme cez husté sitko.
4. Následne do tejto zmesy pridáme smotanu a varíme 10-15 minút, ak je polievka hustá pridáme ešte vývar a dochutíme (soľ, chilli, zázvor, cukor...). AK nám nezostal vývar použijeme vývar urobený z bujónu.
A takto to vyzerá pri servírovaní /toto je konkretne slavnostná polievočka na výročie....som pripravil 5 chodové menu pre priateľku na výročie.../
Dobrú chuť
PS: Kto má rád pikatnejšie, tak tam dá Jolokiu alebo niečo podobné, ale potom už nebude cítiť chuť tekvice.